ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Kαιρός για ουίσκι: 12 single malts για κάθε γούστο

Μαζί με ορκισμένους φαν της ουισκοποσίας δοκιμάσαμε και επιλέξαμε 12 ετικέτες σχεδόν από όλες τις περιοχές της Σκωτίας, με ένα «ταβάνι» τιμής μέχρι 85 ευρώ.

27.12.2022| Updated: 29.12.2022
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Malt mania

Glenmorangie, 10 years

Έρχεται από την περιοχή των Ηighlands, ωστόσο δεν είναι ένα τυπικό Ηighland ουίσκι. Το αποστακτήριο έχει πανύψηλους αποστακτήρες, συνθήκη που κάνει το ποτό πιο φίνο. Διαθέτει κομψή, φινετσάτη μύτη με αρώματα βανίλιας, μελιού και ίσως νότες καραμέλας. Αρκετά εκλεπτυσμένο, ιδανικό για αρχάριους στα single malts. Εισάγεται από την Άμβυξ.

Ενδεικτική τιμή: 41€

Malt mania
Ένα malt με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής

Glen Moray, NAS

Απο το Speyside, μια περιοχή στα Highlands όπου βρίσκονται περίπου το 40% των σκωτσέζικων αποστακτηρίων. Βανίλια και μερικά κόκκινα φρούτα συνθέτουν τον αρωματικό του χαρακτήρα. Στρογγυλό τελείωμα με γλυκύτητα, εξαιτίας της παραμονής του σε βαρέλια port. Ένα απόλυτα value for money malt. Εισάγεται από την WS Karoulias.

Ενδεικτική τιμή: 29€

 

Glenfiddich, 12 years

Έχει ιστορία ενός αιώνα κι ακόμα ανήκει στην ίδια οικογένεια. Το Glenfiddich στο Speyside έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή σε single malt στη Σκωτία (περίπου 10 εκατομμύρια λίτρα τον χρόνο). Υπάρχει κυριολεκτικά παντού και όλα τα σπίτια των Σκωτσέζων έχουν ένα στο οικιακό μπαρ τους, για να το σερβίρουν στις γιορτές και στις σημαντικές μέρες. Είναι αρκετά ελαφρύ στο στόμα, πολύ φρέσκο, με νότες από λικέρ βερίκοκο και ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα. Πρόκειται για κλασική επιλογή. Εισάγεται από την Άμβυξ.

Ενδεικτική τιμή: 34€

Malt mania
Η διαδικασία της δοκιμής κράτησε περίπου 3 ώρες

Bladnoch, 11 years

Στην περιοχή των Lowlands λειτουργούν μόλις τρία αποστακτήρια και αυτό το ουίσκι παράγεται σε ένα από αυτά. Έχει 46% αλκοόλ και είναι non chilled filtered, δηλαδή δεν περνάει από ψυχρό φιλτράρισμα, διαδικασία που πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται τα φυσικά έλαια του αποστάγματος. Το Bladnoch είναι πολύ καθαρό, γλυκόπιοτο malt, με έντονα τα αρώματα από ξύλο και ένα σπιρτόζικο φινίρισμα τζίντζερ. Είναι το ουίσκι σας αν είστε whisky nerd. Εισάγεται από την Trinity Wines.

Ενδεικτική τιμή: 80€

Malt mania
Η δημοσιογράφος Νένα Δημητρίου (δεξιά) και η Σκοτσέζα σομελιέ Paisley Tara Kennett, η οποία μάς έδωσε πολλές πληροφορίες για τα malt της πατρίδας της.

Craigellachie, 13 years

Αν είστε αρχάριος στα ουίσκι και δη στα single malts, προσπεράστε. Το old school αυτό απόσταγμα έχει ιδιαιτερότητες στην παραγωγή, αρκετά συμπαγή χαρακτήρα, 46% αλκοόλ και παράγεται χωρίς να υποστεί ψυχρό φιλτράρισμα. Πλούσια μύτη με νότες από κρέμα καραμέλας, στο στόμα γλυκά μπαχαρικά και υπέροχο τελείωμα, καθώς έχει περάσει από βαρέλια που παλιότερα περιείχαν sherry και κάποια που περιείχαν bourbon. Με λίγες σταγόνες παγωμένο νερό αλλάζει εντελώς προφίλ. Εισάγεται από την Bacardi Greece.

Ενδεικτική τιμή: 68€

 

Aberlour, 12 years

Από το Speyside, με τις ευλογίες του ποταμού Spey και 40% αλκοόλ. Υπέροχο προφίλ, μπαχαρένιο, με μαλακό αλκοόλ. Το απόσταγμα ωριμάζει σε βαρέλια από αμερικανική δρυ και σε βαρέλια από sherry –είναι δηλαδή double cask matured– και ο συνδυασμός των βαρελιών τού δίνει μια ελαφρώς πικάντικη γεύση. Νότες από ξύλο και κανέλα κυριαρχούν. Ένα θερμό ουίσκι που δεν χρειάζεται νερό για να «ανοίξει», είναι ατόφιο και ισορροπημένο. Εισάγεται από την Pernod Ricard.

Ενδεικτική τιμή: 55€

Malt mania
Η δοκιμή έγινε στο μπαρ 56 στο Κολωνάκι, ένα κλασικό στέκι για φίλους του ουίσκι.

Glendronach, 12 years

Ο Billy Walker, θρύλος στο blending, με μια πορεία μισού αιώνα στο ουίσκι η οποία συνεχίζεται ακόμα, ήταν ο Master Blender του Glendronach. Μπορεί το 2015 το αποστακτήριο να άλλαξε χέρια, ωστόσο μέχρι το 2027 πιθανότατα θα πίνουμε τα δωδεκάχρονα αποστάγματα στα οποία έχει βάλει το χέρι του – κυριολεκτικά. Η τωρινή Master Distiller είναι η Rachel Barrie, βραβευμένη αποσταγματοποιός με αξιέπαινη τριαντάχρονη πορεία, που την κάνει να ξεχωρίζει στο ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Το Glendronach από τα Highlands υφίσταται μια πολύωρη διαδικασία ζύμωσης, πάνω από 120 ώρες, πριν οδηγηθεί για απόσταξη, συνθήκη που συμβάλλει στην πολυπλοκότητά του. Μπαίνει για 12 χρόνια σε βαρέλια που είχαν sherry Oloroso και Pedro Ximénez και εκεί αποκτά απίθανα χαρακτηριστικά. Νότες από δαμάσκηνα και κόκκινα φρούτα ξεπηδούν από το 43% αλκοόλ του. Εισάγεται από την Concepts.

Ενδεικτική τιμή: 55€

Malt mania
Ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, bartender.

Malt mania
Ένα από τα πιο ιδαίτερα ουίσκι της δοκιμής.

Macallan, 12 years

Κάποιοι θεωρούν το Μacallan τη «Rolls Royce των ουίσκι». Πρόκειται για ένα αποστακτήριο με μεγάλη ιστορία –από το 1865–, το οποίο είχε τη φήμη ότι διέθετε τα καλύτερα βαρέλια sherry στον κόσμο. Το δωδεκάρι Macallan από το Speyside, με 40% αλκοόλ, είναι μια εξευγενισμένη εκδοχή αποστάγματος με αρκετό χαρακτήρα από καστανή ζάχαρη, ξύλο, αποξηραμένα φρούτα και λίγα εσπεριδοειδή. Είναι, φυσικά, νόστιμο σκέτο ως sipping whisky, αλλά μπορείτε να χτίσετε με βάση αυτό απολαυστικά highballs. Εισάγεται από την Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Ενδεικτική τιμή: 85€

Malt mania
Το όνομα Macallan έχει συνδεθεί με κομψά, φινετσάτα ουίσκι.

Scapa

Αν σας αρέσουν τα νησιωτικά αποστάγματα, αυτό είναι για σας. Παράγεται σε ένα πολύ μικρό αποστακτήριο στα Orkney Islands, από τα βορειότερα της Σκωτίας, και έχει τυπικό χαρακτήρα, σμιλεμένο από την αύρα της θάλασσας. Ωριμάζει σε βαρέλια bourbon και εκεί η αλμύρα συναντά την καραμέλα. Μπαχαρένιο και λιπαρό στο στόμα, ένα πλούσιο ουίσκι statement. Εισάγεται από την Pernod Ricard.

Ενδεικτική τιμή: 52€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας

 

Glenallachie, 15 years

Το Glenallachie στο Speyside είναι ένα σχετικά νέο αποστακτήριο, με ιστορία μόλις από το 1967. Το όνομά του εμπνέεται από το Gleann Aileachaidh, που στα γαελικά σημαίνει «κοιλάδα των βράχων». Το συγκεκριμένο έχει 46% αλκοόλ, είναι non chilled filtered, ωριμάζει σε βαρέλια sherry Oloroso και Pedro Ximénez και αποκτά σκούρο μπρούντζινο χρώμα, σαν μαόνι. Στη μύτη έχει ταμπάκο, αποξηραμένα σύκα και δαμάσκηνα. Γλυκές νότες στο στόμα. Με λίγες σταγόνες νερό αποκαλύπτεται άλλος χαρακτήρας. Αν σας αρέσουν τα ουίσκι με βαρύ σώμα, αυτό είναι για σας. Εισάγεται από την Trinity Wines.

Ενδεικτική τιμή: 78€

Malt mania
Τα malt που δοκιμάσαμε κυμαίνονται από 29 ευρώ μέχρι 85 ευρώ.

Talisker, 10 years

Έρχεται από το νησί Skye, με τα γραφικά ψαροχώρια και τα τοπία που μοιάζουν με ζωγραφιά. Στην περιοχή δεν υπάρχουν καθόλου δέντρα, είναι ένα σκληρό τε- ρουάρ με πολλούς θαλασσινούς ανέμους. Το Talisker έχει λίγο από όλα τα καλά που συναντά κανείς στα καπνιστά single malts. Έχει αλμύρα, έχει καπνό, είναι αρκετά τυρφώδες αλλά και γλυκό με έναν τρόπο. Μυρίζει λευκά πιπέρια, ίσως καπνιστό μπέικον, με στρογγυλό τελείωμα στη γεύση, ένα εξαιρετικά ισορροπημένο απόσταγμα τόσο για sipping όσο και για κοκτέιλ με χαρακτήρα. Εισάγεται από την Diageo.

Ενδεικτική τιμή: 45€

Malt mania
Ο Πέτρος Χαριζόπουλος, whisky expert.

Malt mania
H Paisley Tara Kennett, σομελιέ.

Bunnahabhain

Καλώς ήρθατε στο Islay, τη «Μέκκα των ουίσκι». Εδώ, σε αυτό το νησάκι των 3.500 κατοίκων, φτιάχνονται κάποια από
τα διασημότερα αποστάγματα. Το δύσκολο-να-το-προφέρεις όνομα του ουίσκι σημαίνει «κοίτη του ποταμού», καθώς το αποστακτήριο βρίσκεται στο τελείωμα του ποταμού, λίγο πριν βγει στη θάλασσα. Πάνω στην ετικέτα C υπάρχει στα γαελικά η φράση «Καπνός x 2», κάτι που νιώθει κανείς όταν το μυρίσει. Ωριμάζει σε βαρέλια από sherry. Είναι ένα υπέροχα ιώδες και ταυτόχρονα γήινο απόσταγμα, non chilled filtered, με βοτανικές νότες και ίσως τη σπιρτάδα της πράσινης πιπεριάς. Στη γεύση ίσως έχει κάτι από κρίταμο. Είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα καπνιστά, δεν είναι καθόλου μπαρουτοκαπνισμένο και, επίσης, για τους μυημένους να πούμε πως είναι μια εναλλακτική επιλογή από το συγκεκριμένο αποστακτήριο, που κανονικά δεν βγάζει ουίσκι με τύρφη, εκτός από αυτό. Εισάγεται από την Concepts.

Ενδεικτική τιμή: 55€

Malt mania
Ο Γιάννης Παππάς, σομελιέ.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 63.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών