ΜΠΙΡΑ

Αν οι μπιραρίες άνθιζαν όπως οι ζυθοποιίες

Παλιές και κλασικές, μοντέρνες και καινοτόμες, οι μπιραρίες της Αθήνας έχουν να επιδείξουν εκλεκτούς ζύθους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, νόστιμο φαγητό και χαλαρή ατμόσφαιρα.

11.02.2020| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου
Αν οι μπιραρίες άνθιζαν όπως οι ζυθοποιίες

Barley cargo

Εδώ πίνουμε 23 draught που αλλάζουν κάθε τόσο, εμφιαλωμένες μπίρες από όλο τον κόσμο, πολλές εγχώριες επιλογές, αρκετές σπάνιες ετικέτες, σε ένα σύνολο που αγγίζει το σοβαρότατο νούμερο των 540 ζύθων. Στο Barley διοργανώνονται επίης τρία φεστιβάλ στη διάρκεια του χρόνου (μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα τους στο Facebook) και τότε στην γκάμα τους προστίθενται και καμιά 30αριά έξτρα ετικέτες και πολλά βαρέλια, ανάλογα με τη θεματική. Θα χορτάσετε με μπέργκερ, λουκάνικα, μπιφτέκια και άλλα πληθωρικά σνακ. Νικολέτα Μακρυωνίτου 
Κολοκοτρώνη 6, κέντρο, Τ/210-32.30.445.

The Lazy Bulldog

Στις τηλεοράσεις παίζει μονίμως εγγλέζικο ποδόσφαιρο, αλλά και διεθνή ντέρμπι. Στα ψυγεία κρυώνουν μπίρες παγκόσμιες, κάμποσες δικές τους εισαγωγές, ολοένα και περισσότερες ελληνικές μικροζυθοποιίες, ενώ οι 30 βρύσες έχουν draught μπίρες που αλλάζουν τακτικά και σερβίρονται στα κατάλληλα ποτήρια. Ατμοσφαιρική, αυθεντική εγγλέζικη παμπ, με αγγλικού και αμερικανικού τύπου κουζίνα, με best sellers το fish and chips και το club sandwich. Επίσης, ποικιλίες με διαλεγμένα λουκάνικα, μπέργκερ και καλό Τ-bone steak σε χορταστικές μερίδες.
Νικολέτα Μακρυωνίτου
Ορφέως 2 και Περσεφόνης 13, Γκάζι, T/6975-026.836.

Tar Beer Restaurant

Άνοιξε το 1988 και από τότε λειτουργεί αδιαλείπτως. Κλασική στη διακόσμηση, με κυρίαρχο το ξύλο, κλασική στη μουσική με ακούσματα από τη Λατινική Αμερική, κλασική ως προς το φαγητό με γερμανικές επιρροές. Επιλέγουμε από περίπου 100 ετικέτες ζύθου, κυρίως από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Ολλανδία, αλλά και από την Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης της, Βαγγέλης Διακάκης, μουσικός, αρχικά έκανε ωδείο την υπέροχη μονοκατοικία με κήπο, αλλά τελικά την έκανε μπιραρία-στέκι για πολλούς καλλιτέχνες, η οποία φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και μουσικά σχήματα. Ένας ολόσωμος καθρέφτης, χωρίς καν κορνίζα, είναι φιλοτεχνημένος από τον Αλέκο Φασιανό και κοσμεί τον χώρο της σκάλας, ενώ στους τοίχους θα δείτε απλά χαρτιά με στίχους του Καβάφη. Μαρία Βασιλοπούλου
Λεωφ. Ηρακλείου 34, Άνω Πατήσια, Τ/210-22.37.717, καθημερινά 20.30-01.30.

The Local Pub

Τι να ζηλέψει η Local από τις αντίστοιχες του εξωτερικού; Οι σκληροπυρηνικοί της μπίρας την έχουν περί πολλού. Θα βρείτε κοντά στις 21 κάνουλες draught, οι οποίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλάζουν. Πάμπολλες διεθνείς ετικέτες, πολλές δικής τους εισαγωγής, αλλά και αρκετές από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Ο ιδιοκτήτης Φώτης Αναστασίου έχει πάει αρκετά βήματα παραπέρα. Εδώ και λίγο καιρό, πλάι στην παμπ λειτουργεί και το δικό τους ζυθοποιείο Αναστασίου, που παράγει αρκετές εποχικές, φρέσκες μπίρες, όπως η Καθημερινή, μια αφιλτράριστη παραδοσιακή lager, και η Σταράτη, μια αρωματική weiss. Ροκ, σκα, πανκ από τα ηχεία, ατμοσφαιρικός χώρος, στα πρότυπα μιας κλασικής εγγλέζικης παμπ, και το κάπνισμα απαγορευμένο πολύ πριν απαγορευτεί επίσημα. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, τηλ. 6940-864.443. Καθημερινά 18.00-02.00, Δευτέρα κλειστά.

Tales of Ales

Ένα μικρό μπαρ, που, ενώ άνοιξε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, μοιάζει ήδη κλασικό. Εδώ έχουν καταφέρει να στριμώξουν περισσότερες από 150 μπίρες στην κάβα τους, από τις οποίες οι μισές παράγονται εγχώρια. Πολύ ενημερωμένοι οι υπεύθυνοι, όχι μόνο είναι γνώστες, αλλά και τους αρέσει να μοιράζονται όσα ξέρουν για την μπίρα εν γένει. Λογικές τιμές και καλή εξυπηρέτηση. Ανανεώνουν συνεχώς τη συλλογή τους με ιδιαίτερες εισαγωγές παλιών και νέων ζυθοποιών. Νένα Δημητρίου
Μιλτιάδου 19, κέντρο, Τ/210-32.52.540, Τρίτη-Πέμπτη 14.00-23.00, Παρασκευή-Σάββατο 14.00-00.00, Δευτέρα κλειστά.

Strange Brew Taproom & Bottleshop

Είναι το brand που χειροκροτούν όλοι οι εγχώριοι ψαγμένοι ζυθοπότες. Η ετικέτα τους Jasmine IPA είναι μια πολύ νόστιμη μπίρα, άκρως λουλουδάτη, φουλ αρωματική, σε πιάνει από τη μύτη. Σαν να φιλάς μπουκέτο ανθέων. H Μandy Black είναι μια export stout, πολύ στιβαρή, σαν γροθιά με 7% αλκοόλ. Οι ιδιοκτήτες είναι τρεις νομάδες ζυθοποιοί, οι οποίοι αποφάσισαν να στεγάσουν το project τους στο Κουκάκι. Το ιδιαίτερο αυτό ζυθομπάρ δεν μοιάζει με καμία άλλη μπιραρία της πόλης, έχει μίνιμαλ αισθητική, hip θαμώνες, ωραία μουσική. Στα δέκα βαρέλια τους φιλοξενούν εγχώριους και ξένους παραγωγούς, που αλλάζουν συχνά, ενώ στα ράφια τους θα βρείτε περισσότερες από 40 επιλογές σε φιάλη ή κουτάκι. Νένα Δημητρίου
Φαλήρου 68, Κουκάκι, Τ/210-92.32.146. Καθημερινά 18.00- 01.00, Δευτέρα κλειστά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών