ΜΠΙΡΑ

Barley Wine

Είναι βρετανικό στυλ μπίρας, το οποίο εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα (μια δυνατή μπίρα παλαίωσης που έπιναν οι ευγενείς της εποχής). Συνήθως έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ …

16.07.2013| Updated: 25.06.2021
Barley Wine

Είναι βρετανικό στυλ μπίρας, το οποίο εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα (μια δυνατή μπίρα παλαίωσης που έπιναν οι ευγενείς της εποχής). Συνήθως έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ από 10 έως 12% και ωριμάζει για μεγάλες περιόδους – 18 μήνες ή ακόμα και 2 χρόνια.

Οι Barley Wine μπίρες διακρίνονται από την πλούσια γεύση της βύνης, είναι φρουτώδεις, με νότες εσπεριδοειδών, πικάντικες, πικρές και με την αίσθηση του αλκοόλ. Ο λυκίσκος κάνει έντονη την παρουσία του, δίνοντάς τους τη χαρακτηριστική πικράδα του και πικάντικη γεύση.

Η πιο γνωστή εκπρόσωπος της κατηγορίας -και με τις μεγαλύτερες πωλήσεις- είναι η Whitbread’s 10,9% Gold Label. Αλλες, εξίσου διάσημες, είναι η No 1 Barley Wine της Bass και η Fuller’s Vintage Ale.

Με τι θα τη συνδυάσουμε: Είναι ιδανική για να την απολαύσουμε μόνη της, ως ποτό ή επιδόρπιο, ή ακόμα και με ένα πούρο. Ταιριάζει όμως και με πλούσια και λιπαρά πιάτα, με «δυνατά» τυριά και καρύδια ή με ένα κομμάτι σκούρα σοκολάτα ή γλυκό σοκολάτας.

Ποιες κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά: Από τη Βρετανία η Fuller’s Vintage Ale (8,5%), από την Ολλανδία η Hertog Jan Grand Prestige (10%) και από την Ελλάδα η Ionian Epos (7,5%).

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών