ΜΠΙΡΑ

Barley Wine

Είναι βρετανικό στυλ µπίρας, το οποίο εµφανίστηκε τον 18ο αιώνα (µια δυνατή µπίρα παλαίωσης που έπιναν οι ευγενείς της εποχής). Συνήθως έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ …

20.01.2014| Updated: 25.06.2021
Barley Wine

Είναι βρετανικό στυλ µπίρας, το οποίο εµφανίστηκε τον 18ο αιώνα (µια δυνατή µπίρα παλαίωσης που έπιναν οι ευγενείς της εποχής). Συνήθως έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ από 10 έως 12% και ωριµάζει για µεγάλες περιόδους – 18 µήνες ή ακόµα και 2 χρόνια.

Οι Barley Wine µπίρες διακρίνονται από την πλούσια γεύση της βύνης, είναι φρουτώδεις, µε νότες εσπεριδοειδών, πικάντικες, πικρές και µε την αίσθηση του αλκοόλ. Ο λυκίσκος κάνει έντονη την παρουσία του, δίνοντάς τους τη χαρακτηριστική πικράδα του και πικάντικη γεύση. Η πιο γνωστή εκπρόσωπος της κατηγορίας -και µε τις µεγαλύτερες πωλήσεις- είναι η Whitbread’s 10,9% Gold Label. Αλλες, εξίσου διάσηµες, είναι η No 1 Barley Wine της Bass και η Fuller’s Vintage Ale.

Με τι θα τη συνδυάσουµε

Είναι ιδανική για να την απολαύσουµε µόνη της, ως ποτό ή επιδόρπιο, ή ακόµα και µε ένα πούρο. Ταιριάζει όµως και µε πλούσια και λιπαρά πιάτα, µε «δυνατά» τυριά και καρύδια ή µε ένα κοµµάτι σκούρα σοκολάτα ή γλυκό σοκολάτας.

Ποιες κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά

Από τη Βρετανία η Fuller’s Vintage Ale (8,5%), από την Ολλανδία η Hertog Jan Grand Prestige (10%) και από την Ελλάδα η Ionian Epos (7,5%).

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών