ΜΠΙΡΑ

Η μικροζυθοποιία της Αθήνας

Το παλιό γκαράζ στο Γκάζι βγάζει καπνούς κι οι ζυθοβραστήρες γέμισαν βύνη και λυκίσκο

04.10.2016| Updated: 25.06.2021
Η μικροζυθοποιία της Αθήνας

Το παλιό γκαράζ στο Γκάζι βγάζει καπνούς κι οι ζυθοβραστήρες γέμισαν βύνη και λυκίσκο

Δημήτρης Γιαννόπουλος, Ορφέας Δημόπουλος, Ιάσωνας Παναγιωτόπουλος και Χρήστος Βασιλειάδης. Τέσσερα νέα παιδιά, γύρω στα 30, είναι οι δημιουργοί της Noctua, της μικροζυθοποιίας που δημιουργήθηκε δύο βήματα από το Γκάζι και 2 μόλις χιλιόμετρα από την πλατεία Ομονοίας, μέσα στο καλοκαίρι του 2016. Ένα πρότζεκτ που δουλεύεται με πολύ προσοχή και φροντίδα, τα τελευταία 2 χρόνια και που χρειάστηκε πολλά όνειρα, ακόμα πιο πολύ κόπο και απόλυτη αφοσίωση για να υλοποιηθεί.

Το όνομά της προκαλεί αίσθηση. Noctua: κοινώς η μικρή κουκουβάγια ή Αθηνά η νυκτία / Athene Noctua, το σύμβολο της Αθήνας!

Λάτρεις κι εμπειρικοί γνώστες της μπίρας (homebrewers), οι 4 φίλοι, προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς κλάδους, κι έτσι η απόφασή τους να συνεργαστούν με τον οινολόγο και ζυθοποιό Νίκο Χατζάκη κρίθηκε απαραίτητη. Μαζί πειραματίστηκαν, δοκίμασαν, απέρριψαν κι ενέκριναν βύνες και μαγιές, λυκίσκους και συνταγές, ώσπου ομόφωνα κατέληξαν στις δύο μπίρες που κυκλοφόρησαν στις αρχές του φθινοπώρου. Τη χρυσαφένια pale ale, ονόματι Head Twister, με πλούσιο στόμα κι έντονα μπίτερ χαρακτηριστικά, με απαλή αίσθηση βύνης, λυκίσκου και κορυφώσεις εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων. Μια μπίρα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα; Σίγουρα, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, παρόλο που τελικά η μαύρη εκδοχή της Noctua, μια black IPA, που ονομάστηκε Night Vision, είναι ακόμα πιο ανατρεπτική. Μαύρη αδιάφανη, αφιλτράριστη, που φτάνει στους 7 αλκοολικούς βαθμούς, έχει καθαρά χαρακτηριστικά της βύνης, αλλά και σκοτεινές νότες μόκας και σοκολάτας, που ισορροπούν με τον έντονο λυκίσκο που σκάει σαν δυναμίτης σε μύτη και στόμα. Ξεχωριστές μπίρες όχι μόνο γευστικά, αλλά και με το εντυπωσιακό, φαντεζί design της ετικέτας τους, που σου μένουν αξέχαστες.


Οι συνταγές επιλέχθηκαν με κριτήριο το προσωπικό γούστο των τεσσάρων, αλλά φυσικά με την προσδοκία να αγαπηθούν και να γίνουν αρεστές και σε όλους όσοι έχουν βαρεθεί τις mainstream μπίρες. Στους γνώστες θα θυμίσουν περισσότερο το αμερικάνικο στυλ ζυθοποίησης, καθότι διακρίνονται συνολικά από μεγάλες γευστικές εντάσεις, με φουλ χρήση λυκίσκου και τεχνικών όπως το dry hopping. Ωστόσο, εδώ, το χέρι του ζυθοποιού προσέθεσε και τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά που επιδιώκουν την ισορροπία, προσεγγίζοντας και τη γευστική παλέτα του Έλληνα καταναλωτή, πράγμα που αισθανόμαστε τόσο με την βαθιά αίσθηση του δημητριακού, όσο και με το πλούσιο σώμα τους. Ο στόχος των 4 φίλων είναι να επικεντρώνονται σε specialty μπίρες, εποχικές και ξεχωριστές, και πάνω σε αυτό το σενάριο δουλεύουν και πειραματίζονται.

Παράλληλα, το ζυθοποιείο ετοιμάζεται να αποκτήσει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει άμεσα επισκέψιμο, πράγμα που ενισχύεται κι από το πλεονέκτημα του κεντρικού σημείου στο οποίο βρίσκεται το κτίριο.

Κατά τη γνώμη μου οι δύο πρώτες μπίρες τους, που μόλις κυκλοφόρησαν στην αγορά, είναι καθαρόαιμες φαγητόμπιρες, που προτιμούν αρκετά περίπλοκα και γευστικά πιάτα, χωρίς φυσικά να απορρίπτουμε τον all time classic συνδυασμό τους με λουκάνικα, ή και με πικάντικα τυριά.

Προς το παρόν θα τις βρίσκουμε ενδεικτικά στα καταστήματα: The Local Pub (Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι), Lazy Bulldog Pub (Ορφέως 2 και Περσεφόνης 13, Αθήνα), Sorry Mom Liquor Store (Ελβετίας 21, Αγία Παρασκευή, 2110125312), Κάβα Αμπελοσοφίες (Κειριαδών 81, 2103421041).

Noctua Athens Microbrewery, Πειραιώς 124, Γκάζι, Αθήνα, T/ 6974977739

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών