ΜΠΙΡΑ

Η πρώτη μυκονιάτικη μπίρα!

Με βύνη από τη Θράκη και το Βέλγιο και λυκίσκους ακριβούς και δυσεύρετους, οι μπίρες Mikonu φιλοδοξούν να ξεδιψάσουν μέρος των πολλών τουριστών του δημοφιλούς κυκλαδίτικου νησιού.

19.06.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου
Η πρώτη μυκονιάτικη μπίρα!

Με βύνη από τη Θράκη και το Βέλγιο και λυκίσκους ακριβούς και δυσεύρετους, οι μπίρες Mikonu φιλοδοξούν να ξεδιψάσουν μέρος των πολλών τουριστών του δημοφιλούς κυκλαδίτικου νησιού.

Δεδομένου ότι η ετήσια κατανάλωση μπίρας στη Μύκονο φτάνει τα 1.800.000 λίτρα, είναι απορίας άξιον πώς ο ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος δεν είχε έως τώρα μυκονιάτικο εκπρόσωπο. Τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους όταν λίγες ημέρες πριν από το φετινό Πάσχα το ολοκαίνουργιο ζυθοποιείο της Μυκόνου ολοκλήρωσε την πρώτη του βρασιά. Καλαίσθητο, μίνιμαλ κυκλαδίτικο, φιλοδοξεί στο άμεσο μέλλον να υποδέχεται επισκέπτες για ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες.

Πλεονέκτημα του εγχειρήματος οι άνθρωποι που το στελεχώνουν: οι παθιασμένοι νεαροί ζυθοποιοί Άγγελος Φερούς και Janos Bako, ο καταξιωμένος οινολόγος και οινοποιός Γιάννης Παρασκευόπουλος και ο έμπειρος πωλητής Γιάννης Μυζάλης είναι οι τέσσερις συνέταιροι της Mikonu.

Με κύριο σύμβολο το μάτι και με ετικέτες κοσμοπολίτικες, αρτιστίκ, εμπνευσμένες από τη μυθολογία του τόπου. Άλλωστε η τοπικότητα είναι το γερό τους χαρτί. Τα πώματα και τα μπουκάλια τους είναι ελληνικά, από τη Θράκη είναι ένα σημαντικό ποσοστό βύνης, ενώ για τη διανομή αξιοποιούν το τοπικό χονδρεμπόριο.

Στην παραγωγή οι δύο νεαροί ζυθοποιοί έχουν το ελευθέρας να πειραματιστούν… ανελέητα – εξάλλου η προϋπηρεσία τους, εκτός από παραγωγή, περιλάμβανε και τη δημιουργία των συνταγών. Χρησιμοποιούν ακριβούς και δυσεύρετους λυκίσκους, βύνη ελληνική και βελγική, και μια μείξη από τρεις βελγικές μαγιές που κατευθύνουν τη ζύμωση στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Κατευθείαν από τις δεξαμενές ωρίμασης δοκιμάσαμε τις δύο περιορισμένης παραγωγής artisanal μπίρες τους, φρέσκες και απαστερίωτες. Η Pale Ale είναι ευκολόπιοτη, απολύτως καλοκαιρινή, απαλά γλυκόπικρη και καραμελένια. Ναυαρχίδα τους είναι η Blonde Saison: σύνθετη μπίρα, με μάνγκο, κίτρο, τριαντάφυλλο, μπαχαρικά και μπανάνα στη μύτη, δυνατό αφρισμό και μεταξένιο στόμα. Ένα θαυμάσιο συνοδευτικό φαγητού.


Πού τη βρίσκουμε; Η Mikonu φέτος το καλοκαίρι θα κυκλοφορεί μόνο στη Μύκονο, ενώ από τον Αύγουστο και μετά θα τη βρίσκουμε κατά πάσα πιθανότητα και σε ενημερωμένες κάβες στην Αθήνα.

Θέση Αργύραινα, Μύκονος Τ/22890-77.912

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT