ΜΠΙΡΑ

Μπίρα χωρίς γλουτένη

Η Gluten Free µπίρα αντιπροσωπεύει µια κατηγορία από µπίρες διαφορετικού στυλ, όπως lagers, ales, ακόµα και φρουτόµπιρες, οι οποίες έχουν κοινή συνισταµένη την απουσία της …

16.07.2013| Updated: 25.06.2021
Μπίρα χωρίς γλουτένη

Η Gluten Free µπίρα αντιπροσωπεύει µια κατηγορία από µπίρες διαφορετικού στυλ, όπως lagers, ales, ακόµα και φρουτόµπιρες, οι οποίες έχουν κοινή συνισταµένη την απουσία της γλουτένης από τα συστατικά τους. Δηµιουργήθηκαν για να µη στερήσουν την απόλαυση του ζύθου από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, κύρια πρωτεΐνη των γνωστότερων δηµητριακών – αποτελεί το 80% της πρωτεΐνης του σιταριού, το οποίο χρησιµοποιείται σε ορισµένες µπίρες και υπάρχει σε σηµαντικό ποσοστό στο κριθάρι, την ψυχή της µπίρας.

Παράγονται µε τη χρήση σόργου ή φαγόπυρου, σε συνδυασµό µε µικρή ποσότητα βύνης κριθαριού. Υπάρχουν µπίρες µε 100% βύνη σόργου και άλλες µε προσµείξεις δηµητριακών, όπως το ρύζι, το καλαµπόκι, ο ηλίανθος, η κινόα, το λινάρι και το άγριο ρύζι. Το σόργο είναι γηγενής ποικιλία της βορειοανατολικής Αφρικής και χρησιµοποιείται στην παραγωγή αφρικανικής µπίρας. Υπάρχουν και µπίρες που παράγονται από 100% βύνη κριθαριού, από την οποία όµως έχει αφαιρεθεί εντελώς η γλουτένη.

Παγκοσµίως, οι ζυθοποιίες οι οποίες ασχολούνται µε τις Gluten Free µπίρες είναι µετρηµένες στα δάχτυλα, µε γνωστότερες τις βρετανικές Hambleton Ales, World Top Brewery, Green’s και St. Peter’s. Η Green’s παράγει µια ποικιλία από ξανθές golden ales και σκούρες dark και brown ales, καθώς και pils από βύνη κριθαριού, απ’ όπου έχει αφαιρεθεί η γλουτένη.

Ποιες κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά: Στη χώρα µας είναι διαθέσιµες η αγγλική St. Peter’s G-Free και η ισπανική Estrella Daura.

  • Η St. Peter’s G-Free (Lager) έχει γεύση πλούσια και γεµάτη, λυκίσκου, πικρή, αρωµατική και ισορροπηµένη. Απολαύστε την µε ψητό καλαµάρι γεµιστό µε ανθότυρο και µαϊντανό. Αλκοόλ: 4,2%.
  • Η Estrella Daura (Lager) έχει γεύση γλυκιά, βύνης, µελιού, µε φρουτώδη νότα και ελαφριά πικράδα στην επίγευση. Ταιριάζει µε µοσχαρίσιο µπιφτέκι, ντοµάτα, κρεµµύδι και πράσινη σαλάτα. Αλκοόλ: 5,4%.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών