ΟΙΝΟΣ

10 κρασιά για τα δείπνα μας

Γαλλία, Ισπανία, Αργεντινή, Κρήτη, Νεμέα και Αμύνταιο συναντιούνται στο τραπέζι.

13.02.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Εικονογράφηση: Βαγγέλης Καρατζάς
10 κρασιά για τα δείπνα μας

Γαλλία, Ισπανία, Αργεντινή, Κρήτη, Νεμέα και Αμύνταιο συναντιούνται στο τραπέζι.

Καρανίκα Brut Rose΄ 2017, Ξινόμαυρο, Αμύνταιο
Το Κτήμα Καρανίκα παράγει μερικά από τα καλύτερα αφρώδη κρασιά της Ελλάδας με βάση την ποικιλία Ξινόμαυρο. Η καλλιέργειά του στηρίζεται στη βιοδυναμική. Οι ιδιοκτήτες είναι ο Ελληνοολλανδός Laurens M. Hartman-Karanika και η σύζυγός του Annette van Kampen. Η ροζέ εκδοχή του Ξινόμαυρου έχει έντονα κόκκινα φρούτα, όπως φράουλα, βατόμουρο, βοτανικά αρώματα και τραγανή οξύτητα.

Drappier Carte d’Ore Brut N.V., Pinot Noir-Chardonnay-Pinot Meunier, Champagne Γαλλία
Ένα οινοποιείο με μεγάλη ιστορία, που φτάνει στον 12ο αιώνα. Η Carte d’Ore είναι μια Non Vintage Champagne με βάση το Pinot Noir, το οποίο κυριαρχεί στο blend με 75%, ακολουθούν 15% Chardonnay και 10% Pinot Meunier. Αρώματα ζυμών, μπριός, τόστ, ξηρών καρπών και εσπεριδοειδών ξεχωρίζουν. Με υψηλή οξύτητα, βουτυράτη υφή, μέτριο προς γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση, μιλάμε για μία από τις καλύτερες Champagne στην κατηγορία της.

Magnum Wild Sauvignon Blanc 2015, Greywacke Winery, Marlborough Νέα Ζηλανδία
Ο Kevin Judd, ιδιοκτήτης και οινολόγος του Greywacke (πέτρωμα της περιοχής), ήταν για 23 χρόνια ο οινολόγος του οινοποιείου Cloudy Bay, που έβαλε στον οινικό χάρτη το Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία. Το «Wild» στην ετικέτα σημαίνει ότι η ζύμωση ξεκίνησε αυθόρμητα και αυτό δίνει έναν πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στο κρασί, που ξεχειλίζει από τροπικά φρούτα του πάθους, λίτσι και μάνγκο, με υψηλή οξύτητα και έντονα εσπεριδοειδή.

Chablis Premier Cru Vaillons 2017, Domaine Vincent Dampt, Burgundy Γαλλία
To οινοποιείο ανήκει στα δύο αδέρφια Vincent και Sebastian Dampt. Ο Vincent, μετά τις σπουδές του στην περιοχή της Beaune, άρχισε να δουλεύει στο οινοποιείο του Olivier Leflaive, κάνοντας και μια στάση στη μακρινή Νέα Ζηλανδία. Έχοντας μόνο 6 εκτάρια στην κατοχή τους, είναι ένα μπουτίκ οινοποιείο. Το Vaillons είναι ένα από τα πιο διάσημα Premier Cru του Chablis, μέτριας αρωματικής έντασης, με mineral χαρακτήρα και εσπεριδοειδή. Η οξύτητά του είναι υψηλή, με μέτριο προς γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.

Alargo 2016, Ασύρτικο, Κτήμα Δουλουφάκη Ηράκλειο – Κρήτη
Το όνομα του Κτήματος Δουλουφάκη έχει συνδεθεί με την ποικιλία Βιδιανό και πιο συγκεκριμένα με τον Άσπρο Λαγό. Αυτή τη φορά όμως ο Νίκος Δουλουφάκης έφτιαξε ένα Ασύρτικο που το κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά και το οποίο κάνει πάρα πολλά Ασύρτικα από τη Σαντορίνη να το ζηλεύουν και να θέλουν να του μοιάσουν. Ο mineral χαρακτήρας του κρασιού ξεχωρίζει, με αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων, έντονη αλμύρα, γεμάτο σώμα με υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση.

Μονοπάτι 2016, Αγιωργίτικο, Κτήμα Αϊβαλή, Νεμέα
Ο Χρήστος Αϊβαλής και ο γιος του Σωτήρης έχουν δημιουργήσει ένα μικρό μπουτίκ οινοποιείο στην περιοχή της Νεμέας με έμφαση στα πληθωρικά κρασιά. Ακόμα και η βασική ετικέτα του κτήματος είναι από τις πιο εντυπωσιακά κρασιά της κατηγορίας τους. Πόσω μάλλον το Μονοπάτι, ένα premium κρασί με μαύρα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά, συμπύκνωση, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.

Νάουσα Alta 2015, Apostolos Thymiopoulos Νάουσα
Η περιοχή της Rioja στην Ισπανία είναι διάσημη για τα κρασιά της, χωρισμένη σε Rioja Baja, Alta και Alavesa. Ο Απόστολος Θυμιόπουλος είχε την ιδέα να ονομάσει τη Νάουσά του Alta, γιατί επέλεξε αμπελοτόπια από το βόρειο κομμάτι της Νάουσας με πιο κρύο κλίμα, με σκοπό να δημιουργήσει ένα κρασί πολύ φινετσάτο και κρυστάλλινο, με αρώματα κόκκινων φρούτων, γήινων στοιχείων, με βοτανικά αρώματα, υψηλή οξύτητα, μαλακές τανίνες, μέτριο σώμα και μακρά επίγευση.

Magnum Collection 2014, Syrah, Κτήμα Αβαντίς Νεμέα
Ένα οινοποιείο με έμφαση στην παραγωγή Syrah είναι σίγουρα το Κτήμα Αβαντίς. Παράγει διαφορετικά στιλ από την αγαπημένη σε όλους μας ποικιλία του Ροδανού. Το Collection, όπως λέει και το όνομά του, είναι το top Syrah του κτήματος από επιλεγμένα σταφύλια. Η οικογένεια Μούντριχα έχει φτιάξει ένα Syrah στα πρότυπα ενός Hermitage με συμπύκνωση, μαύρα φρούτα, πιπέρια, δέρμα με δροσιστική οξύτητα, υψηλές αλλά βελούδινες τανίνες, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.

Petalos 2016, Mencia, Descendientes de J. Palacios, Bierzo Ισπανία
Η επόμενη ποικιλία trend της Ισπανίας είναι η Mencia και η περιοχή που κάνει θαύματα είναι το Bierzo. Ο Alvaro Palacios είναι ένας παραγωγός-θρύλος. Σε όποια περιοχή της Ισπανίας έχει φτιάξει κρασί, τα έχει καταφέρει φτιάχνοντας Icon wines. To Petalos είναι η βασική του Mencia, με τα φρουτώδη και τα γλυκά μπαχαρικά να ξεχωρίζουν, η οξύτητα είναι μέτρια, οι τανίνες είναι μαλακές και σοκολατένιες και η επίγευσή του μακρά.

Natural 2017, Malbec, Bodegas Krontiras, Mendoza Αργεντινή
Η οικογένεια Κροντηρά έχει βάση την Ελλάδα. Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινάει από τον έρωτα του Κωνσταντίνου Κροντηρά με τη Silvina Macipe. Οινολόγος είναι ο Έλληνας Πάνος Ζουμπούλης, γνωστός σε όλους και από το Κτήμα La Tour Melas. Το Natural είναι η πιο φινετσάτη εκδοχή Malbec που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος. Χωρίς καθόλου βαρέλι και χωρίς χρήση πρόσθετου θειώδους. Αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών, βοτανικά στοιχεία με ισορροπημένη οξύτητα, μαλακές τανίνες, μέτριο προς γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών