ΟΙΝΟΣ

12 Ξινόμαυρα blends που πρέπει να δοκιμάσουμε

* * * *Οινοποιία Κεχρή4η Διάσταση 2008Εχω δοκιμάσει αυτή την εσοδεία στο παρελθόν και τα χρόνια φαίνεται ότι περνούν υπέρ της. Ετσι, όλοι θαυμάσαμε το …

20.10.2014| Updated: 25.06.2021
12 Ξινόμαυρα blends που πρέπει να δοκιμάσουμε

* * * *
Οινοποιία Κεχρή
4η Διάσταση 2008
Εχω δοκιμάσει αυτή την εσοδεία στο παρελθόν και τα χρόνια φαίνεται ότι περνούν υπέρ της. Ετσι, όλοι θαυμάσαμε το έξοχο δέσιμο της φινέτσας των λουλουδιών και των μαυροκόκκινων φρούτων με τη μεστότητα των μπαχαρικών, της σοκολάτας και του δέρματος. Εκπληκτική και η γεύση του, με άφθονο γλυκό φρούτο, βελούδινες τανίνες, μεγάλη επίγευση και υποσχέσεις για μακρά παλαίωση.
Αλκοόλ: 13,5%

* * * *
Ευάγγελος Τσάνταλης
Μετόχι Χ 2007
Από τον αμπελώνα-διαμάντι του Αγίου Ορους, ένα χαρμάνι Ξινόμαυρου, Λημνιού και Cabernet που παραδίδει μαθήματα αριστοκρατικότητας και φινέτσας. Τρυφερή μύτη γεμάτη με νύξεις δαμάσκηνου, αρμπαρόριζας, πιπεριού, μπαχαριών και όμορφης δρυός, συμπληρώνεται από καλοδομημένο στόμα, πυκνοϋφασμένες τανίνες και εντυπωσιακή επίγευση, σε ένα σύνολο ιδανικής αρμονίας.
Αλκοόλ: 13,5%

* * * *
Κτήμα Στεργίου
Κτήμα 2008
Είναι απίστευτη η ποιοτική μεταμόρφωση του Κτήματος της Καστοριάς, και το Ερυθρό του (blend των ποικιλιών Cabernet, Merlot και Ξινόμαυρου) την επιβεβαιώνει πέρα έως πέρα. «Αέρας» στη μύτη -με βιολέτες, φραγκοστάφυλα, φασκόμηλο και καπνό-, φίνο στο στόμα με φρέσκο φρούτο, βελούδινες τανίνες, μεγάλη διάρκεια και επίμονη επίγευση. Ενα κρασί-ποίημα, για τώρα και για το μέλλον.
Αλκοόλ: 13,5%

* * * *
ΕΑΣ Αμυνταίου
Πετραία Γη 2007
Αλλη μια υπέροχη δημιουργία από ένα συνεταιρισμό-πρότυπο. Διαθέτει εξαιρετική μύτη, που εύκολα θα ξεγελούσε κάποιον για το χρώμα του κρασιού, αφού είναι γεμάτη με αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου, νεκταρινιών και μύρτιλλου σε φόντο κακάου. Ομως και το στόμα είναι εξίσου «εύθραυστο», όντας εξαιρετικά ομογενοποιημένο, πικάντικα αλμυρούτσικο και βελούδινο στην εξέλιξή του. Μούρλια!
Αλκοόλ: 13,5%


* * * ½
Vaeni 

To Σύμπαν 2008
Ενα πολύ ενδιαφέρον κρασί από το συνεταιρισμό της Νάουσας, με το Syrah και το Merlot να συμπληρώνουν ιδανικά τα κενά του Ξινόμαυρου. Ο χρόνος στο ποτήρι θα σας αποζημιώσει με σύνθετο μπουκέτο ντομάτας, ψημένου συκωτιού, καπνού και ώριμου βατόμουρου, ενώ μια γουλιά θα γεμίσει το στόμα σας με δομημένη φρεσκάδα και σοφές δόσεις γλύκας, οξύτητας και τανινών.
Αλκοόλ: 13%

* * * ½
Ελινος
Ξινόμαυρο-Merlot 2009
Η ναουσαίικη οινοποιία της οικογένειας Ταραλά εντυπωσιάζει με ένα κλασικό χαρμάνι από τον αμπελώνα των Πολλών Νερών. Και αυτό γιατί προσφέρει ένα πολύπλοκο μπουκέτο -με αποξηραμένα φρούτα, λουλούδια, πίσσα, γλυκό ντοματάκι και δέρμα-, σφιχτή δομή, έντονο άρωμα στόματος και αρκετά μεγάλη επίγευση. Ενα εξαιρετικό κρασί για τώρα, αλλά και για το 2020.
Αλκοόλ: 14,3%

* * *
Κτήμα Αλφα
Κτήμα Ερυθρό 2008
Το «βασικό» ερυθρό κρασί του αποδεικνύει ότι είναι η σταθερότερη αξία του εξαιρετικού Κτήματος του Αμυνταίου. Βέβαια, είναι το «λιγότερο Ξινόμαυρο» της δοκιμής, αφού τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας διακρίνονται ελάχιστα πίσω από νότες ευκαλύπτου, ζαμπόν και ιωδιούχων αρωμάτων που θυμίζουν Malt από το Islay! Και το στόμα όμως ακολουθεί, με γλύκα, όγκο, δύναμη και σφιχτές τανίνες.
Αλκοόλ: 21%

* * ½
Κυρ-Γιάννη
Γιαννακοχώρι 2010
Το πλέον γνωστό blend Ξινόμαυρου στη χώρα ξεκινά δυναμικά και έντονα, αφού η μύτη γεμίζει με αρώματα μαύρων φρούτων, δαμάσκηνου και μαρμελάδας βατόμουρο. Ομως η γεύση είναι ακόμα επιθετική, με την έντονη οξύτητα και τις άγριες τανίνες να μην μπορούν να εξισορροπηθούν από τη γλύκα του φρούτου. Πάντως, μια μεσοπρόθεσμη παλαίωση 3 – 5 ετών θα το στρογγυλέψει αρκετά.
Αλκοόλ: 14%


* * ½
Μπουτάρη Οινοποιητική 
Κάβα Μπουτάρη 2008
Με ιστορία που ξεπερνά αυτήν όλων των υπόλοιπων κρασιών της δοκιμής μαζί, η «παραδοσιακή» Κάβα απευθύνεται σε «παραδοσιακούς» οινόφιλους. Ετσι, στη μύτη συναντάμε νότες πελτέ ντομάτας, χώματος, λιωμένου φρούτου, που χάνονται σχετικά γρήγορα. Το στόμα είναι εξίσου old fashioned, αφού διαθέτει ελαφρύ σώμα, υπερώριμο flavor, ώριμες τανίνες, αλλά και καλή δομή.
Αλκοόλ: 13,5%

* *
Κτήμα Βογιατζή
Κτήμα 2010
Ενταση αλλά όχι μεγάλη συμπύκνωση διαπιστώσαμε γι’ αυτό το blend με Merlot και Cabernet από το Κτήμα του Βελβεντού, με λιωμένα κόκκινα φρούτα, λίγα μπαχάρια και καπνιστή δρυ να αποκαλύπτονται στο ποτήρι. Το στόμα είναι ελαφρύ και ξεκινάει γλυκά, ωστόσο η απουσία έντονου flavor εκθέτει τις τανίνες, που παρουσιάζονται στεγνότερες του επιθυμητού. Ισως πάντως ο χρόνος να λειτουργήσει υπέρ του.
Αλκοόλ: 13,5%

* *
Χρήστος Αϊδαρίνης
Ξινόμαυρο-Merlot 2010
Ενα κρασί του γνωστού παραγωγού της Γουμένισσας, που θα επιθυμήσει μια δίωρη μετάγγιση για να σας προσφέρει τα αρώματα του κακάου, των βρεγμένων φύλλων και του πελτέ ντομάτας. Στο στόμα διαθέτει μέσο βάρος και σχετικά καλή δομή, όμως η οξύτητα και οι τανίνες κυριαρχούν, προσδίδοντάς του επιθετικό χαρακτήρα. Είναι απαραίτητα, λοιπόν, λίγα χρονάκια στη φιάλη…
Αλκοόλ: 14%

* ½
2 Φίλοι
Ερυθρό 2009
Ενα blend Ξινόμαυρου, Merlot και Cabernet που δεν κατάφερε να μας εντυπωσιάσει, αφού η απουσία πλούσιου φρούτου επηρέασε αρνητικά τη μύτη και το στόμα. Ετσι η πρώτη κυριαρχείται από το αλκοόλ, ενώ το δεύτερο από τις πολύ επιθετικές τανίνες. Ομως αυτή η επίδοση είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας, αφού το οινοποιείο της Σιάτιστας μας προσφέρει συνεχώς εξαιρετικά κρασιά.
Αλκοόλ: 13%

Αξιολόγηση
***** Εξαιρετικό / **** Ξεχωριστό / *** Πολύ καλό / ** Καλό / * Ικανοποιητικό


Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών