ΟΙΝΟΣ

3 λευκά και 3 ερυθρά κρασιά από ελληνικές ποικιλίες

**Νικόλας Ρεπάνης / Cuvée Argyro 2007 / Αγιωργίτικο / ΠΟΠ Νεμέα / Αλκοόλ: 13,5 %Χρώμα πυκνό ρουμπινί και «ντροπαλή» μύτη που χρειάζεται χρόνο για να …

08.08.2013| Updated: 25.06.2021
3 λευκά και 3 ερυθρά κρασιά από ελληνικές ποικιλίες

**
Νικόλας Ρεπάνης / Cuvée Argyro 2007 / Αγιωργίτικο / ΠΟΠ Νεμέα / Αλκοόλ: 13,5 %
Χρώμα πυκνό ρουμπινί και «ντροπαλή» μύτη που χρειάζεται χρόνο για να ξεδιπλώσει όμορφα αρώματα βύσσινου, μούρου, βανίλιας και δάφνης. Γεύση στρογγυλή και ευχάριστη, με ζωηρή οξύτητα, μαλακές τανίνες και αρώματα βανίλιας, πράσινου πιπεριού και μπίτερ σοκολάτας. Συνοδεύει τυριά, αλλαντικά μεσαίας έντασης, ζυμαρικά με ντομάτα και βασιλικό, παϊδάκια, κατσικάκι γεμιστό στο φούρνο.

***
Μπουτάρης / Νάουσσα 2007 / Ξινόμαυρο / ΠΟΠ Νάουσα / Αλκοόλ: 12,5%
Πορφυρό χρώμα με κεραμιδιές ανταύγειες. Στη μύτη φανερώνει μεμιάς το χαρακτήρα του Ξινόμαυρου μέσα από αρώματα μαρμελάδας φραγκοστάφυλου, πελτέ τομάτας, δέρματος και καπνού, με γήινες νότες. Στόμα πλούσιο και δεμένο, με τονισμένες τανίνες, ευχάριστη γλυκύτητα και έντονα τα αρώματα της ελιάς, της τομάτας και του ξύλου. Ιδανικό για κρεατικά σχάρας, αρνάκι σούβλας, κοντοσούβλι, ζυμαρικά με τομάτα και ελιές, κρητικό ντάκο, καπνιστά αλλαντικά και τυριά.

*** € 
Αριούσιος / Αυστηρός / Χιώτικο Κρασερό, Αγιαννίτης / Επιτραπέζιος Οίνος 
/ Αλκοόλ: 12%
Βαθύ κόκκινο χρώμα και αρώματα κόκκινων φρούτων με γήινες νότες βοτάνων, σοκολάτας και καφέ – αρμονικά δεμένα με τα αρώματα βανίλιας και κανέλας. Μέτριου όγκου σώμα, με κοφτερές τανίνες και επίγευση μόκας. Ταιριάζει πολύ με ψητά κρεατικά, κόκκινες σάλτσες και πικάντικες μαρινάδες.


***
Ιδαία Οινοποιητική / Ιδέα Γη 2011 / Βηλάνα / ΠΓΕ Κρήτης / Αλκοόλ: 12%
Πρασινοκίτρινο, με λεπτά αρώματα από άνθη λεμονιάς, αγιόκλημα και λευκόσαρκα φρούτα, όπως αχλάδι και μήλο γκόλντεν. Στόμα με εξαιρετικό όγκο, φίνα οξύτητα, εξαιρετική ισορροπία και ζωηρά αρώματα εσπεριδοειδών και μέντας. Αψογη έκφραση των ποικιλιακών χαρακτηριστικών της Βηλάνας. Συνοδεύει ριζότο με γουασάμπι και γαρίδες, σασίμι, σαλάτα με σταμναγκάθι, κατσικάκι αυγολέμονο, χοιρινό κατσαρόλας με πράσο, κρητική μαραθόπιτα.

***
Λίγας / Κτήμα Λίγας 2011 / Ροδίτης, Ασύρτικο, Κυδωνίτσα, Ξινόμαυρο, Sauvignon Blanc / ΠΓΕ Πέλλας / Αλκοόλ: 12,5 %
Αχυροκίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Στη μύτη φανερώνει τον πλούτο των ποικιλιών του, με αρώματα εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων (με επικρατέστερα το μοσχολέμονο, το αχλάδι, το λίτσι, το βερίκοκο) και ανθέων γιασεμιού. Στόμα αρωματικό, με πλούσιο όγκο και δομή, αρκετά καλή οξύτητα και ζωηρά ανθικά αρώματα. Ιδανικό για χοχλιούς μπουμπουριστούς, τηγανητό μπακαλιάρο, κοτόπουλο λεμονάτο, γαρδουμπάκια και κοκορέτσι, πιπεριές ψητές, τυροκροκέτες με βότανα.

***
Οινοποιία Γαβαλά / Σαντορίνη 2010 / Ασύρτικο, Αθήρι, Αϊδάνι / ΠΟΠ Σαντορίνη / Αλκοόλ: 13%
Χρώμα χρυσοπράσινο. Έντονα και κομψά αρώματα λάιμ, γκρέιπφρουτ και φρέσκων βοτάνων, που «ντύνονται» με την παρουσία ορυκτών μετάλλων και ιωδίου. Στόμα γεμάτο, με πλούσιο όγκο και λεμονάτη οξύτητα, σε εξαιρετική ισορροπία. Μακρά επίγευση εσπεριδοειδών και βοτάνων που αγκαλιάζεται από τη γλυκύτητα του αλκοόλ. Λατρεύει τα όστρακα, το αυγοτάραχο, τα λεμονάτα κρεατικά κατσαρόλας ή φούρνου, τα γιουβαρλάκια, τα γαρδουμπάκια, τα αλμυρά τυριά.

Τηλέφωνα Οινοποιείων

  • Ρεπάνης Νικόλαος: 27460-20.450
  • Μπουτάρης: 210-66.05.200
  • Αριούσιος : 22710 -23.454
  • Ιδαία Οινοποιητική: 210-24.40.396
  • Kτήμα Λίγα: 23820-24.421
  • Οινοποιία Γαβαλά Σαντορίνη: 22860-82.552

Αξιολόγηση
***** Σπουδαίο / **** Εξαιρετικό / 
*** Ξεχωριστό / ** Πολύ καλό / * Καλό
Πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών