ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

6 Ασύρτικα για κάθε στυλ

Ο Σίμος Γεωργόπουλος επιλέγει και μας προτείνει έξι Ασύρτικα για όλα τα γούστα.

31.05.2016
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Ο Σίμος Γεωργόπουλος επιλέγει και μας προτείνει έξι Ασύρτικα για όλα τα γούστα.

Κτήμα Παυλίδη: Εμφασις Ασύρτικο 2014. Ενα από τα καλύτερα δείγματα εκτός Σαντορίνης Ασύρτικου, οινοποιημένου σε inox. Μύτη γεμάτη με νότες ορυκτών, άχυρου και άγουρων λευκόσαρκων φρούτων. Το στόμα είναι πιο αυστηρό και από… δάσκαλο στο «The Wall» των Pink Floyd, ωστόσο το μάκρος, η τρομακτική οξύτητα και οι εμφανείς τανίνες είναι εφόδια για 5χρονη παλαίωση. Ενδ. τιμή: 12,30 €, Κτήμα Παυλίδη, τηλ. 25210-58.300.


Κτήμα Τέχνη Οίνου: Ηδυσμα Δρυός Ασύρτικο 2014. Εχοντας αποτάξει τον υπερώριμο χαρακτήρα παλαιότερων ετών, το Ηδυσμα αποδεικνύει γιατί είναι ένα από τα κορυφαία βαρελάτα Ασύρτικα της χώρας. Προσφέρει πυκνά αρώματα μαρμελάδας λεμόνι, χαμομηλιού, πεπονιού και βανίλιας μαζί με πλούσια, κρεμώδη, αλλά απόλυτα δυναμική γεύση. Παλαίωση: + 5 χρόνια. Ενδ. τιμή: 11 €, Κτήμα Τέχνη Οίνου, τηλ. 25210-83.626


Τσέλεπος: Σαντορίνη 2014. Ο σπουδαίος παραγωγός δικαιώνεται και στη Σαντορίνη. Ο καρπός των 120 στρεμμάτων της οικογένειας Χρυσού μετουσιώνεται σε ένα πληθωρικό, λιπαρό κρασί με εξαιρετικά ενσωματωμένη οξύτητα, άρωμα από άνθη λεμονιάς και ορυκτότητα που ηλεκτρίζει. Σήμερα δίνει πολλά, σε 5 χρόνια θα δώσει ακόμη περισσότερα. Ενδ. τιμή: 18 €, Κτήμα Τσέλεπου, τηλ. 2710-544.440.


Οινοποίηση Χατζηδάκη: Νυχτέρι 2013. Οχι, δεν λέγεται Νυχτέρι επειδή τρυγήθηκε νύχτα, αλλά επειδή μια γουλιά του είναι ικανή να σε κάνει να χάσεις το φως σου! Ενα 15βαθμο κρασί-τέρας, με απίστευτη δύναμη και πλούτο, πυκνά αρώματα γλυκών μπαχαρικών, μαρμελάδας ροδάκινο και πραλίνας φουντουκιού, αλλά και ορυκτότητα που «σπάει» τον ρουστίκ χαρακτήρα. Ενδ. τιμή: 21 €, Οινοποίηση Χατζηδάκη, τηλ. 22860-32.466


Οινοποιείο Διαμαντάκη: Διαμαντόπετρα 2014. Ενας συνεχώς εξελισσόμενος παραγωγός και τα δύο κορυφαία σταφύλια της χώρας σε μια ηρακλειώτικη σύμπραξη. Το Βιδιανό χαρίζει όγκο και άρωμα βερίκοκου, το Ασύρτικο συνεισφέρει με νεύρο και λεμόνια και το βαρέλι αναλαμβάνει την… κουμπαριά, στην πρώτη κυκλοφορία ενός εξαιρετικού blend που απαιτεί 2 χρόνια κελάρι. Ενδ. τιμή: 12 €, Οινοποιείο Διαμαντάκη, τηλ. 6949-198.350.


Κτήμα Μοντοφώλι: Κτήμα Μοντοφώλι 2007. Από τα καλύτερα λιαστά κρασιά της χώρας -ένα νέκταρ- από το κτήμα της Καρύστου. Η οξύτητα είναι χαμηλότερη από αυτήν ενός Vinsanto, το ίδιο όμως και τα σάκχαρα, γεγονός που οδηγεί σε μια πολύ μακρά, βελούδινη ισορροπία. Ενα μεγαλείο αρτυσμένο με χουρμάδες, αποξηραμένα βερίκοκα και κυδώνια! Ενδ. τιμή: 19 € (500 ml), Κτήμα Μοντοφώλι, τηλ. 22240-25.951.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών