ΟΙΝΟΣ

Άγγελος Δαμουλιάνος: Όλος ο ελληνικός αμπελώνας έχει περάσει από το ποτήρι του

Ο Άγγελος Δαμουλιάνος απορρίπτει περισσότερο από το 90% των κρασιών που δοκιμάζει με την ομάδα της κάβας Botilia. Σκληρό; Εκλεκτικό. Επίσης, δεν πιστεύει καθόλου στα ΠΟΠ. Ριζοσπαστικό; Εξηγείται.

06.10.2020| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Άγγελος Δαμουλιάνος: Όλος ο ελληνικός αμπελώνας έχει περάσει από το ποτήρι του

Ο Άγγελος Δαμουλιάνος είναι ιδιοκτήτης του Botilia.gr, μιας από τις πιο επιτυχημένες ηλεκτρονικές κάβες, που λειτουργεί από το 2012. Στην αξιόλογη λίστα τους με, κυρίως, ελληνικά κρασιά (80%) βρίσκουμε πάνω από 300 ετικέτες, με πολλές πρωτιές και ανακαλύψεις. Το καλαίσθητο site είναι χρηστικό και γεμάτο πληροφορίες. Έχει κείμενα καλογραμμένα, με ορεκτικότατες και κατατοπιστικές περιγραφές κρασιών, value for money επιλογές και προσφορές. Παραδίδουν γρήγορα και χρησιμοποιώντας το mySommelier, μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί το προσωπικό γευστικό μας προφίλ, μας κατευθύνουν σε κρασιά του γούστου μας με αρκετή επιτυχία. «Η σχέση μου με το κρασί ξεκίνησε πριν από περίπου είκοσι χρόνια, καθαρά από προσωπικό ενδιαφέρον. Και θεμελιώθηκε μέσα από αναρίθμητες δοκιμές, διάβασμα, σεμινάρια, άπειρες εκθέσεις και πολλά οινικά ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Η αρχή έγινε με μια παρέα φίλων, με τους οποίους δοκιμάζαμε κρασιά που φέρναμε από ταξίδια και εκθέσεις και δεν μπορούσαμε να βρούμε στην Αθήνα. Γι’ αυτά που μας άρεσαν κάναμε ομαδικές παραγγελίες από τους παραγωγούς, προκειμένου να έχουμε την κρίσιμη μάζα που χρειαζόταν.

Στη συνέχεια, σε ένα blog που τηρούσα τότε, περιέγραφα τα κρασιά που μας άρεσαν και πολύ σύντομα απέκτησε κοινό και αρκετούς που ήθελαν να παραγγείλουν μαζί μας. Έτσι τα πράγματα ήρθαν μόνα τους». Ο κ. Δαμουλιάνος θεωρεί ότι το καλό κρασί είναι υποκειμενικό και πως δεν χρειάζεται ο οινοποιός να ακολουθεί τον τυφλοσούρτη που ορίζουν τα κρασιά ΠΟΠ. «Πιστεύω στην ελευθερία του οινοποιείν και στη μοναδικότητα. Θεωρώ ότι, ακολουθώντας πιστά τις προδιαγραφές ΠΟΠ, δεν προχωράς, δεν διαφέρεις από τον διπλανό. Σε βάθος χρόνου αυτό που τελικά δίνει ταυτότητα στα οινοποιεία είναι όταν πειραματιστούν και κάνουν κάτι το ιδιαίτερο», εξηγεί. Προτιμά τα σύγχρονα, πρωτοποριακά κρασιά, αγαπά τις νεο-Νάουσες, προβλέπει λαμπρό μέλλον για τον αμπελώνα της Κεφαλονιάς, βρίσκει πως έχει πολύ ψωμί ο κρητικός αμπελώνας και θα ήθελε στην Ελλάδα να υπάρχουν περισσότεροι «μεγάλοι εναλλακτικοί μπροστάρηδες και ταραχοποιοί, όπως είναι ο Θυμιόπουλος, που τολμά αντισυμβατικές κινήσεις, η παρέα του Vassaltis Vineyards, το οινοποιείο Μοσχόπολις και ο αιρετικός αείμνηστος Χατζηδάκης».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών