ΟΙΝΟΣ

Ασύρτικο, μεγαλείο σμιλευμένο από μέταλλο

Το σπουδαίο σταφύλι στο οποίο υποκλίνονται ολοένα και περισσότεροι οινόφιλοι σε όλο τον κόσμο.

31.05.2016| Updated: 14.03.2023
Ασύρτικο, μεγαλείο σμιλευμένο από μέταλλο

Το σπουδαίο σταφύλι στο οποίο υποκλίνονται ολοένα και περισσότεροι οινόφιλοι σε όλο τον κόσμο.

Είναι ιδιαίτερο, είναι σπουδαίο, είναι μοναδικό. Και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του ελληνικού κρασιού σε κάθε άκρη του πλανήτη. Πρώτα απ’ όλα είναι ποικιλία ευέλικτη, αφού με ευκολία «βολεύεται» στα άνυδρα, καυτά μικροκλίματα της Ελλάδας, που φαντάζουν αφιλόξενα για τα περισσότερα σταφύλια του κόσμου. Απόδειξη είναι οι υψηλές επιδόσεις που επιτυγχάνει. Βέβαια, το terroir παίζει τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο, με τη Σαντορίνη να διαθέτει το πλέον ευλογημένο. Ομως υπέροχους εκπροσώπους του μπορεί να βρει κανείς παντού, από την «εξειδικευμένη» στο Ασύρτικο Δράμα έως τη νεοεισελθούσα στο… στίβο -και πολλά υποσχόμενη- Κρήτη.

Από την άλλη, το Ασύρτικο προσφέρει μια μοναδική γκάμα αρωμάτων, γεύσεων, ειδών και στυλ που καμιά άλλη ποικιλία δεν μπορεί καν να φανταστεί. Τα οινοποιημένα σε δεξαμενή κρασιά προβάλλουν το άγριο, νευρικό πρόσωπο του σταφυλιού, όμως η ζύμωση και η ωρίμαση σε βαρέλι φέρνουν άρωμα… Βουργουνδίας, με νότες καπνού και ξηρών καρπών να «ντύνουν» το ατσάλι του. Τα Νυχτέρια είναι μια άλλη κατηγορία: τρομακτικά -λόγω της υψηλής αλκοόλης, που μπορεί να φθάσει και τους 15 βαθμούς-, όμως την ίδια στιγμή μελένια και γεμάτα αρώματα μαρμελάδων που οδηγούν σε έναν γλυκόπιοτο off-dry χαρακτήρα.

Μια και αναφέραμε το μέλι, το Ασύρτικο μπορεί να γίνει γλυκύτερο ακόμη και από αυτό, αφού μας προσφέρει υπέροχα γλυκά κρασιά που συνήθως προέρχονται από αφυδατωμένες (στον ήλιο ή στη σκιά) ρώγες. Τα σάκχαρα αυτών των παχύρρευστων αριστουργημάτων -όπως τα ξακουστά Vinsanto- μπορεί να φαντάζουν εφιαλτικά σε αυτούς που βρίσκονται σε δίαιτα, ωστόσο η ατσάλινη οξύτητά τους φροντίζει για μια αναπάντεχη γλυκόξινη ισορροπία. Η σχετικά πρόσφατη χρήση του στην παραγωγή εξαιρετικών αφρωδών με τη μέθοδο της δεύτερης ζύμωσης στη φιάλη ολοκληρώνει την παλέτα των γεύσεων που μπορεί κανείς να φέρει στο ποτήρι του ανοίγοντας μια φιάλη από Ασύρτικο.

Πρωταγωνιστής και στην παλαίωση

Και αυτήν τη φιάλη μπορεί άφοβα να την αφήσει στο κελάρι του για περισσότερα χρόνια από οποιοδήποτε άλλο ελληνικό κρασί, αφού το Ασύρτικο είναι πρωταγωνιστής και στην παλαίωση. Απλώς… ξεχάστε ένα καλό δείγμα για 5 έως 10 χρόνια και είναι σίγουρο ότι θα αποζημιωθείτε με το παραπάνω. Το ντροπαλό, γεμάτο ξινά λεμόνια και ορυκτές νότες άρωμά του θα εξελιχθεί σε ένα πολύπλοκο μπουκέτο, που θα σας χαρίσει με ένταση νότες καπνού, μελιού, πετρόλ, ώριμων και μαρμελαδιασμένων φρούτων, ενώ παράλληλα θα έχει αποτάξει τον νευρικό και ιδιαίτερα όξινο χαρακτήρα του προς όφελος ενός αρμονικού, κομψού και ταυτόχρονα δυνατού στόματος.

Ομως το μεγαλείο του Ασύρτικου επισφραγίζεται από τη γενναιοδωρία του. Ετσι, παρόλο που διαθέτει στόφα και αριστοκρατικό χαρακτήρα, δεν είναι διόλου σνομπ. Προσφέρει τη γευστική του δύναμη και τη μοναδική του οξύτητα για να υποστηρίξει άλλες, κυρίως αρωματικές, ποικιλίες, όπως το Sauvignon Blanc, τη Μαλαγουζιά ή το Semillon, δίνοντας υπέροχα (και λίαν επιτυχημένα εμπορικά) blends.

Τέλος, παρόλο που ο χαρακτήρας του είναι αλάθητα αναγνωρίσιμος, το Ασύρτικο είναι ένας τεράστιος μεγεθυντικός φακός που αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής ή αμπελοτοπιού, αλλά και τις επιλογές του δημιουργού του κατά τη διαδικασία της οινοποίησης. Ο πιο ελαφρύς και γεμάτος λευκόσαρκα φρούτα χαρακτήρας των δραμινών Ασύρτικων, σε σχέση με τη δύναμη και την απίστευτη οξύτητα αυτών από τη Σαντορίνη, αλλά και η διαφορετικότητα των single vineyard εμφιαλώσεων από τον ίδιο τόπο -όπως ο Καβαλιέρος του Σιγάλα ή το Cuvée 15 του Χατζηδάκη- είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τα παραπάνω.

Με την πολυμορφία του και την ποιότητά του -που κάποιες φορές φθάνει στα επίπεδα του χαρακτηρισμού «παγκόσμιας κλάσης»- το Ασύρτικο είναι το αδιαμφισβήτητο καμάρι του ελληνικού αμπελώνα, μια ποικιλία που όλοι οι οινόφιλοι της χώρας πρέπει να φέρουμε στα ποτήρια μας. Τι περιμένουμε, άλλωστε; Ολος ο υπόλοιπος πλανήτης το έχει ήδη κάνει!

Το Ασύρτικο στο τραπέζι

Η ατελείωτη γκάμα κρασιών που προσφέρει το Ασύρτικο καθιστά ακόμη και τη δημιουργία ενός All Asyrtiko dinner παιχνιδάκι. Ενα αφρώδες από την ποικιλία θα εξασφαλίσει ένα γκλάμορους καλωσόρισμα, ενώ μια οινοποιημένη σε inox εκδοχή του θα ταιριάξει ιδανικά με όστρακα, πίτες, γαρίδες, τηγανητά, σαλάτες και κάθε είδους ορεκτικά.

Τα περασμένα από βαρέλι Ασύρτικα δεν ταιριάζουν τέλεια μόνο με πιάτα ψαρικών, αλλά μπορούν να συνοδεύσουν εξίσου καλά λευκά αλλά και κόκκινα κρέατα, εφόσον τα τελευταία συνοδεύονται με χόρτα (όπως αρνάκι με σταμναγκάθι).

Ενα Νυχτέρι μπορεί να συνοδεύσει όλα τα πλούσια πιάτα που γλυκίζουν, ενώ δεν θα απογοητεύσει ακόμη και δίπλα σε κλασικά πιάτα κόκκινων κρεάτων, εφόσον κάποιος από τους συνδαιτυμόνες επιμένει σε λευκό. Τέλος, τα γλυκά κρασιά του θα αποτελέσουν ιδανικό σύντροφο για γλυκά ταψιού, επιδόρπια βασισμένα στην καραμέλα, στους ξηρούς καρπούς ή στον καφέ, αλλά και κάθε είδους μπλε τυρί.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών