ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Aσύρτικο

Η χαρακτηριστική ποικιλία της Σαντορίνης.

12.02.2013

Η χαρακτηριστική ποικιλία της Σαντορίνης.

  • Ακολουθεί το Μοσχοφίλερο στις προτιμήσεις των Ελλήνων για λευκές ποικιλίες -οι τάσεις όμως είναι ανοδικές, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες.
  • Καλλιεργείται σε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων σχεδόν σε όλη την επικράτεια, αλλά έχει συνδέσει το όνομά του κυρίως με τη θηραϊκή γη.
  • Είναι ποικιλία που εγκλιματίζεται εύκολα ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.
  • Το τσαμπί είναι μέσου μεγέθους, βάρους περίπου 350 γρ. και μήκους περίπου 20 εκ. Οι ρώγες είναι μέσου μεγέθους, σφαιρικές, με παχιά φλούδα και χυμώδη σάρκα και έχουν υπόξινη γεύση.
  • Η άνθιση ξεκινά το Μάιο και η ωρίμαση ολοκληρώνεται μετά τις 5 Σεπτεμβρίου.
  • Το κρασιά που παράγονται από Ασύρτικο είναι ανοιχτόχρωμα, σχεδόν λευκά, με πρασινοκίτρινες ανταύγειες, φρεσκάδα, «νεύρο» και ισχυρό αρωματικό δυναμικό, όπου κυριαρχούν άνθη εσπεριδοειδών μαζί με φρούτα.
  • Το Ασύρτικο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώριμο ή και υπερώριμο, για λιαστό γλυκό αλλά και ξηρό κρασί. Είναι ιδιαίτερα αρωματικό και εν γένει εμφανώς προσοντούχο.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών