ΟΙΝΟΣ

Αξιόλογα κρασιά κάτω από 8 ευρώ

Δέκα κρασιά που δίνουν άλλο νόημα στον χαρακτηρισμό «value for money».

28.02.2021| Updated: 29.09.2021
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστρατή, Εικονογράφηση: Ακριβή Κάκκαβα
Αξιόλογα κρασιά κάτω από 8 ευρώ
  1. Σκλάβα 2019, Αμπελώνες Ζαχαριά, Πελοπόννησος
    Δημιούργημα μιας από τις παλαιότερες οικογένειες οινοποιών της Νεμέας, η οποία δίνει έμφαση σε ελληνικές γηγενείς ποικιλίες, με σκοπό να τις αναδείξει. Η Σκλάβα αποτελεί μία από τις πλέον σπάνιες και εντοπίζεται στην περιοχή της Αργολίδας και της Κορινθίας. Στη μύτη διακρίνουμε αρώματα ανθέων, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, ενώ στο στόμα έχει δροσιστική οξύτητα και μέτριο σώμα.
  2. Monograph 2019, Μοσχοφίλερο, Γαία Οινοποιητική, Πελοπόννησος
    Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ιδιοκτήτης και οινολόγος του Κτήματος Γαία, δημιουργεί κάποια από τα πιο value for money ελληνικά λευκά κρασιά. Το Μonograph είναι η βασική σειρά του κτήματος. Η φρεσκάδα των αρωμάτων από εσπεριδοειδή, άνθη, λευκόσαρκα φρούτα και η δροσιστική οξύτητα, σε συνδυασμό με την τιμή του (γύρω στα 5,5 €), το κατατάσσουν στις πιο αξιόπιστες επιλογές καθημερινών κρασιών.
  3. SR 2019, Sauvignon Blanc-Ροδίτης, Οινοποιείο Ντούγκου, Λάρισα
    Ο Θάνος και η Λουίζα Ντούγκου δημιουργούν κρασιά υψηλής ποιότητας στη ζώνη της Ραψάνης. Το SR είναι ένα χαρμάνι από το κοσμοπολίτικο Sauvignon Blanc με Ροδίτη. Το κρασί έχει αρώματα πράσινων φρούτων, εσπεριδοειδών αλλά και ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων. Η φυτικότητα και το minerality είναι έντονα και μαζί με την υψηλή οξύτητα κάνουν το κρασί αρκετά δροσιστικό και ευχάριστο.
  4. Μικρή Αρκούδα 2019, Chardonnay-Ασύρτικο-Μαλαγουζιά, Οινοποιεία Ζαφειράκη, Τύρναβος
    Ο Χρήστος Ζαφειράκης και το οινοποιείο του είναι γνωστοί για τα εξαιρετικά ερυθρά κρασιά από την ποικιλία Λημνιώνα, αυτή τη φορά όμως έχει δημιουργήσει ένα χαρμάνι από Chardonnay, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά. Η Μικρή Αρκούδα έχει έντονα πρωτογενή αρώματα, όπως σταφύλι, πράσινο μήλο και αχλάδι. Όπως επίσης έντονα είναι τα έλαια εσπεριδοειδών και τα φυτικά και βοτανικά αρώματα. Η οξύτητά του είναι υψηλή και το σώμα του μέτριο.
  5. Ασύρτικο 2019, Οινοποιείο Μυλωνά, Αττική
    Ο Σταμάτης Μυλωνάς είναι ένας νέος σε ηλικία οινοποιός που κάνει εξαιρετικά κρασιά από την παρεξηγημένη ποικιλία Σαββατιανό. Εδώ όμως κουβεντιάζουμε για το Ασύρτικο, ένα Ασύρτικο μάλιστα από την Αττική! Ανεξαρτήτως τιμής, είναι ένα κρασί υψηλής ποιότητας, αλλά, αν συνυπολογίσεις τα μόλις 8 € λιανικής τιμής γι’ αυτή την ποικιλία, αυτό αυτομάτως το κατατάσσει στα best-value ελληνικά κρασιά. Αρώματα mineral και ορυκτά στη μύτη, με λευκά άνθη, εσπεριδοειδή και λευκόσαρκα φρούτα. Η οξύτητα είναι υψηλή και το σώμα μέτριο προς γεμάτο.
  6. Nautilus 2019, Grenache-Syrah-Αγιωργίτικο, La Tour Melas, Φθιώτιδα
    Όταν ένα οινοποιείο σαν το La Tour Melas, του οποίου όλα τα κρασιά είναι best-seller και εξαντλημένα, αποφασίζει να κυκλοφορήσει μετά την επιτυχία του Idylle ένα ακόμα ροζέ, και μάλιστα πιο φθηνό, τότε σίγουρα δεν είναι άλλο ένα τυχαίο κρασί. Με λιανική τιμή μόλις λίγο πάνω από τα 7 €, σε συνδυασμό με τα έντονα αρώματα των κόκκινων φρούτων, των ανθέων, του λουκουμιού τριαντάφυλλου, των εσπεριδοειδών, των βοτάνων και της δροσιστικής οξύτητας, μπαίνει σίγουρα σε μια λίστα best-value κρασιών για καθημερινή κατανάλωση.
  7. Φτέρη 2019, Αγιωργίτικο-Μοσχοφίλερο, Οινοποιείο Τρουπή, Πελοπόννησος
    Το οινοποιείο Τρουπή είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο στην περιοχή της Φτέρης, στην καρδιά της Μαντινείας. Οι ποικιλίες με τις οποίες έχουν καταπιαστεί είναι το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο. Η Φτέρη είναι ένα ροζέ με έντονα αρώματα ανθέων, κόκκινων φρούτων και εσπεριδοειδών, με τραγανή οξύτητα και μέτριο σώμα. Σίγουρα ένα από τα πιο value-for-money ελληνικά ροζέ.
  8. Ρετσίνα, Ροδίτης, Οινοποιείο Τετράμυθος, Καλάβρυτα
    Το οινοποιείο Τετράμυθος στα Καλάβρυτα δημιουργεί κρασιά με ήπιες επεμβάσεις και μοναδικό χαρακτήρα, ο οποίος αναδεικνύει το terroir της ορεινής Αιγιαλείας. Ο Ροδίτης είναι η κυρίαρχη ποικιλία του οινοποιείου. Εδώ δοκιμάζουμε μια διαφορετική έκφραση της ποικιλίας, μια οινοποίηση του Ροδίτη σε αμφορέα με προσθήκη ρητίνης. Έντονα αρώματα πεύκου, δεντρολίβανου, βοτάνων και εσπεριδοειδών. Η οξύτητά του είναι υψηλή και η πολυπλοκότητά του έντονη, ένα κρασί ιδανικό για συνδυασμό με δύσκολες πρώτες ύλες.
  9. Atma 2018, Μανδηλαριά-Ξινόμαυρο, Αμπελώνες Θυμιόπουλου
    Ο Απόστολος Θυμιόπουλος θεωρείται ο μετρ του Ξινόμαυρου, έχοντας φτιάξει κρασιά με μοναδική φινέτσα και συστήνοντάς μας πολλές διαφορετικές εκδοχές της συγκεκριμένης ποικιλίας. Αυτή τη φορά χαρμάνιασε το Ξινόμαυρο με τη δύσκολη και δύστροπη Μανδηλαριά, μια ποικιλία με υψηλές και άγριες τανίνες. Αρώματα κόκκινων φρούτων, δέρματος, βοτάνων και μπαχαρικών. Η οξύτητα και οι τανίνες είναι υψηλές και το σώμα του μέτριο. Ένα κρασί με μόλις 7,2 € στη λιανική, που μπορεί να παλαιώσει για αρκετά χρόνια.
  10. MRS., Syrah-Ρωμέικο, Οινοποιία Μανουσάκη, Κρήτη
    Το Κτήμα Μανουσάκη στον Βατόλακκο Χανίων φτιάχνει εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από ποικιλίες του Ροδανού σε συνδυασμό με γηγενείς ποικιλίες. Το Mrs. είναι ένα χαρμάνι του γαλλικού Syrah με το κρητικό Ρωμέικο, μια ποικιλία την οποία τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να αναβιώσουν. Έχει αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων, νύξεις δέρματος με έναν βοτανικό χαρακτήρα και μπαχαρένια αίσθηση. Στο στόμα οι τανίνες και η οξύτητα είναι υψηλές και το σώμα του μέτριο. Είναι ένα κρασί που η τιμή του το κατατάσσει στα καθημερινά, αλλά ποιοτικά μπορεί να παλαιώσει για πολλά χρόνια.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών