ΟΙΝΟΣ

Ελληνικά κρασιά από ξένες ποικιλίες

Επιλέξαμε και δοκιμάζουμε άξιους εκπροσώπους των διεθνών ποικιλιών, που τιμούν τόσο τους παραγωγούς τους όσο και τον ελληνικό αμπελώνα.

07.02.2014| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Ελληνικά κρασιά από ξένες ποικιλίες

Επιλέξαμε και δοκιμάζουμε άξιους εκπροσώπους των διεθνών ποικιλιών, που τιμούν τόσο τους παραγωγούς τους όσο και τον ελληνικό αμπελώνα.

Κλασική αξία
Ήδυσμα Δρυός Chardonnay / Κτήμα Τέχνη Οίνου / Chardonnay / ΠΓΕ Δράμα
Στο μπουτίκ οινοποιείο της Δράμας, ευγενικοί άνθρωποι δημιουργούν ποιοτικά κρασιά που έχουν δικαίως κατακτήσει τη θέση τους στο πάνθεον των «κλασικών». Μη βιαστείτε να καταναλώσετε το Chardonnay τους. Δώστε τους λίγο χώρο και χρόνο στην κάβα σας. Έντονα βαρελάτο, συμπυκνωμένο, πλούσιο, με ιδιαίτερο και πολύπλοκο χαρακτήρα, από τα καλύτερα δείγματα της δημοφιλούς ποικιλίας. Θα ενθουσιάσει λιπαρά ψητά ψάρια, πάστες με οστρακοειδή, αλλά και πουλερικά, όπως καπόνια ή φραγκόκοτες.

Δίπλα σε τάρτες και σαλάτες
Sauvignon Blanc / Κτήμα Χατζηγεωργίου / Sauvignon Blanc / ΠΓΕ Καβάλα
Ο Βασίλης Χατζηγεωργίου, συνεχίζοντας την οικογενειακή αμπελουργική παράδοση, έριξε το βάρος στον αμπελώνα, δημιουργώντας παράλληλα και ένα υποδειγματικό οινοποιείο. Με έμφαση στα μονοποικιλιακά κρασιά που εκφράζουν τα αμπελοτόπια της Καβάλας, όπου ως γνωστόν οι λευκές ποικιλίες κρατούν τα σκήπτρα, δημιούργησε ένα Sauvignon Blanc «ράτσας», με απόλυτη ισορροπία αρωμάτων, πλούτο, φινέτσα, νεύρο και δύναμη. Ένα κρασί που θα σταθεί δίπλα σε γευστικές τάρτες τυριών – λαχανικών, σε ανατολίτικες δαντελένιες τεμπούρες, σε «δουλεμένες» πράσινες σαλάτες, σε πιάτα με ελαφρομαγειρεμένα κοτόπουλα.

Ιδανικό για παλαίωση
Κατώγι Αβέρω / Κτήμα Αβέρωφ / Cabernet Sauvignon / ΠΓΕ Μέτσοβο
Από τα πρώτα Cabernet Sauvignon που φυτεύτηκαν στην Ελλάδα χάρη στη διορατικότητα και στο μεράκι του ρηξικέλευθου Μετσοβίτη πολιτικού. Ο ορεινός αμπελώνας αποτελεί άσκηση αισθητικής και ανθρώπινου μόχθου. Επιλεγμένα κομμάτια του δίνουν την πρώτη ύλη γι’ αυτό το κρασί, που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τον τόπο καταγωγής του. Απίστευτο αρωματικό προφίλ με αρώματα από δέντρα και βότανα του δάσους, παχύ, στιβαρό στόμα, τανίνες που φωνάζουν «παλαίωσέ με!». Τίποτα λιγότερο δίπλα του από εκλεκτό αρνίσιο κρέας, ψητό ή της σούβλας, αρκεί να μην έχει παραψηθεί!

Ένα κρασί πληθωρικό
Syrah / Οινοποιία Καριπίδη / Syrah / ΠΓΕ Λάρισα
Στα Βούναινα της Θεσσαλίας, οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας Καριπίδη καλλιεργούνται βιολογικά μόνο με διεθνείς ποικιλίες και τα κρασιά τους έχουν φανατικούς οπαδούς. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Syrah είναι αυτό που προτείνουμε, το οποίο θα συνοδεύσει τέλεια μια ζουμερή χειμωνιάτικη πάπια, γκλασαρισμένη με χυμό ροδιού. Ένα Syrah που θέλει το χρόνο του για να αφομοιώσει τη 12μηνη παραμονή του στα δρύινα γαλλικά βαρέλια. Άρωμα άγριων κόκκινων φρούτων, θυμαριού, πιπεριού, τρούφας, ένα πολύπλοκο και πληθωρικό κρασί.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών