ΟΙΝΟΣ

Ένα σύντομο οδοιπορικό στους τρυγημένους αμπελώνες

Πώς αποτιμούν οι ίδιοι οι οινοποιοί τον φετινό τρύγο και τι να περιμένουμε από τις ετικέτες του 2020.

19.11.2020| Updated: 25.06.2021
Ένα σύντομο οδοιπορικό στους τρυγημένους αμπελώνες

Ένα ηλιόλουστο πρωινό του Οκτώβρη, καθισμένη στη βεράντα του πάντα φιλόξενου σπιτιού του Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα απολαμβάνω την συντροφιά της οικογένειας. Ο τρύγος έχει τελειώσει λίγες μέρες πριν και τα χαμόγελα όλων δείχνουν ότι πήγε καλά. Η Τζούλια σερβίρει στα ποτήρια το αγαπημένο μου Single vineyard Merlot ροζέ και οι κύριοι συνοψίζουν τα του τρύγου. Ένας ήπιος χειμώνας και μια ομαλή άνοιξη, ένα καλοκαίρι χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες βοήθησαν στην ομαλή πορεία ωρίμανσης του σταφυλιού διατηρώντας το έντονο αρωματικό προφίλ και την οξύτητα στα επιθυμητά επίπεδα. Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών είναι μία όψιμη χρονιά για τα δεδομένα της περιοχής της Δράμας, η οποία ευνόησε την αρωματική ένταση, την φρεσκάδα των αρωμάτων και την οξύτητα.

Έτσι τα λευκά κρασιά από την ευλογημένη αυτή περιοχή προβλέπεται ότι θα έχουν έντονα αρωματικό προφίλ αλλά και διάρκεια στον χρόνο καθώς δείχνουν πολύ καλή αντιοξειδωτική αντοχή. Στα κόκκινα ερυθρά θα είναι έντονος ο φρουτώδης χαρακτήρας στη μύτη και στο στόμα ενώ οι τανίνες θα είναι ήπιες και φιλικές. Τα ίδια χαρακτηριστικά περιμένουμε και από τα κρασιά των οινοποιείων της περιοχής του «χρυσοφόρου» Παγγαίου, με αρωματικά κοφτερά λευκά και φρουτώδη, βελούδινα και βαθύχρωμα κόκκινα.

Από την Επανομή στο Μέτσοβο
Στην περιοχή της Επανομής, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι απόλυτα ευχαριστημένος μιας και ο τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Γενικά, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον τρύγο ευνόησαν την φαινολική ωρίμαση με αποτέλεσμα οι όψιμες ποικιλίες, όπως το Ξινόμαυρο, να ωριμάσουν υπό ιδανικές συνθήκες. Τα λευκά κρασιά εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα, γεμάτη γεύση και εξαιρετικές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή. Στη Νάουσα, τον σχετικά ζεστό και άνυδρο χειμώνα διαδέχτηκε μια δροσερή και βροχερή άνοιξη, συνθήκες που συνεχίστηκαν και το καλοκαίρι. Έτσι, ο τρύγος καθυστέρησε πολύ. Φτάνοντας ο Σεπτέμβρης, ο καιρός ήταν ευεργετικός, ζεστός, με μεγάλη διαφορά ημερήσιας και νυκτερινής θερμοκρασίας και χωρίς πολλές βροχοπτώσεις, γεγονόας που οδήγησε σε παρατεταμένη ωρίμανση τις ποικιλίες, αλλά και στην συγκομιδή υγιών σταφυλιών, με πολύ ενδιαφέροντα Ξινόμαυρα. Οι ίδιες συνθήκες και στην αγαπημένη μας Γουμένισσα που υπόσχεται πολύ καλής ποιότητας κρασιά! Στο Μέτσοβο ο τρύγος αρχίζει σχεδόν πάντα όταν τελειώνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Μη βιάζεσαι, δεν ξεκινήσαμε ακόμα!» είναι η χαρακτηριστική απάντηση του Σωτήρη Ιωάννου από το Κατώγι Αβέρωφ στην ετήσια ερώτηση μου. Φέτος ο τρύγος ξεκίνησε 10 μέρες αργότερα από πέρσι, μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά έδωσε εξαιρετικής ποιότητας και πολύ υγιή σταφύλια. Χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, υψηλές οξύτητες, έντονο αρωματικό χαρακτήρα, πρέπει να περιμένουμε από τις ετικέτες του 2020.

Οξύτητες και αρώματα
Στην περιοχή της Θήβας το Σαββατιανό βασιλεύει. Αν εξαιρέσουμε την ολική καταστροφή ενός μέρους του αμπελώνα από το καλοκαιρινό χαλάζι, οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν ιδανικές, σύμφωνα με τα λεγόμενα της οινολόγου-παραγωγού Κικής Ακριώτη. Που επισημάνει ότι μετά από πολλά χρόνια ο τρύγος ήρθε στις φυσιολογικές του ημερομηνίες, δηλαδή στα μέσα Σεπτεμβρίου επιτρέποντας έτσι καλύτερες ωριμάνσεις και ποιοτικά ανεβασμένο σε σχέση με πέρυσι σταφύλι, που θα δώσει Σαββατιανά με οξύτητα και έντονο άρωμα. Η δραματική καταστροφική βροχόπτωση στην περιοχή της κεντρικής Εύβοιας είχε ως αποτέλεσμα τον όψιμο τρύγο των λευκών ποικιλιών. Όμως οι ήπιες καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν, στέγνωσαν αργά το νερό χωρίς να προκληθούν σοβαρά προβλήματα και τα σταφύλια ωρίμασαν εξαιρετικά με πολύ μικρές απώλειες, όπως λέει ο Απόστολος Μούντριχας του Κτήματος Αβαντίς. Αναμένουμε λοιπόν τα κρασιά της περιοχής να κρατήσουν τα χαρακτηριστικά τους: δηλαδή αρωματικά λευκά, με έντονα τα ποικιλιακά τους χαρακτηριστικά, εξαιρετικές οξύτητες και πλούσιο στόμα και μαλακά κόκκινα, με δομή και συνέχεια.

Η πολυστάφυλος Πελοπόννησος
Είναι νωρίς ακόμα να έχουμε μια πλήρη εικόνα από τα αποτελέσματα του τρύγου στη Νεμέα, αλλά οι πρώτες εντυπώσεις από το Αγιωργίτικο είναι πολύ καλές και υπόσχονται βαθύχρωμα κρασιά με οξύτητα και αρωματικό χαρακτήρα. Η ταλαιπωρημένη από τις προηγούμενες χρονιές Μαντινεία πέρασε μια απαιτητική χρονιά τόσο σε καλλιεργητικές εργασίες όσο και σε επεμβάσεις φυτοπροστασίας. Περιμένουμε όμως Μοσχοφίλερα που θα σταθούν στο ύψος της παγκόσμιας φήμης του. Όπως περιμένουμε επίσης εξαιρετικούς ορεινούς Ροδίτες από της περιοχή της Αιγιαλείας.

 

Στη Θήρα και την Κρήτη
Η σκληροτράχηλη Σαντορίνη δεν φοβάται τίποτα. Και οι παραγωγοί της είναι μαθημένοι να αντιμετωπίζουν κάθε μέρα τις αντίξοες συνθήκες χειραγωγώντας τες σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Δοκίμασα τα Ασύρτικα των πρώτων ημερών του τρύγου στο οινοποιείο Βενετσάνος με τον οινολόγο Χρήστο Κανελακόπουλο και τον ιδιοκτήτη Νίκο Ζώρζο και ονειρεύτηκα στο ποτήρι μου κρασιά με αρώματα εσπεριδοειδών και καλοκαιρινών λευκών φρούτων πασπαλισμένα με τη γεύση του ηφαιστείου και της αλμύρας, τονισμένα με την χαρακτηριστική υψηλή κοφτερή, αδιαπραγμάτευτη οξύτητα.

Ο κρητικός αμπελώνας, το ανερχόμενο αστέρι της τελευταίας δεκαετίας, θα σταθεί για μια ακόμα φορά στο ύψος του, στο ψηλότερο σκαλί της ποιοτικής παραγωγής με όλο τον πλούτο των γηγενών αλλά και των διεθνών ποικιλιών του που μας κάνουν περήφανους.

Επίλογος
Είναι καιρός να γυρίσω σπίτι, με μια τελευταία στάση στον διπλανό μας αμπελώνα των Μεσογείων, τον αμπελώνα της Αττικής. Έχω στο χέρι ένα ποτήρι με το επετειακό κρασί που αποφάσισε να εμφιαλώσει σε μόλις 500 φιάλες magnum, ο καλός μου φίλος Βασίλης Παπαγιαννάκος για να γιορτάσει τα 100 χρόνια της οικογενειακής ιστορίας στον Αττικό αμπελώνα και στην υπηρεσία του Σαββατιανού. Μαρκόπουλο, Κάντζα, Σταμάτα, Ραφήνα, Ανάβυσσος τόσο κοντινά σε μας τους Αθηναίους… Σας προ-σ-καλώ -όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν- να επισκεφθείτε τα οινοποιεία και να δοκιμάσετε τα κρασιά τους. Η φετινή χρονιά υπόσχεται πολλά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών