ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Φωκιανό

Έχει συνδέσει το όνομά του με την Ικαρία, τη Σάμο αλλά και τον φημισμένο στους αρχαίους χρόνους Πράμνιο Οίνο – και εξακολουθεί να δίνει ενδιαφέροντα κρασιά. Καλλιεργείται σε …

08.08.2013
  • Έχει συνδέσει το όνομά του με την Ικαρία, τη Σάμο αλλά και τον φημισμένο στους αρχαίους χρόνους Πράμνιο Οίνο – και εξακολουθεί να δίνει ενδιαφέροντα κρασιά.
  • Καλλιεργείται σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων σε περιοχές της Ικαρίας, της Σάμου, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, της Μεσσηνίας, της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγίου Όρους. Λέγεται ότι από Φωκιανό παραγόταν ο ξακουστός στην αρχαιότητα Πράμνιος Οίνος. Είναι η κύρια ποικιλία του Τοπικού Οίνου Ικαρίας.
  • Το φυτό του είναι μέτρια ζωηρό, ευαίσθητο στον περονόσπορο και τον βοτρύτη, αλλά ανθεκτικό στο ωίδιο. Το σταφύλι είναι μεγάλο, αραιόρρωγο, ανισόρρωγο, κωνικού σχήματος. Η ρώγα του είναι μετρίου μεγέθους, με σχήμα ελλειπτικό προς σφαιρικό και χρώμα φλοιού ερυθρομελανό.
  • Δίνει κρασιά φρουτώδη, με χαρακτηριστική οξύτητα και λαμπερό κόκκινο χρώμα, τα οποία επιδέχονται παλαίωση.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών