ΟΙΝΟΣ

Four terroirs

Δύο νέα παράθυρα ανοίγονται στον οινικό μας κόσμο. Δυο παράθυρα που αντικρίζουν το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και του Ιονίου. Είναι τα νεαρά χαϊδεμένα κτήματα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή στην Σαντορίνη και στην Ηλεία.

15.02.2019| Updated: 25.06.2021
Four terroirs

Δύο νέα παράθυρα ανοίγονται στον οινικό μας κόσμο. Δυο παράθυρα που αντικρίζουν το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και του Ιονίου. Είναι τα νεαρά χαϊδεμένα κτήματα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή στην Σαντορίνη και στην Ηλεία. 

Για τον Γεροβασιλείου το Ασύρτικο είναι η σπονδυλική στήλη του ελληνικού κρασιού. Το δουλεύει από την εποχή που ήταν οινολόγος του Porto Carras. Ο Τσακτσαρλής με την ετικέτα Αρετή δημιούργησε στο Παγγαίο ένα Ασύρτικο κοντινό στη Σαντορίνη κι όχι στα Ασύρτικα της Β. Ελλάδας. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου να βρουν το κατάλληλο αμπελοτόπι στην θεϊκή Σαντορίνη. Το στοίχημα παίχτηκε στην απείραχτη ακόμα Θηρασία. Το Κτήμα Μικρά Θήρα, όπως είναι η λόγια ονομασία του νησιού, έδωσε τους πρώτους καρπούς το 2018. Το Τerrasea από τα αμπέλια της Θηρασιάς, με σαγηνευτική οξύτητα, ορυκτότητα και μια σπινθηροβόλα αλατότητα στο στόμα που προκαλούν για άλλη μια γουλιά και την Santorini, από σταφύλια του νησιού, ένα Ασύρτικο με αρωματική πληθωρικότητα και διακριτική μεταλλικότητα. 

Στην Ηλεία οι δύο οινοποιοί πήραν στα χέρια τους ένα κτήμα που τα κρασιά του δεν κυκλοφορούσαν μεν ευρέως, είχαν όμως αποκτήσει φανατικούς φίλους. Το Κτημα Κόκκαλη με την Τριλογία έγραψε ιστορία στο ελληνικό Cabernet Sauvignon. H ιδιαίτερη τοπογραφία του Κτήματος με τις κυματιστές καμπύλες έδωσε το όνομα Δύο ύψη. Με σεβασμό στη δουλειά του Χρήστου Κόκκαλη η Τριλογία θα εξακολουθήσει την ιστορική πορεία της ως ένα εκλεκτό ελληνικό Cabernet.Ο ερυθρός Διάλογος με 50%Syrah-50%Aγιωργίτικο θα αντικαταστήσει την ετικέτα Μova που ήταν Cabernet- Aγιωργίτικο, ενώ ο λευκός Διάλογος είναι ένας ωραίος συνδυασμός Ασύρτικου με Κυδωνίτσα. Ο Βασίλης Τσακτσαρλής μιλάει ενθουσιασμένος για τις δυνατότητες που έχει ένα τόσο ποικιλόμορφο αμπελοτόπι, που εκατομμύρια χρόνια πριν ήταν θάλασσα, όπως φανερώνουν τα διάσπαρτα κοχύλια. Δυο νέες ποικιλίες, το Malbec και η Μαυροδάφνη κάνουν το παιχνίδι ακόμα πιο ενδιαφέρον. «Το κρασί θέλει χρόνο. Όχι μόνο για να ωριμάσει αλλά για να ωριμάσουμε κι εμείς οι παραγωγοί του» λέει ο ρεαλιστής Βαγγέλης Γεροβασιλείου. Περιμένουμε λοιπόν τις εκπλήξεις από Κτήμα Γεροβασιλείου, Βιβλία Χώρα, Δύο ύψη και Μικρά Θήρα, 4 σημαντικά terroirs σε 4 άξια χέρια.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών