ΟΙΝΟΣ

Φθινοπωρινά τσουγκρίσματα

Φρουτώδη λευκά, στιβαρά κόκκινα, δροσερά ροζέ, παιχνιδιάρικα αφρώδη και γλυκά.

07.10.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φθινοπωρινά τσουγκρίσματα

Φρουτώδη λευκά, στιβαρά κόκκινα, δροσερά ροζέ, παιχνιδιάρικα αφρώδη και γλυκά. 

****
Κτήμα Αβαντίς / Lenga 2010 / Gewurztraminer / Επιτραπέζιος Οίνος / Αλκοόλ: 13%
Ιδιαίτερο κρασί, κομψό και «θηλυκό», που φιλοξενείται σε μια επίσης ιδιαίτερη φιάλη. Τα αρώματα της ποικιλίας, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκφραση, γεμίζουν μύτη και στόμα – πικάντικα, δροσιστικά, με διάρκεια. Πίνεται ως απεριτίφ ή δίπλα σε πιάτα ασιατικής κουζίνας.

**
Οινοποιία Στέλιου Κεχρή / Τέταρτη Διάσταση 2010 / Sauvignon, Ασύρτικο / Τοπικός Μακεδονικός Οίνος / Αλκοόλ: 12%
Λαμπερό, ανοιχτό κίτρινο χρώμα, με νότες λεμονανθών και εκρηκτικά αρώματα από μέλι, ροδάκινο και ανανά σε φόντο βανίλιας και ξύλου. Στόμα ελαφρύ, αλλά με νεύρο και σπιρτάδα, όμορφα φρουτώδες και με μεγάλη επίγευση. Ταιριάζει με λευκά τυριά, σαλάτες, ριζότο με λευκές σάλτσες, καλαμάρια στη σχάρα, κοτόπουλο λεμονάτο.

**
ΕΑΣ Αμυνταίου / Πετραία Γη Λευκός ’10 / Sauvignon, Ξινόμαυρο / ΠΓΕ Φλώρινας / Αλκοόλ: 13%
Απαλό λεμονί χρώμα και σπιρτόζικο άρωμα από φρέσκα φρούτα, όπως μάνγκο και ανανά, αλλά και λευκόσαρκα ροδάκινα, φύλλα ελιάς και άνθη αμυγδαλιάς. Στόμα με πάχος αλλά και οξύτητα που του χαρίζει νεύρο. Ταιριάζει εξαιρετικά με ψάρια και θαλασσινά, κρέατα με λευκές σάλτσες, καθώς και με πράσινες σαλάτες.

***
Κτήμα Χατζηγεωργίου / Sauvignon blanc 2010 / Sauvignon blanc / Τοπικός Οίνος Παγγαίου / Αλκοόλ: 12,5%
Αρώματα τροπικών φρούτων, βοτάνων, φρεσκοκομμένου αχλαδιού, λάιμ και αγγουριού. Στόμα στρογγυλό, με ισορροπημένη οξύτητα, φρουτώδες και δροσιστικό. Επίγευση μεγάλη, με φυτικότητα και λιπαρότητα. Σερβίρεται ως απεριτίφ, αλλά ταιριάζει πολύ και με πράσινες σαλάτες, πατατοσαλάτες, χόρτα, λευκά κρέατα με άσπρες σάλτσες ή ψημένα στη σχάρα.


***
Κτήμα Σκούρα / Viognier Eclectique Spilitsa 2009 / Viognier / Τοπικός Πελοποννησιακός Οίνος / Αλκοόλ: 12,5%
Απαλό λεμονί χρώμα που σε προετοιμάζει για έντονα αρώματα ροδάκινου, κίτρου, αχλαδιού και νότες από αγιόκλημα και βανίλια. Στόμα ξηρό, με μέτρια οξύτητα και χαρακτηριστικά αρώματα τροπικών φρούτων, πεπονιού, λάιμ και καπνού. Μακρά, δροσιστική επίγευση. Συνοδεύει πιάτα με μανιτάρια, ψητά λαχανικά, πατέ, ογκρατέν και εδέσματα με ψημένα τυριά.

**** €
Κτήμα Κιουτσούκη / Καμάρα ’10 / Ξινόμαυρο / ΠΓΕ Θεσσαλονίκης / Αλκοόλ: 12%
Λαμπερό ροζέ χρώμα. Εντυπωσιακό άρωμα φράουλας πασπαλισμένης με ζάχαρη, καραμέλας κεράσι και λουκουμιού τριαντάφυλλο. Στόμα ξηρό, με όγκο, ιδιαίτερα αρωματικό και καλοδομημένο, μεστό, με ωραία οξύτητα και πικάντικα γλυκά αρώματα στην επίγευση. Ροζέ φαγητού, συνοδεύει κρεατικά σχάρας, μαγειρευτά, ζυμαρικά και τυριά μέτριας έντασης. Ιδανικό για πιάτα ασιατικής κουζίνας.

*** €
ΕΑΣ Αμύνταιου / Αμύντας ’10 / Ξινόμαυρο / ΠΟΠ Αμύνταιο / Αλκοόλ: 12%
Χρώμα φλούδας κρεμμυδιού. Ζωηρά αρώματα από καραμέλα φράουλα, βύσσινο και γλυκό τοματίνι. Στο στόμα, η «ντροπαλή» παρουσία της γλυκύτητας μεταμορφώνει την αίσθηση των τανινών, τονώνει τη φραουλένια γεύση και αφήνει γλυκές… αναμνήσεις στην επίγευση. Απολαύστε το με πράσινες σαλάτες, γαρίδες και καραβίδες στη σχάρα, ριζότο με χυμό φράουλας.


****
Κτήμα Μερκούρη / CAVA ’06 / Refosco, Μαυροδάφνη / Τοπικός Οίνος Λετρίνων / Αλκοόλ: 13,5%
Βαθύ πορφυρό χρώμα με κεραμιδιές ανταύγειες. Πυκνή μύτη, με αρώματα συμπυκνωμένων φρούτων (ξηρό δαμάσκηνο, φραγκοστάφυλο), σοκολάτας, ταμπάκο, βανίλιας και δρυός. Στόμα γενναιόδωρο, με καλοδομημένες τανίνες και μακρά πικάντικη επίνευση με φυτικές νότες. Κρασί που αγαπά τις έντονες γεύσεις, τα πιπεράτα κρέατα, το κυνήγι, τα παλαιωμένα τυριά.

**
Αμπελώνας Λάζαρου Καριπίδη / Μηλέα Merlot ’09 / Merlot / Επιτραπέζιος Οίνος / Αλκοόλ: 13,5%
Φρέσκο κρασί, με άγουρες νότες, έντονο ξύλο, ντομάτα, χόρτο και στάχυ, στόμα με καλό όγκο και τανίνες, αν και κάπως στεγνό. Συνδυάζεται με κρέας στο μπάρμπεκιου, με μουσακά και κοκκινιστά.

***
Κτήμα Σπυρόπουλου / Νεμέα 2007 / Αγιωργίτικο / ΠΟΠ Νεμέα / Αλκοόλ: 13,5%
Πυκνό κόκκινο χρώμα, με βιολετιές ανταύγειες, μύτη συμπυκνωμένη με μπαχαρικά, πιπέρι, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και κεδρόμηλο, σε φόντο κόκκινων φρούτων του δάσους, ξύλου και γλυκιάς βανίλιας. Στόμα βελούδινο, λιπαρό και φρουτώδες. Ταιριάζει με πικάντικα, παλαιωμένα τυριά, ψητά στα κάρβουνα, πίτσα με αλλαντικά.


***** €
Κτήμα Πιερία Ερατεινή / Ευχές Ερατεινές Ερυθρός 2009 / Cabernet, Syrah, Ξινόμαυρο / Τοπικός Μακεδονικός Οίνος / Αλκοόλ: 14%
Από τα πιο ενδιαφέροντα καινούργια κρασιά, με εκρηκτικά αρώματα δαμάσκηνου, πελτέ ντομάτας, βιολέτας, πράσινης πιπεριάς, φύλλων ελιάς, καπνού και γλυκού βύσσινου. Πυκνό στόμα, με καλή οξύτητα και μαλακές καλοδομημένες τανίνες, που θα του χαρίσουν αντοχή στο χρόνο. Επίγευση με πιπεράτη διάρκεια. Συνδυάστε το με κρέατα μαγειρευτά ή σούβλας, κυνήγια και κίτρινα, πικάντικα τυριά.

***
Τσιλιλή / Κτήμα Θεόπετρα Ερυθρός 2008 / Syrah, Cabernet, Λημνιώνα / Τοπικός Οίνος Μετεώρων / Αλκοόλ: 14%
Έντονος αρωματικός χαρακτήρας με βούτυρο, καραμέλα και βανίλια, αλλά και αρώματα φρούτων και καπνού που δίνουν τον τόνο. Γλυκύτητα, οξύτητα και τανικότητα στο στόμα, σε θαυμάσια ισορροπία. Αγαπάει πιάτα όπως φιλέτο μοσχαρίσιο με μπαχαρικά, κυνήγια με πικάντικες σάλτσες, συκώτι σχάρας και αρνάκι σούβλας, σαγανάκια τυριών.

****
Κτήμα Άλφα / Pinot noir 2007 / Pinot Noir / Τοπικός Οίνος Φλώρινας / Αλκοόλ: 14%
Από τον αμπελώνα του Αμυνταίου, στη σειρά Χελώνες με τις υπέροχες νέες ετικέτες, ένα ιδιαίτερο κρασί που εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Είναι πολύ πλούσιο, τόσο αρωματικά όσο και γευστικά, κομψό, με μακρά επίγευση. Ταιριάζει με ψητά κρέατα στο φούρνο, τετράποδο κυνήγι, ώριμα αλλαντικά.


**
ΖΟΙΝΟΣ / Ζίτσα Ημιαφρώδης / Ντεμπίνα / ΠΟΠ Ζίτσα/ Αλκοόλ: 12%
Χρώμα αχυρόξανθο με πράσινες ανταύγειες και «νωχελικές» φυσαλίδες. Στη μύτη αρώματα πράσινου μήλου με νύξεις ανθισμένων δέντρων και ανοιξιάτικων λουλουδιών. Στόμα μεσαίου όγκου, με απαλή γλυκύτητα που εξισορροπείται θαυμάσια από την τρυφερή αίσθηση των φυσαλίδων. Ιδανικό ως απεριτίφ, αλλά συνδυάζεται και με φρουτοσαλάτες και τάρτες φρούτων.

**
Μονή Μυλοποτάμου / Νάμα / Merlot, Μοσχάτο Αλεξανδρείας / Επιτραπέζιος Επιδόρπιος Οίνος / Αλκοόλ: 15%
Ερυθρός επιδόρπιος οίνος που οινοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο συμπυκνώσεως του γλεύκους στο οινοποιείο της μονής στο Άγιον Όρος, από τον πατέρα Επιφάνιο. Πλούσια τανική δομή, με ισορροπία γλυκύτητας και οξύτητας και με ευχάριστη επίγευση, όπου κυριαρχούν αρώματα τριαντάφυλλου, καραμέλας και φρούτων του δάσους. Συνοδεύει φρούτα και ξηρούς καρπούς, αλλά πίνεται και σκέτο με πάγο.

**** €
ΕΟΣ Σάμου / Samos Anthemis 2004 / Μοσχάτο Σάμου / ΠΟΠ Σάμος / Αλκοόλ: 15%
Βαθύ πορτοκαλί χρώμα με χάλκινες ανταύγειες και συμπυκνωμένο μπουκέτο αρωμάτων που ευωδιάζει ξερό βερίκοκο, δαμάσκηνο γλυκό, κεράσι κομπόστα, κακάο, καφέ και ξηρούς καρπούς. Κομψό, πολυεπίπεδο στόμα, με ευχάριστη οξύτητα και ισορροπία. Θα το σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα ή με γλυκά με βάση τα φρούτα.

Τηλέφωνα Οινοποιείων

  • Κτήμα Αβαντίς: 22210 55 350
  • ΕΑΣ Αμυνταίου: 23860 22 258
  • Σ. Κεχρής: 2310 751 283
  • Κτήμα Χατζηγεωργίου: 25940 51491
  • Κτήμα Σκούρα: 27510 23 688
  • Κτήμα Κιουτσούκη: 23410 64 940
  • Κτήμα Μερκούρη: 26210 41 601
  • Αμπελώνας Λ. Καριπίδη: 6946 790 039
  • Κτήμα Σπυρόπουλου: 27960 61 400
  • Κτήμα Πιερία Ερατεινή: 2310 817 779
  • Τσιλιλής: 24310 85 885
  • Κτήμα Άλφα: 23860 20 111
  • ΖΟΙΝΟΣ: 26580 22 500
  • Μονή Μυλοποτάμου: 2310 522 211
  • ΕΟΣ Σάμου: 22730 87 540

Αξιολόγηση
***** Εξαιρετικό / **** Ξεχωριστό / *** Πολύ καλό / ** Καλό / * Ικανοποιητικό
€ Πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών