ΟΙΝΟΣ

Φυσικώς… εξαισια

Ανηφορίζουμε προς το Κιλκίς, στις παρυφές του πανέμορφου όρους Πάικο, στο Κτήμα Χατζηβαρύτη, με τη φημισμένη Γουμένισσα.

13.05.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Φυσικώς… εξαισια

Ανηφορίζουμε προς το Κιλκίς, στις παρυφές του πανέμορφου όρους Πάικο, στο Κτήμα Χατζηβαρύτη, με τη φημισμένη Γουμένισσα.

Ο μύθος αρχίζει τη δεκαετία του 1970, σε δύο ευρωπαϊκές πόλεις: στην Μπολόνια, όπου ο γεννημένος στη Χρυσούπολη της Καβάλας νεαρός Βαγγέλης Χατζηβαρύτης σπουδάζει ηλεκτρολόγος μηχανικός, ενώ παράλληλα μυείται με πάθος στα μυστικά των ιταλικών κρασιών· και στο Μονπελιέ, όπου η Όλγα Ιακωβίδου σπουδάζει αγροτική οικονομία, γιατί η καταγωγή της από τη Γουμένισσα την έχει μπολιάσει με ενδιαφέρον για την πρωτογενή παραγωγή, και ιδιαίτερα για τα αμπέλια. Όταν στις αρχές του 1980 συναντιούνται, έχουν ήδη έναν δυνατό κοινό παρονομαστή: το κρασί. Η Όλγα παρασύρει τον νεαρό ερωτευμένο μηχανικό στα πατρογονικά της και αρχίζουν μαζί ένα ερασιτεχνικό παιχνίδι με αμπέλια και οινοποιήσεις.

Η αυστηρή επιλογή των σταφυλιών αρχίζει με τον τρύγο.

Φυτεύονται οι πρώτοι αμπελώνες, με ντόπιες κυρίως ποικιλίες, και το μεγάλο βάρος δίνεται στην εξασφάλιση του ποιοτικού σταφυλιού. Βιολογική καλλιέργεια από την πρώτη στιγμή, πράσινος τρύγος για καλύτερες ωριμάσεις, πειραματικές οινοποιήσεις, με στόχο το άριστον. Το οποίο επιτυγχάνεται το 2007, όταν η πρωτοεμφανιζόμενη ΠΟΠ Γουμένισσά τους κερδίζει Χρυσό Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης, ενθουσιάζει με τη γεύση και την ποιότητά της και βάζει τους Χατζηβαρύτηδες για τα καλά στο παιχνίδι.

Μια ωραία ιστορία χωρίς συνέχεια είναι μισή ιστορία. Δύο παιδιά, ο Κωνσταντίνος και η Χλόη, έρχονται να συμπληρώσουν την ιστορία της οικογένειας. Ο Κωνσταντίνος τελείωσε το Πολυτεχνείο, ηλεκτρολόγος ηλεκτρονικός, και εργάζεται στην Ολλανδία – όλοι ελπίζουν κάποτε να γυρίσει στο οινοποιείο. Η Χλόη, με σπουδές οινολογίας στο Μπορντό και στο Moνπελιέ, αναλαμβάνει υπεύθυνη τρύγου και αφοσιώνεται με πάθος στο πειραματικό κομμάτι, βγάζοντας φέτος για πρώτη φορά στην αγορά τρία φυσικά και απλά κρασιά. Βιολογικά, με άγριες ζύμες, χωρίς οινολογικές προσθήκες, παρά μόνο με ελάχιστο θειώδες. Στο οινοποιείο τα οινολογικά ηνία κρατάει ακόμη ο Ανδρέας Πάντος – αυτός ο εξαιρετικός οινολόγος, που βρίσκεται πίσω από μεγάλες και επιτυχημένες ετικέτες. Κλασικά ή πειραματικά, τα κρασιά του Κτήματος Χατζηβαρύτη αντανακλούν την προσωπικότητα της οικογένειας: ποιότητα, συνέπεια, καλοσύνη, μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους.

Τα βιολογικά κρασιά

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΠΟΠ Ξινόμαυρο 70%, Νεγκόσκα 30% — Πίνεται στους 16-18°C και συνοδεύει κόκκινα και λευκά κρέατα, ψητά ή μαγειρεμένα με σάλτσες, ζυμαρικά και κίτρινα τυριά.
ΞINOΜΑΥΡΟ – CABERNET SAUVIGNON ΕΡΥΘΡΟ ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου 60% Ξινόμαυρο, 40% Cabernet Sauvignon — Πίνεται στους 16-18°C και συνοδεύει κόκκινα και λευκά κρέατα, ψητά ή μαγειρεμένα με σάλτσες, ζυμαρικά και κίτρινα τυριά.
MOSAIC ΕΡΥΘΡΟ ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Merlot και Cabernet Sauvignon — Ελαφρύ, δροσερό, με νόστιμες, ζουμερές τανίνες και απαλή φρουτώδη επίγευση. Απολαύστε το δροσερό στους 12°C.
CHLOE ΡΟΖΕ ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου 70% Ξινόμαυρο και 30% Cabernet Sauvignon — Δροσιστική και τραγανή οξύτητα, που αφήνει μακριά και ευχάριστη επίγευση. Δροσερό στους 8-10°C.
ΑΣΥΡΤΙΚΟ 100% ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου — Πίνεται δροσερό στους 12°C και συνοδεύει θαλασσινά, λευκό κρέας και ζυμαρικά.
ΒΑΓΓΕΛΗ! ΜΕ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ; ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου Ασύρτικο, Sauvignon Blanc — «Βαγγέλη! Με προσέχεις;» ρώτησε ένας φίλος σε πλήρη ευθυμία κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου τραπεζιού. Το κρασί αυτό εμφιαλώθηκε για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του οινοποιείου και παντρεύει την εξέλιξη με την ιστορία. Δροσερό στους 12°C και συνοδεύει θαλασσινά, λευκό κρέας, ζυμαρικά και σαλάτες.
MOSAIC ΛΕΥΚΟ ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου Ροδίτης, Sauvignon Blanc, Ξινόμαυρο. — Ελαφρύ, δροσερό, με απαλή φρουτώδη επίγευση, στους 10-12°C.

Τα φυσικά κρασιά

ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου 100% Ασύρτικο — Στόμα γεμάτο, δομημένο και λιπαρό, με ισορροπημένη οξύτητα και καλή επίγευση.
ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου 100% Ξινόμαυρο — Δομημένο στόμα με καλή τανικότητα, ζωντανή οξύτητα και μακριά επίγευση.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου 100% Ροδίτης — Αρώματα φλούδας πορτοκαλιού, κέδρου, μελιού, περγαμόντου και κουμκουάτ. Δομημένο στόμα, με πολύ καλή τανικότητα, υψηλή οξύτητα και μακριά επίγευση.
MIGMA PETNAT 2018 Ποικιλιακός Οίνος 60% Μοσχάτο Αλεξανδρείας, 30% Μαλαγουζιά, 10% Ξινόμαυρο και Ασύρτικο — Πολύ φρουτώδης και ευχάριστη μύτη, με χαρακτηριστικό το άρωμα του ροδάκινου. Καλά δουλεμένο στόμα, υψηλή οξύτητα, ιδιαίτερη ένταση και καλά σχηματισμένη φυσαλίδα.
NEGOSKA CARBONIC MACERATION ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου 100% Νεγκόσκα — Αρώματα αποξηραμένης φράουλας, κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, πράσινων αρωμάτων και βαλσάμικου. Καλή οξύτητα στο στόμα και διακριτικές τανίνες.


Κτήμα Χατζηβαρύτη, 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Γουμένισσας-Γιαννιτσών, 61300, Γουμένισσα, Κιλκίς, Τ/2310-215.259. Επισκέψιμο καθημερινές 09.00-16.00.

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Απριλίου, τεύχος 156.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT