ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Η κάναβα που αγάπησε την τέχνη

Μια εντυπωσιακή υπόσκαφη γκαλερί, μέσα σε ένα παλιό οινοποιείο στην Εξω Γωνιά.

22.11.2013
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Μια εντυπωσιακή υπόσκαφη γκαλερί, μέσα σε ένα παλιό οινοποιείο στην Εξω Γωνιά.

Ηταν 1999 όταν ο Αντώνης Ν. Αργυρός -από οικογένεια με μεγάλη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου- αποφάσισε να αξιοποιήσει την παλιά κάναβα που είχε κληρονομήσει, η οποία είχε φτιαχτεί το 1861. Να τη μεταμορφώσει, για να είμαστε ακριβείς. Γιατί αυτό που ήθελε ήταν να δημιουργήσει ένα χώρο τέχνης, ο οποίος θα συνυπήρχε αρμονικά με τις προϋπάρχουσες υποδομές της. Ετσι έγιναν τα πράγματα και προέκυψε το Art Space, μια εντυπωσιακή υπόσκαφη γκαλερί με έργα σύγχρονων Ελλήνων (και κάποιων ξένων) καλλιτεχνών: πίνακες, γλυπτά και φωτογραφίες. Η έκθεση των έργων ξεδιπλώνεται στις δύο κάναβες (τους χώρους οινοποίησης, δηλαδή), στο ρακιδιό και στη μεγάλη υπόσκαφη σπηλιά του παλιού οινοποιείου. Οι επισκέπτης μπορεί επίσης να δει τα πατητήρια των σταφυλιών, το καθένα για διαφορετικό είδος κρασιού, τα ληνά και το παλιό μάγγανο.


«Τα πρώτα χρόνια έφτιαχνα και λίγο κρασί, για να κερνάω τους επισκέπτες. Ομως είδα ότι άρεσε και κάθε χρόνο η παραγωγή γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη», λέει ο κ. Αργυρός. Ετσι γεννήθηκαν και τέσσερις ετικέτες: ο Αγιος Αύγουστος (ένα Ασύρτικο δεξαμενής και ένα περασμένο από βαρέλι), το Νυχτέρι και το Vinsanto (από Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι και Γαϊδουριά), το οποίο ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον 3 έως και 20 χρόνια, στο κελάρι του οινοποιείου, 11 μέτρα κάτω από τη γη. Το Art Space Winery είναι μικρό (παράγει γύρω στις 10.000 φιάλες ετησίως), αλλά διαθέτει πολύ μεράκι και μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, στοχεύοντας στην ποιότητα και όχι την ποσότητα. Και επιπλέον, στα καινούργια αμπέλια του εφαρμόζει βιολογική καλλιέργεια.


info
Εξω Γωνιά, Σαντορίνη, τηλ. 22860 32 774, 6932 899 509, www.artspace-santorini.com
To Art Space είναι καθημερινά ανοιχτό από τις 11 το πρωί μέχρι το ηλιοβασίλεμα.


Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών