ΟΙΝΟΣ

Η λάβα στο… ποτήρι

Το μοναδικό θηραϊκό terroir δίνει κρασιά με εκρηκτικό χαρακτήρα και αξεπέραστο στιλ.

20.11.2013| Updated: 25.06.2021
Η λάβα στο… ποτήρι

Το μοναδικό θηραϊκό terroir δίνει κρασιά με εκρηκτικό χαρακτήρα και αξεπέραστο στιλ.

Μόλις πριν από λίγες δεκαετίες, τα κρασιά της Σαντορίνης διέθεταν έναν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα από τον σημερινό. Δεν ήταν μόνο τα λευκά με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Σαντορίνη, τα οποία δεν προσέφεραν ούτε στο ελάχιστο το εύρος των αρωμάτων και των γεύσεων που απολαμβάνουμε σήμερα, αλλά και τα ροζέ, που ήταν μάλλον αδιάφορα, και τα ερυθρά, τα οποία είχαν παγιδευτεί σε μια ρουστίκ, παλιομοδίτικη κατεύθυνση. Στις μέρες μας όμως, όλα αυτά έχουν αλλάξει και οι παραγωγοί του νησιού είναι σαν να έχουν βάλει στοίχημα να μη διαθέτουν ούτε ένα μέτριο κρασί στην γκάμα τους!

ΠΟΠ Σαντορίνη Δεξαμενής
Χείμαρρος οξύτητας

Κάθε Σαντορίνη μαρτυρεί τον τόπο προέλευσής της, όμως αυτές της δεξαμενής τη… βροντοφωνάζουν. Η απουσία της επίδρασης του ξύλου ή άλλων οινοποιητικών μεθόδων (που θα μπόλιαζαν το σταφύλι με διαφορετικά χαρακτηριστικά) επιτρέπει στο κρασί να μας χαρίσει αυτούσια την έκφραση ενός μοναδικού terroir.

Μέσα από την «ουδετερότητα» της ανοξείδωτης δεξαμενής, στο ποτήρι μας φτάνει η ορυκτότητα της θηραϊκής γης μαζί με νότες άγουρου ή ώριμου λεμονιού και ρευστής κόλλας. Το στόμα διαθέτει πλούτο, ο οποίος όμως είναι κρυμμένος πίσω από έναν ασυγκράτητο χείμαρρο οξύτητας, που προσδίδει στο κρασί αγριάδα, ενώ το σύντομο και κάπως στυφό τελείωμα βάζει την τελευταία πινελιά σε ένα πραγματικό έργο οινικής τέχνης.

Τα ωμά όστρακα είναι ο πρώτος γευστικός συνδυασμός που μας έρχεται στο μυαλό, αφού το λεμονάτο νεύρο και η ιωδιούχος αίσθηση του συγκεκριμένου κρασιού είναι ιδανικά για να τα συνοδεύσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα τηγανητά ορεκτικά, των οποίων ο λιπαρός χαρακτήρας θα τιθασευτεί με τον καλύτερο τρόπο. Σαλάτες, φάβα και ζυμαρικά με θαλασσινά, πέστο ή φρέσκια ντομάτα, θα δέσουν επίσης αρμονικά με μια Σαντορίνη δεξαμενής. Αποφύγετε, πάντως, πιάτα που γλυκίζουν – ειδικά αν το κρασί σας είναι στη νιότη του. 

ΠΟΠ Σαντορίνη Βαρέλι
Μαλακή και βουτυράτη

Ο ατίθασος χαρακτήρας μιας Σαντορίνης που δεν έχει περάσει από βαρέλι δεν ταιριάζει σε όλους τους οινόφιλους. Ομως, η ζύμωση και η ολιγόμηνη παραμονή της σε μικρής,

συνήθως, χωρητικότητας βαρέλια μπορούν να την κάνουν να… ηρεμήσει λίγο και να γίνει προσιτή σε περισσότερους καταναλωτές – ενισχύοντας, παράλληλα, την ευελιξία της στο τραπέζι. Στον ορυκτό πλούτο της το βαρέλι θα προσδώσει νότες καπνού, βανίλιας και ξηρών καρπών, ενώ θα λειάνει την αγριάδα της, κάνοντας το κρασί πιο μαλακό και προσφέροντάς του όγκο και βουτυράτη αίσθηση.

Τα ψητά ψάρια διεκδικούν την απόλυτη αρμονία με τα Ασύρτικα αυτής της κατηγορίας. Το ίδιο ισχύει για πιάτα φρικασέ ή με αυγολέμονο. Μη διστάσετε επίσης να τα συνδυάσετε με ένα πλατό ελληνικών τυριών.

ΠΟΠ Νυχτέρι
Γεύση από… ηφαίστειο

Πριν από μερικά χρόνια, κινδύνευε με εξαφάνιση· σήμερα δίνει ορισμένα από τα πιο συγκλονιστικά κρασιά του νησιού. Και μολονότι, κατά την επικρατούσα θεωρία, το Νυχτέρι προέρχεται από υπερώριμα σταφύλια και παλαιώνει σε παλαιά βαρέλια, μπορούμε να εντάξουμε σε αυτή την κατηγορία και άλλες όψιμου τρύγου οινοποιήσεις δεξαμενής, των οποίων, μάλιστα, η πρώτη ύλη πολλές φορές προέρχεται από έναν και μόνο αμπελώνα (single vineyard).

Κοινός τόπος είναι τα εκρηκτικά αρώματα εξωτικών και κίτρινων φρούτων, αλλά και εκείνα των μανιταριών και του μελιού, χωρίς βέβαια να θυσιάζεται ο ιωδιούχος χαρακτήρας, σήμερα κατατεθέν του θηραϊκού terroir. Πλούτος και γλυκύτητα όμως είναι παρόντα και στο στόμα, που διαθέτει μια έντονα μελένια και κρεμώδη στρογγυλάδα. 

Για τους παραπάνω λόγους (σχεδόν) κάθε εξωτικό πιάτο μπορεί να σταθεί δίπλα σε ένα Νυχτέρι, από κοτόπουλο με κάρι και πάπια με πορτοκάλι έως γλυκόξινο χοιρινό και οστρακόδερμα με τροπικά φρούτα. Μάλιστα, οι πιο τολμηροί μπορείτε να το δοκιμάσετε με ένα γνήσιο, ποιοτικό χαβιάρι ή φουά γκρα. Οι τυχεροί, τέλος, που έχουν 10χρονες φιάλες στην κάβα τους ήρθε η ώρα να τις απολαύσουν με ένα ριζότο με άγρια μανιτάρια.


Ροζέ
Ολοένα και καλύτερα

Τα ροζέ της Σαντορίνης -με βαριά, πληθωρικά αρώματα- σπάνια κατάφερναν να εντυπωσιάσουν κατά το παρελθόν. Ομως, η προσοχή που έχει δοθεί πλέον τόσο στον τρύγο όσο και στους τρόπους οινοποίησης έχουν δώσει πολύ αξιόλογα κρασιά, τα οποία αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας: δίπλα σε μελωμένα καλοκαιρινά λαδερά, ζυμαρικά με ντομάτα ή κιμά αλλά και κοκκινιστό κοτόπουλο ή κουνέλι.

Ερυθρά
Τα ανερχόμενα «αστέρια»

Αλλη μία κατηγορία στην οποία η Σαντορίνη εκπλήσσει τα τελευταία χρόνια είναι αυτή των ερυθρών κρασιών. Βέβαια, ο πλούτος των λευκών της είναι τόσο μεγάλος, που αυτά θα μπορούσαν άνετα να σταθούν ακόμα και πλάι σε πλούσια πιάτα κρεατικών, όμως οι φίλοι

των κόκκινων έχουν πια τη δική τους επιλογή: το Μαυροτράγανο. Αυτή η γηγενής ποικιλία φαίνεται να έχει όλα τα προσόντα ώστε να προσφέρει αρωματική φρεσκάδα, γευστική πολυπλοκότητα, αξιοσημείωτο μάκρος και αίσθηση του terroir. Υπάρχουν ήδη υπέροχοι «εκπρόσωποί» της στην αγορά, ιδανικοί για να συνοδεύσουν το αρνάκι, το κατσικάκι ή τη σταβλίσια μπριζόλα μας.

Γλυκά
Σημείο υπεροχής

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τα γλυκά κρασιά της Σαντορίνης. Το «στέγνωμα» των σταφυλιών του Ασύρτικου, του Αηδανιού και των άλλων ποικιλιών του νησιού κάτω από τον καυτό κυκλαδίτικο ήλιο συμπυκνώνει αρώματα και γεύσεις, προσφέροντας -έπειτα από πολύχρονη παλαίωση- τα περίφημα Vinsanto και Mezzo, γεμάτα αρώματα κυδωνιού, σύκου, σταφίδας και ξηρών καρπών, με την εξαιρετική οξύτητα να κοντράρει την έντονη παρουσία των σακχάρων και το βαρέλι να τους προσδίδει έναν βελούδινο χαρακτήρα.

Τα γλυκά ταψιού, οι καρυδόπιτες, οι κρέμες καραμελέ, οι μους με ξηρούς καρπούς και τα επιδόρπια με σοκολάτα γάλακτος θα βρουν το… alter ego τους πλάι σε ένα Vinsanto ή ένα Mezzo. Οσο για τα γλυκά κρασιά που παράγονται με την ίδια μέθοδο από τις ερυθρές ποικιλίες του νησιού; Ταιριάζουν άψογα με γλυκίσματα μαύρης σοκολάτας ή με κεράσια και δαμάσκηνα.

Κι όσοι είναι επιρρεπείς σε… υπερβάσεις μπορούν να τα δοκιμάσουν δίπλα σε ροκφόρ, στίλτον, γκοργκοντζόλα ή άλλα μπλε τυριά, καθώς και με μια ελληνικότατη κοπανιστή, για ένα «πάντρεμα» που θα τους μείνει αξέχαστο!

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών