ΟΙΝΟΣ

Κερνάει τις ΗΠΑ…Κατσανό

Για τον Γιώργο Γαβαλά, το Ασύρτικο είναι η ατμομηχανή στην οινοπαραγωγή της Σαντορίνης, αλλά όχι η μοναδική αξιόλογη ποικιλία της.

19.11.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
Κερνάει τις ΗΠΑ…Κατσανό

Για τον Γιώργο Γαβαλά, το Ασύρτικο είναι η ατμομηχανή στην οινοπαραγωγή της Σαντορίνης, αλλά όχι η μοναδική αξιόλογη ποικιλία της.

Τέταρτη γενιά οινοποιός (με την πέμπτη να βρίσκεται ακόμα «υπό εκπαίδευση»), ο Γιώργος Γαβαλάς κληρονόμησε την οικογενειακή κάβανα στην οποία ο παππούς του, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, έφτιαχνε τόνους κρασιού, που φορτωνόταν στα πλοία με προορισμό κυρίως τον Πειραιά αλλά και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. «Ολη αυτή η διαδικασία ήταν σαν γιορτή. Στις κάναβες οι αγωγιάτες έβαζαν το κρασί μέσα σε τουλούμια και με μουλάρια το μετέφεραν στον Αθηνιό. Εκεί, το άδειαζαν σε βαρέλια, πάνω στα καΐκια, και ξεκινούσαν το ταξίδι τους», μας λέει.


Σε αριθμούς: Οι αμπελώνες του οινοποιείου είναι 18 στρέμματα που καλλιεργούνταιμε τον παραδοσιακό τρόπο της κουλούρας. Η παραγωγή φτάνει τις 60.000 ετικέτες ετησίως. 



Ο ίδιος άφησε πίσω του το χύμα, εκσυγχρόνισε τις εγκαταστάσεις και το 1998 έκανε την πρώτη του εμφιάλωση. Το Vinsanto του, πάντως, μπορεί να μπήκε σε φιάλη, αλλά παράγεται με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Τα σταφύλια τρυγιούνται και λιάζονται σε ταράτσες και αυλές για 10 – 15 ημέρες και έπειτα μεταφέρονται στην κάναβα, για να πατηθούν, όπως γινόταν παραδοσιακά: πάντοτε μεσημεριανές ώρες, ώστε οι ρώγες να είναι ζεστές και να συνθλίβονται πιο εύκολα. Στο πάτημα μπορεί να συμμετέχει όποιος έχει τη διάθεση, από ντόπιους και ξένους. Ουρές κάνουν έξω από το οινοποιείο οι υποψήφιοι πατητές κάθε καλοκαίρι! Δίνουν, μάλιστα, και τις πρώτες παραγγελίες, για να είναι σίγουροι ότι θα γευτούν το αποτέλεσμα των κόπων τους.


Ο αμπελώνας του οινοποιείου είναι 18 στρέμματα. Πρώτη ύλη αγοράζει και από άλλους παραγωγούς, χρόνια συνεργάτες του. Το Ασύρτικο, όπως είναι αναμενόμενο, πρωταγωνιστεί σε καλλιέργεια και οινοποίηση. Αλλά όχι μόνο. «Το αγαπάμε, μας έχει ταξιδέψει στον κόσμο, αλλά έχει κι άλλες αξιόλογες ποικιλίες το νησί μας», τονίζει ο Γιώργος Γαβαλάς. Και για του λόγου το αληθές, μας βάζει να δοκιμάσουμε το Κατσανό, ένα λευκό ξηρό κρασί που φτιάχνεται από την ομώνυμη σπάνια γηγενή ποικιλία και από μία ακόμη (σεμικρότερο ποσοστό), τη Γαϊδουριά.


Είναι, πράγματι, εξαιρετικό. Αναδίδει γλυκά αρώματα λουλουδιών, μελιού και λεμονιού, έχει ισορροπία, ευχάριστη οξύτητα και μακρά αρωματική επίγευση. Δικαίως η Washington Post το συμπεριέλαβε τον περασμένο Αύγουστο σε δημοσίευμά της με τις έξι πιο ενδιαφέρουσες ετικέτες της Μεσογείου! «Το μόνο αρνητικό που μπορώ να βρω γι’ αυτό το κρασί», έγραφε ο Αμερικανός δημοσιογράφος, «είναι πως είναι τόσο καλό, που δεν θέλω να μπερδευτεί με άλλες γεύσεις. Δεν το συνοδεύω με φαγητό, λοιπόν. Το απολαμβάνωμόνο του…»

info
Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη, τηλ. 22860 82 552, www.gavalaswines.gr
Η κάναβα Γαβαλά, από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, είναι ανοιχτή κάθε μέρα, 10.00 – 20.00. Η ξενάγηση γίνεται δωρεάν.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών