ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Κόκκινα κρασιά – μικρά έργα τέχνης

Αν ο Σεπτέμβριος μας επιτρέπει ακόμα καλοκαιρινές παρεκτροπές, ο Οκτώβριος, όσο γλυκομίλητος κι αν είναι, μας βάζει στη θέση μας.

23.10.2018
Φωτογραφία: Εικονογράφηση: Βαγγέλης Καρατζάς

Αν ο Σεπτέμβριος μας επιτρέπει ακόμα καλοκαιρινές παρεκτροπές, ο Οκτώβριος, όσο γλυκομίλητος κι αν είναι, μας βάζει στη θέση μας.

Μπορούμε να αρχίσουμε να ευχόμαστε «καλό χειμώνα» με κόκκινα κρασιά: Γαία «S» Αγιωργίτικο-Syrah, Αβαντίς Syrah, Κατώγι Inima Νεγκόσκα, Αμέθυστος ερυθρός Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Ευχές Ερατεινές ερυθρός, Μερκούρη Αντάρης, Νάουσα Μπουτάρη, Γκλίναβος Κόκκινο Βελούδο, Τέχνη Οίνου Ήδυσμα Δρυός Merlot, Cyrus One La Tour Melas, Λύκος Cabernet Sauvignon, Μητραβέλα Κόκκινο σε Μαύρο, Ορειβάτης ερυθρό Pinot noir Akriotou wines. ‘

Όταν το Μοσχάτο συνεργάζεται

Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά η Ιωάννα Χαριτάτου, του ομώνυμου κτήματος, μου αποκάλυψε το μυστικό τους: ένα καινούργιο κρασί, και μάλιστα γλυκό. «Πάντα ήξερα ότι το ήθελα: ένα κρασί που δεν σε λιγώνει, που μπορείς να πιεις δεύτερο και τρίτο ποτήρι, κάτι σαν τους επιδόρπιους της Banyuls. Είχα σχεδιάσει τα πάντα, αλλά το Μοσχάτο δεν συνεργαζόταν. Φέτος μας έκανε τη χάρη και είχαμε την πρώτη ύλη που χρειαζόμαστε. Νομίζω ότι θα υλοποιηθεί το γλυκό μου όνειρο! Το “Τζόγια darling”»!


Τα τρία F

Faidon (Αγίου Ιωάννου 28, Βούλα). Η αγαπημένη κάβα της Βούλας όπου οι αδελφοί Τσικνάκου, με τον Χρήστο αδιαμφισβήτητα επικεφαλής, διαλέγουν κρασιά από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα και δεν κουράζονται να εξηγούν και να γεμίζουν ποτήρια. Το εξίσου δυνατό με το οινικό τους σημείο είναι τα πλατό τυριών και αλλαντικών που ετοιμάζουν. Μικρά έργα τέχνης, τόσο γευστικά όσο και εικαστικά.

Flamingo Drinks & Food Stories (Ευφράνορος 22-24 και Κρησίλα, Παγκράτι). Ένα απίθανα χαριτωμένο all-day στέκι στο Παγκράτι, χαλαρό και απροσποίητο. Σούπερ καφέδες και brunch το πρωί, αλλά κυρίως ελαφρύ νόστιμο φαγάκι το βράδυ, που συνοδεύεται από μια μικρή αλλά ιδιαίτερη λίστα κρασιών και μια ακόμα μεγαλύτερη και ευφάνταστη λίστα signature κοκτέιλ. Η Ελένη Γαρυφαλή, γλυκιά και στιβαρή συνάμα, στο management.

Foivos Papastratis. Ένα καινούργιο limited edition κρασί, ένα φινετσάτο αρωματικό χαρμάνι Ασύρτικου-Μοσχάτου, που κερδίζει τους ουρανίσκους. Πίνεται παγωμένο και συνοδεύει σχεδόν τα πάντα, εκτός από κρέατα με πλούσιες σάλτσες. Αναζητήστε το στα δύο wine bars που προαναφέραμε και ακόμη στο By the glass, Σουρή 2, Σύνταγμα, στο Caravin, Ακάμαντος 11, Θησείο, στο Matsuhisa, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, στην κάβα Vinifera Κηφισιάς και στην Trinitywines, που το διακινεί.


Προβληματισμοί

Έχω απέναντί μου στο τραπέζι μια magnum φιάλη Viognier του Κτήματος Γεροβασιλείου, ένα κρασί που λατρεύω. Και προβληματίζομαι, να το ανοίξω τώρα αμέσως και να βουτήξω στα βερικοκένια και ροδακινί αρώματά του ή να το βάλω στην κάβα, για να το απολαύσω σε δύο χρόνια, βουτυράτο, μελένιο και καπνιστό;

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών