ΟΙΝΟΣ

Κρασιά μεγάλου υψομέτρου

Δέκα εκλεκτές ετικέτες από τα πιο ορεινά αμπελοτόπια της χώρας.

21.02.2020| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστρατή
Κρασιά μεγάλου υψομέτρου

Ρομπόλα 2019
Οινοποιείο Gentilini, Κεφαλονιά

To οινοποιείο Gentilini είναι γνωστό για τα εξαιρετικά κρασιά που βγάζει και ιδιαίτερα από την ποικιλία Ρομπόλα. Τα σταφύλια αυτά παράγονται σε υψόμετρο 650 έως 850 μ. στα βουνά της Κεφαλονιάς. Μέτριας χρωματικής έντασης, με αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων και έντονα ορυκτό χαρακτήρα, με υψηλή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα, συνδυάζεται άριστα με όστρακα, όπως γυαλιστερές και κυδώνια.


 

Elixir 2018, Gewürztraminer
Κτήμα Σεμέλη, Πελοπόννησος

Το νέο κρασί του Κτήματος Σεμέλη παράγεται από τη γερμανική ποικιλία Gewürztraminer, σε έναν αμπελώνα στο Ζευγολατιό Μαντινείας, στα 650 μ. υψόμετρο. Μέτριας χρωματικής έντασης, με έντονα αρώματα τροπικών, λευκόσαρκων φρούτων και εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι σχεδόν ξηρό, με τονισμένη οξύτητα, το σώμα και η επίγευση είναι μέτρια. Συνδυάζεται ιδανικά με ινδική κουζίνα, με γλυκόξινες σάλτσες ή sushi.


 

Ψηλές Κορφές 2018
Μοσχάτο Άσπρο, ΕΟΣ Σάμου, Σάμος

Όπως μαρτυρά το όνομά του, τα αμπέλια από τις Ψηλές Κορφές βρίσκονται σε υψόμετρο που φτάνει ακόμα και τα 800 μ., γεγονός που χαρίζει στο κρασί μια αναζωογονητική φρεσκάδα. Στο στόμα είναι ξηρό, με έντονο ανθικό χαρακτήρα, αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων και πυρηνόκαρπων φρούτων κυριαρχούν, με τραγανή οξύτητα και μέτριο σώμα. Ιδανικό σαν aperitif, συνδυάστε το με πράσινες σαλάτες με πράσινο μήλο και εσπεριδοειδή.


 

Αηδάνι 2018
Κτήμα Χατζηδάκη, Σαντορίνη

Σε έναν από τους πιο ψηλούς αμπελώνες του Πύργου, η οικογένεια Χατζηδάκη μαζεύει σταφύλια από την ποικιλία Αηδάνι και παράγει ένα από τα καλύτερα Αηδάνια του νησιού. Έντονου χρυσοκίτρινου χρώματος, με αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων και λευκόσαρκων φρούτων, μέτρια προς υψηλή οξύτητα και μέτριο σώμα. Η λιπαρότητα και το φρούτο του συνδυάζονται ιδανικά με ωμά ψάρια, όπως το λαβράκι και η τσιπούρα, σε εκδοχή ceviche ή carpaccio.


 

Nostos Roussanne 2018
Οινοποιείο Μανουσάκη, Κρήτη

Περπατώντας στα 650 μ. υψόμετρο, δίπλα στον αμπελώνα του Roussanne, ο καθένας θα καταλάβαινε γιατί αυτό το κρασί είναι από τα αγαπημένα όλων των οινόφιλων. Το Οινοποιείο Μανουσάκη έχει δώσει έμφαση στις ποικιλίες του Ροδανού και το Roussanne είναι το καμάρι του. Χρυσοκίτρινου χρώματος, με αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων, εσπεριδοειδών, βουτύρου και βανίλιας. Η οξύτητά του είναι μέτρια προς υψηλή, με γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Ένα κρασί που με τον όγκο του θα μπορούσε να συνδυαστεί πολύ ωραία με γλώσσα μενιέρ.


 

Alta 2016
Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Νάουσα

Ο Απόστολος Θυμιόπουλος, ή αλλιώς ο «Μr Ξινόμαυρο», δημιούργησε στα πρότυπα της Rioja την ετικέτα Νάουσα Alta, σε αμπελώνες υψομέτρου 480 έως 500 μ., ένα κρασί με φινέτσα και κομψότητα. Το χρώμα του είναι ανοιχτό και έχει αρώματα κόκκινων φρούτων, δέρματος, γης, λουλουδιών, βοτάνων και μπαχαρικών. Η οξύτητά του είναι υψηλή, με εξαιρετικής ποιότητας τανίνες και μέτριο σώμα. Ο γήινος χαρακτήρας του θα ταίριαζε ιδανικά με συκωτάκια πουλερικών.


 

Rossiu di Munte Γινιέτς 2014
Cabernet Sauvignon, Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο

Στο αμπελοτόπι Γινιέτς του Κτήματος Αβέρωφ φυτεύτηκαν τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα και από αυτά παράγεται το συγκεκριμένο κρασί. Πρόκειται για τον ψηλότερο αμπελώνα στην Ελλάδα και έναν από τους πιο ψηλούς στην Ευρώπη, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο από 950 έως 1.050 μ. Αρώματα μαύρων φρούτων, πράσινης πιπεριάς, νότες δέρματος, γλυκών μπαχαρικών και καφέ. Έχει υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες και γεμάτο σώμα. Δοκιμάστε το με μοσχαρίσια μάγουλα σιγομαγειρεμένα, με παπαρδέλες και τρούφα.


 

Κτήμα Κατσαρού 2013
Cabernet Sauvignon-Merlot, Κτήμα Κατσαρού, Όλυμπος

Από τα σπουδαιότερα, αν όχι το σπουδαιότερο Bordeaux blend στην ελληνική αγορά. Κυρίαρχος είναι το Cabernet, με ποσοστό 80%, ενώ το Merlot με 20% μαλακώνει το αποτέλεσμα. Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο 530 έως 720 μ. Το κρασί έχει βαθύ χρώμα, με αρώματα μαύρων φρούτων, καπνού, βοτάνων, μπαχαρικών. Η οξύτητα είναι μέτρια προς υψηλή, με πλούσιες τανίνες και γεμάτο σώμα. Απολαύστε το δίπλα σε ένα καρέ αρνιού με βότανα και πουρέ κουνουπίδι.


 

Μούχταρο 2015
Κτήμα Μουσών, Θήβα

Στο χωριό Άσκρη Βοιωτίας, στην Κοιλάδα των Μουσών, υπάρχει το Κτήμα Μουσών, που αναβίωσε την ποικιλία Μούχταρο. Ο αμπελώνας βρίσκεται μεταξύ 450 και 550 μ. Βαθύ χρώμα, αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, με υψηλή οξύτητα, δυναμικές τανίνες και γεμάτο σώμα είναι τα χαρακτηριστικά του κρασιού αυτού. Οι τανίνες και η οξύτητά του θα μαλακώσουν δίπλα σε ένα αγριογούρουνο στη γάστρα.


 

Μαύρο Καλαβρυτινό 2017
Οινοποιείο Τετράμυθος, Καλάβρυτα

Το οινοποιείο Τετράμυθος βρίσκεται στο μαγευτικό terroir των Καλαβρύτων. Ως αρχή έχει την ήπια οινοποίηση κρασιών. Το Μαύρο Καλαβρυτινό είναι μια αυτόχθονη ερυθρή ποικιλία από αμπελώνες 750-950 μ. Δίνει κρασιά με ελαφρύ χρώμα, τονισμένη οξύτητα, μέτριες τανίνες και σώμα, με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, νότες ανθέων, βοτάνων και μπαχαρικών. Ένα φινετσάτο κρασί, που θα ταίριαζε να το συνδυάσετε με πάπια ψημένη μέτρια και baby πατάτες φούρνου.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT