ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Κτήμα Μερκούρη

Στο Κορακοχώρι Ηλείας βρίσκεται ένα κτήμα που έχει τη μοναδικότητα να ανήκει από τα τέλη του 19ου αιώνα στην ίδια πάντα οικογένεια, με τις ίδιες πάντα καλλιέργειες: αμπέλι και ελιές.

01.09.2017| Updated: 25.06.2021
Κτήμα Μερκούρη

Στο Κορακοχώρι Ηλείας βρίσκεται ένα κτήμα που έχει τη μοναδικότητα να ανήκει από τα τέλη του 19ου αιώνα στην ίδια πάντα οικογένεια, με τις ίδιες πάντα καλλιέργειες: αμπέλι και ελιές.

Aμπέλια, λιόδεντρα, θάλασσα, φοίνικες και ένα παλιό αρχοντικό να μαρτυρεί τα κάλλη και τα κλέα.Καλωσορίσατε στο Κτήμα Μερκούρη! Σε έναν από τους τελευταίους ελληνικούς παραδείσους που διατηρεί, ευτυχώς, στοιχεία αυθεντικής αρχοντιάς. Μας υποδέχονται τα παγόνια. Ματαιόδοξα και πανέμορφα, απλώς περιμένουν να τα θαυμάσεις και σε ανέχονται, σε ένα σκηνικό που λες κι έχει φτιαχτεί μόνο γι’ αυτά. Παλιά γκρίζα κτίσματα, φόντο για τα γαλαζοπράσινα φτερά τους, και μια οργιώδης βλάστηση με γλυσίνες και αμπέλοπες να καλύπτουν τους τοίχους του οινοποιείου. Ένα μεγάλο ρολόι σαν αυτά των σιδηροδρομικών σταθμών θυμίζει ότι είναι στη διακριτική σου ευχέρεια να έχεις τον χρόνο σύμμαχο ή εχθρό.

Αρχή του παραμυθιού

Ο Θεόδωρος Μερκούρης το 1865 γοητεύεται από την περιοχή και αγοράζει 600 στρέμματα γη και ανάμεσά τους ένα δάσος.

Το κτήμα φυτεύεται όλο σταφίδα, που τότε γνώριζε ημέρες δόξας λαμπρές ως το κυριότερο εξαγωγικό ελληνικό προϊόν.

Πολυπράγμων έμπορος, διορατικός επιχειρηματίας και πάνω απ’ όλα ανήσυχο πνεύμα, ο Μερκούρης σε κάποιο από τα πολλά ταξίδια του στην Ιταλία φέρνει μαζί του ρίζες Refosco και φυτεύει –περίπου το 1870– ένα μικρό πρώτο κομμάτι, που γρήγορα πολιτογραφείται στην περιοχή και αποκτά μάλιστα νέο όνομα: Μερκούρι!

Αργότερα ήρθαν δύσκολοι καιροί, με καταστροφές και απογοητεύσεις. Όμως η οικογένεια έχει καλούς τιμονιέρηδες και το 1930 το κτήμα βρίσκεται στα χέρια του Λεωνίδα Μερκούρη και στη συνέχεια στις δυο του θυγατέρες. Βασική καλλιέργεια πάντα η σταφίδα, ενώ μια μεγάλη έκταση φυτεύεται με Μαυροδάφνη. Φυσικά, φτιάχνουν κρασί για προσωπική κατανάλωση. Από τι; Από εκείνα τα παλιά κλήματα που ο παππούς είχε πρωτοφέρει από την Ιταλία…

Γύρω στο 1960 εμφανίζεται στο προσκήνιο διακριτικά και ευγενικά ο σύζυγος της μιας θυγατέρας και το επώνυμο «Κανελλακόπουλος» κάνει το ντεμπούτο του.

Η τέταρτη γενιά

Οι γιοι του, ο Βασίλης και ο Χρήστος Κανελλακόπουλος, τέταρτη γενιά της οικογένειας, ανοίγουν τα φτερά τους σε άλλους ορίζοντες. Όμως νομοτελειακά έπρεπε να γυρίσουν πίσω και να συνεχίσουν. «Δούλευα με τον Γεράσιμο Βασιλόπουλο στις επιχειρήσεις του», μου εξομολογήθηκε κάποτε ο Βασίλης, «όταν κάποια Χριστούγεννα του προσέφερα μερικά μπουκάλια από το κρασί που φτιάχναμε για την οικογένεια στο κτήμα. Μου ζήτησε να του εμφιαλώσουμε 1.500 μπουκάλια, για να τα διαθέσει από τα μαγαζιά του. Στην αρχή τρόμαξα… Κι έτσι ξεκινήσαμε».

Έτσι η τέταρτη γενιά των Μερκούρηδων το 1989 αρχίζει μια συστηματική προσπάθεια αναζωογόνησης των παραδοσιακών καλλιεργειών, με στόχο την παραγωγή επώνυμων ποιοτικών προϊόντων. Τα κρασιά του Κτήματος Μερκούρη βρίσκονται πολύ γρήγορα στις πρώτες θέσεις της νεόφυτης ακόμα ελληνικής οινοπαραγωγής, όπου και παραμένουν έχοντας κατακτήσει τον δύσκολο χαρακτηρισμό των «κλασικών»!

Το κτήμα σήμερα

Η 5η γενιά της οικογένειας κάνει δυναμικά πια την εμφάνισή της και παραλαμβάνει όχι μόνο μια βαριά ιστορική κληρονομιά, αλλά και μια εκσυγχρονισμένη οινοποιητική μονάδα.

Τα κρασιά του κτήματος οινοποιούνται από 15 ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, που καλλιεργούνται με το σύστημα Ολοκληρωμένης Καλλιέργειας. Είναι η παραδοσιακή για το Κτήμα Μερκούρη ερυθρή ποικιλία Refosco, σε δύο κλώνους: τον κλώνο Refosco Μερκούρι, ο οποίος καλλιεργείται στο κτήμα από το 1870, και τον νεότερο κλώνο Refosco dal penducolo rosso. Επίσης οι πολύ σημαντικές ελληνικές ερυθρές ποικιλίες Μαυροδάφνη, Αγιωργίτικο και Αυγουστιάτης, καθώς και οι Γαλλίδες Syrah, Mourvedre και Grenache rouge. Να μην ξεχάσουμε και την ιταλική, αλλά με ελληνικές ρίζες, Negroamaro! Περνώντας στις λευκές, πρωτοστατούν Ασύρτικο, Ροδίτης και Ρομπόλα, μαζί με τις διεθνείς Viognier, Ribolla Gialla, Albarino, Malvasia Aromatica.

Ελάτε! Μας περιμένουν!

Ένας τέτοιος παράδεισος θα ήταν κρίμα να μένει κρυφός. Έτσι, το Κτήμα Μερκούρη ανοίγει τις πόρτες του στους επισκέπτες, που έρχονται εδώ όχι μόνο για να δοκιμάσουν τα θαυμάσια κρασιά –και να τα αγοράσουν σε προνομιακές τιμές–, αλλά και για να εισπράξουν μια ανεκτίμητη επαφή με τη φύση.

Επιλογές

Φανατική όλων των ετικετών του κτήματος, με δυσκολία επιλέγω τις πιο αγαπημένες.

Φολόη ΠΓΕ Πισάτις (Κόκκινος ορεινός Ροδίτης και Viognier): Ιδιαίτερο κρασί με αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου, καλοκαιρινών φρούτων, ειδικά ροδάκινου, και υψηλή οξύτητα που του προσδίδει φρεσκάδα.

Αντάρης ΠΓΕ Ηλεία (Αυγουστιάτης και Mourverde): Βαθυκόκκινο χρώμα και αρώματα πιπεριού, βιολέτας, κερασιού, βύσσινου, γήινα αρώματα κανέλας και βανίλιας, ένα κρασί με προσωπικότητα.

Κτήμα Μερκούρη Cava ΠΓΕ Λετρίνοι (Refosco dal Penducolo Rosso, Μαυροδάφνη): Αρώματα γλυκιάς μαρμελάδας από δαμάσκηνα, κόκκινα φρούτα, σοκολάτα, νότες καπνού και δέρματος, πλούσιο και στιβαρό στόμα.

Daphne Nera ΠΓΕ Λετρίνοι (Μαυροδάφνη): Μια πολύ περιορισμένη παραγωγή δίνει ένα πλούσιο κρασί, πιπεράτο και ρωμαλέο.

Χόρταις Οίνος Ερυθρός Φυσικώς Γλυκύς παλαιωμένος (Μαυροδάφνη, Κορινθιακή σταφίδα): Όλη η ιστορία του κτήματος σε ένα κρασί! 18% αλκοόλ και συμπυκνωμένα αρώματα δαμάσκηνου, κονιάκ, κόκκινης μαρμελάδας. Εξαιρετικό!

Belvedere Οίνος φυσικώς γλυκύς (Malvasia Aromatica): Αρώματα μικρών λευκών λουλουδιών, μελιού, περγαμόντου και φλούδας ζαχαρωμένου πορτοκαλιού, βουτύρου, καραμέλας. Δροσερή ισορροπία γλυκύτητας και οξύτητας.


Κτήμα Μερκούρη Α.Ε.
Κορακοχώρι Ηλείας, 14 χλμ. από τον Πύργο,
Τ/26210-41.601
e-mail: [email protected] 
www.mercouri.gr

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών