ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Μαυροδάφνη

Από τις πιο γνωστές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, έχει συνδέσει το όνομά της με την Πάτρα και θεωρείται ιδανική για την παραγωγή ερυθρών γλυκών οίνων …

12.02.2013
  • Από τις πιο γνωστές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, έχει συνδέσει το όνομά της με την Πάτρα και θεωρείται ιδανική για την παραγωγή ερυθρών γλυκών οίνων παλαίωσης.
  • Καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Αχαΐας, Κεφαλληνίας, Ηλείας και λιγότερο στα υπόλοιπα Ιόνια νησιά, στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.
  • Το φυτό της είναι ευαίσθητο στην ξηρασία και στον περονόσπορο και αποδίδει καλύτερα όταν οι καλλιεργητικές μέθοδοι του αμπελουργού δεν στοχεύουν στις μεγάλες αποδόσεις, που υποβαθμίζουν την ποιότητα. Οι ρώγες της είναι στρογγυλές, γλυκές, μαλακές, με χοντρό φλούδι και με μια ευχάριστη στυφάδα.
  • Η άνθιση γίνεται περίπου στα μέσα του Μάρτη και ο τρύγος μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο.
  • Η Μαυροδάφνη δίνει υψηλόβαθμα κρασιά, μέτριας οξύτητας, πλούσια, αρωματικά, με βαθύ χρώμα. Ιδιαίτερα ονομαστά είναι τα γλυκά ενισχυμένα κρασιά από Μαυροδάφνη, τα εξαιρετικά ελληνικά «Πόρτο».
  • Παράγονται επίσης ξηροί οίνοι είτε μόνο από Μαυροδάφνη είτε σε ανάμειξη με άλλες ποικιλίες.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών