ΟΙΝΟΣ

Με διάθεση για πειραματισμούς

Ο νεαρός οινοποιός συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή οίνου, αλλά τολμάει να δοκιμάσει και διαφορετικά πράγματα. Και μας εκπλήσσει ευχάριστα.

17.11.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
Με διάθεση για πειραματισμούς

Ο νεαρός οινοποιός συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή οίνου, αλλά τολμάει να δοκιμάσει και διαφορετικά πράγματα. Και μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Ηταν στα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν ο Αρτέμης Ε. Καραμολέγκος άρχισε να φτιάχνει κρασί από τα οικογενειακά αμπέλια. Τα χρόνια πέρασαν, οι τεχνικές άλλαξαν, οι απαιτήσεις των οινόφιλων καταναλωτών επίσης, τα εμφιαλωμένα κρασιά ήρθαν δυναμικά στο προσκήνιο. Και να που ένας άλλος Καραμολέγκος, εγγονός του Αρτέμη και συνονόματός του, κληρονόμησε το «μικρόβιο» του οίνου. Ανανέωσε μέρος των παλιών αμπελιών, φύτεψε άλλα με γηγενείς ποικιλίες (Μαυροτράγανο, Αηδάνι, Μανδηλαριά, Βουδόματο) και το 2004 έστησε το δικό του οινοποιείο, εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, στην Εξω Γωνιά.


Ο Αρτέμης ο νεότερος σέβεται την παράδοση που του κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές. Δεν φοβάται, όμως, να πειραματιστεί και να βαδίσει σε άγνωστα οινικά μονοπάτια. Ετσι, ήταν από τους πρώτους στο νησί που οινοποίησαν μαζί το λευκό Ασύρτικο και την ερυθρή Μανδηλαριά, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό ροζέ με πλούσια αρώματα από κόκκινα φρούτα του δάσους. Ελαφριά, φρουτώδη, τραγανά και ευκολόπιοτα είναι τα περισσότερα λευκά κρασιά της γκάμας του. Λες και ο Λίγηρας… μετακόμισε στη Σαντορίνη!


Το οινοποιείο δέχεται ετησίως 130 τόνους σταφυλιού. Η παραγωγή έχει φτάσει τις 50.000 φιάλες (9 ετικέτες). Ανάμεσά τους, ένα Vinsanto -κορυφαία έκφραση της σαντορινιάς οινοποιητικής κουλτούρας και παράδοσης- από επιλεγμένα λιαστά σταφύλια, το οποίο παραμένει υπομονετικά στα βαρέλια για 60 μήνες πριν καταλήξει στο ποτήρι μας.


Το μεγαλύτερο ποσοστό των κρασιών (70%) εξάγεται. Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της έμπειρης οινολόγου Αθηνάς Τσώλη, ο κ. Καραμολέγκος προσπαθεί να κερδίσει ένα ακόμη στοίχημα: τη δημιουργία ενός μονοποικιλιακού ημίξηρου οίνου από Αηδάνι. Τα σταφύλια μένουν τρεις μέρες στον ήλιο και ακολουθεί η κλασική λευκή οινοποίηση. Το αποτέλεσμα; Ενα κρασί με υπέροχο κεχριμπαρένιο χρώμα, αλκοόλ 16% και μεθυστικά, πολύπλοκα αρώματα. Προς το παρόν, τα αποτελέσματα δοκιμάζονται και αν όλα πάνε καλά θα το απολαύσουμε σε μερικούς μήνες. «Να έφτιαχνα άλλο ένα φρέσκο κρασί; Τι θα πρόσθετα στην αγορά», λέει ο νεαρός οινοποιός. Και μάλλον έχει δίκιο…


Σε αριθμούς
Το οινοποιείο έχει ιδιόκτητους αμπελώνες 250 στρεμμάτων και αγοράζει πρώτη ύλη από συνεργαζόμενους παραγωγούς (από άλλα 300 στρέμματα). Παράγει 50.000 φιάλες ετησίως, από 9 ετικέτες.

info
Εξω Γωνιά, Σαντορίνη, 22860 33 395
www.facebook.com/karamolegoswinery.santorini

Το Κτήμα Καραμολέγκου είναι επισκέψιμο κάθε μέρα, 12.00 – 20.00. Η επίσκεψη περιλαμβάνει περιήγηση στους χώρους οινοποίησης και γευστική δοκιμή των κρασιών, μαζί με εκλεκτούς μεζέδες (τα καλοκαίρια στη σκιερή αυλή του). Στο πωλητήριο του οινοποιείου αναζητήστε το γλυκό κουταλιού σταφύλι που φτιάχνει η γιαγιά του Αρτέμη, από Αηδάνι. Είναι λίγο ακριβό αλλά ασυναγώνιστο σε γεύση! Για όσους δεν διαθέτουν αυτοκίνητο: Παίρνετε το λεωφορείο προς το Καμάρι και κατεβαίνετε στην Εξω Γωνιά, στη διασταύρωση για Πύργο. Το οινοποιείο απέχει μίλις 40 μέτρα από τη στάση.


Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών