ΟΙΝΟΣ

Μια ξεχωριστή Μαντινεία

Από τα αρκαδικά αμπελοτόπια, με όλες τις αρετές του αγαπημένου µας Μοσχοφίλερου.

23.04.2014| Updated: 25.06.2021
Μια ξεχωριστή Μαντινεία

Από τα αρκαδικά αμπελοτόπια, με όλες τις αρετές του αγαπημένου µας Μοσχοφίλερου.

Στη Μαντινεία η παρουσία αμπελώνων αναφέρεται από την εποχή του Παυσανία. Σήμερα, η περιοχή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως, των οποίων το άρωμα και η παιχνιδιάρικη γεύση έχουν ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα και έχουν βάλει την Αρκαδία ξανά στον παγκόσμιο χάρτη για το Μοσχοφίλερο, τη διάσημη ποικιλία της.

Η οικογένεια Νασιάκου πολύ νωρίς πίστεψε σ’ αυτή την ποικιλία και ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά μαζί της. Ηταν από τους πρώτους που την εμφιάλωσαν κιόλας. Θυμάμαι, στα εφηβικά μου χρόνια, τους μεγαλύτερους που δεν παρέλειπαν τα Σαββατοκύριακα, στις εκδρομές στο Ναύπλιο, να προμηθεύονται από την ιστορική κάβα του Καρώνη φιάλες από τη δυσεύρετη τότε στην Αθήνα Μαντινεία του Νασιάκου.

Σήμερα το συγκεκριμένο κρασί, «δημιούργημα» πια του Λεωνίδα Νασιάκου του νεότερου, παράγεται από τη ΣΕΜΕΛΗ Α.Ε. και συγκαταλέγεται στα πλέον διακεκριμένα ελληνικά λευκά κρασιά, όχι μόνο γιατί έχει σαρώσει τα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά, κυρίως, γιατί έχει κερδίσει την αγάπη των καταναλωτών. Ο Λεωνίδας έχει πια φτάσει το στόχο του: να δώσει μια Μαντινεία όπου το Μοσχοφίλερο ξεδιπλώνει με σοφία τον πραγματικό του χαρακτήρα – ιδιαίτερα ξηρή, με τονισμένη οξύτητα και χαρακτηριστικά που δίνουν βάθος στα αρώματα της ποικιλίας (τριαντάφυλλο, λεμονανθοί, λευκόσαρκα φρούτα…).

Τώρα που ο καιρός φτιάχνει, απολαμβάνουμε τη Μαντινεία μας ως απεριτίφ, αλλά και συνοδεύοντας λαδερά φαγητά, ιδιαίτερα γεμιστές ντομάτες, καθώς και λευκές μακαρονάδες με όστρακα. Και δεν υπάρχει περίπτωση να φάμε τηγανητά μπαρμπουνάκια χωρίς να φροντίσουμε να γεμίσουμε μ’ αυτήν τα ποτήρια μας!

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών