ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Ντεμπίνα

Εικάζεται ότι το όνομά της έχει ιταλική καταγωγή – de vino, σταφύλι για κρασί δηλαδή. Η πρώτη Ζίτσα ήταν ένα ροζέ ημίξηρο, λιγότερο ή περισσότερο …

12.02.2013
  • Εικάζεται ότι το όνομά της έχει ιταλική καταγωγή – de vino, σταφύλι για κρασί δηλαδή.
  • Η πρώτη Ζίτσα ήταν ένα ροζέ ημίξηρο, λιγότερο ή περισσότερο αεριούχο κρασί, που προέκυπτε από την οινοποίηση της λευκής Ντεμπίνας και των ερυθρών Μπεκιάρι και Βλάχικο.
  • Σήμερα, η περιοχή έχει Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (Ο.Π.Α.Π.) μόνο για τα λευκά ξηρά κρασιά από Ντεμπίνα, η οποία καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων (από τον 7ο, τουλάχιστον, αιώνα), σε έξι χωριά που περιλαμβάνονται στην αμπελουργική ζώνη: Ζίτσα, Πρωτόπαπα, Καρίτσα, Λιγοψιά, Κληματιά, Γαβρίσιοι. Αναφέρεται επίσης με το συνώνυμο Ζίτσα, που προέρχεται από την εν λόγω περιοχή.
  • Ως ποικιλία προσαρμόζεται εύκολα σε εδάφη φτωχά, ξηρά και ασβεστώδη.
  • Το φυτό είναι ζωηρό, σχετικά ανθεκτικό και παραγωγικό.
  • Η άνθιση ξεκινά τον Απρίλιο και ο τρύγος γίνεται προς το τέλος του Σεπτεμβρίου.
  • Η Ντεμπίνα δίνει λευκά κρασιά ξηρά, ξηρά ημιαφρώδη και ημίγλυκα ημιαφρώδη, μέτριας οξύτητας, πλούσια αρωματικά.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών