ΟΙΝΟΣ

Ο σομελιέ προτείνει #11

Τα νέα από το αμπέλι.

28.08.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Shutterstock
Ο σομελιέ προτείνει #11

Τον Αύγουστο, οι περισσότεροι επιλέγουν να πιουν λευκά και ροζέ κρασιά, εκτός από εκείνους τους λίγους που βάζουν την ερυθρή φιάλη κρασιού μέσα στη σαμπανιέρα και το απολαμβάνουν ελαφρά παγωμένο. Ας μιλήσουμε λοιπόν για καλοκαιρινές λευκές ποικιλίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα δροσίσουν τα ποτήρια μας αυτό το καλοκαίρι.

Με έντονα βοτανικά, φυτικά, φρουτώδη αρώματα, μέτρια οξύτητα και λιπαρή υφή, η Μαλαγουζιά είναι η ντίβα του ελληνικού αμπελώνα εδώ και πολλά χρόνια.

Το Βιδιανό, με τη σειρά του, θυμίζει το Viognier και έχει πιο φρουτώδη χαρακτήρα, με τα πυρηνόκαρπα φρούτα να είναι ο κυρίαρχος αρωματικός του χαρακτήρας.

Ενδιαφέρουσες επιλογές είναι η Κυδωνίτσα, η ποικιλία Μοσχάτο, με το κρητικό Μοσχάτο Σπίνας και το σαμιώτικο μικρόρωγο να ξεχωρίζουν στις ξηρές εκδοχές τους, με έντονα αρώματα ανθικών στοιχείων, εσπεριδοειδών, μέτριο σώμα και δροσερή οξύτητα. 

Τέλος, η Ρομπόλα από την Κεφαλονιά, αλλά και το Ασύρτικο από τη Σαντορίνη και όχι μόνο, είναι δύο ποικιλίες που δίνουν πιο mineral κρασιά, με όγκο και υψηλές οξύτητες. / Αγαπημένη μου για το καλοκαιρινό τραπέζι με τους παραδοσιακούς μεζέδες και τις έντονες γεύσεις είναι η Ρετσίνα, αλλά όχι αυτή που θυμάστε από τα παλιά χρόνια, αλλά η νέα γενιά Ρετσίνας. Οι επιλογές πολλές, από την Αττική με την ποικιλία Σαββατιανό, από το Αίγιο με τον Ροδίτη, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη, με το Ασύρτικο και τον Ροδίτη πάλι να κυριαρχούν. / Στον ξένο αμπελώνα, τα κρυστάλλινα και κομψά Riesling με τα φρουτώδη αρώματα και την υψηλή οξύτητα, τα αυστηρά Chardonnay από την περιοχή του Chablis, τα φρουτώδη Viognier, τα λιπαρά και τραγανά Alvarinho, όπως επίσης και τα ανθικά, φρουτώδη και ευχάριστα Torrontés, είναι κάποιες από τις επιλογές μου για το φετινό καλοκαίρι. / Klima 2017, Βιδιανό, Αμπελώνες Καραβιτάκη, Κρήτη. Το Βιδιανό είναι μία από τις πλέον ανερχόμενες ελληνικές ποικιλίες, το οινοποιείο Καραβιτάκη βρίσκεται στον νομό Χανίων, με αμπελώνες που ξεπερνούν τα 150 στρέμματα και κληρονομιά στο κρασί τα τελευταία 80 χρόνια. Αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, εσπεριδοειδών με μέτριο σώμα, λιπαρή υφή και μέτρια οξύτητα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών