ΟΙΝΟΣ

Ο σομελιέ προτείνει #9

Πλησιάζοντας το καλοκαίρι, υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση λευκών και ροζέ κρασιών και μείωση των ερυθρών λόγω της αντίληψης ότι τα ερυθρά κρασιά πίνονται σε θερμοκρασία δωματίου.

21.06.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Shutterstock
Ο σομελιέ προτείνει #9

Πλησιάζοντας το καλοκαίρι, υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση λευκών και ροζέ κρασιών και μείωση των ερυθρών. Ίσως λόγω της εδραιωμένης αντίληψης ότι τα ερυθρά κρασιά πίνονται σε θερμοκρασία δωματίου. Όμως, η θερμοκρασία αυτή (14°-18°C) είναι χειμερινού δωματίου, και μάλιστα κάπου στην κεντρική Ευρώπη, όχι θερινού στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι αυτό, λοιπόν, δοκιμάστε να βάλετε το ερυθρό κρασί της αρεσκείας σας σε μια σαμπανιέρα να δροσιστεί και είναι σίγουρο πως θα αλλάξει αρωματικό χαρακτήρα και θα το πιείτε πολύ ευχάριστα.

Υπάρχουν και ποικιλίες κόκκινων σταφυλιών που δίνουν πιο φινετσάτα και ελαφριά κρασιά. Από ελληνικές θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ένα Ξινόμαυρο ή μια Λημνιώνα. Σίγουρα και μια εκδοχή ενός Λιάτικου από την Κρήτη ή ενός φρέσκου Αγιωργίτικου δεξαμενής θα ήταν ιδανική επιλογή για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Όσοι από εσάς όμως αναζητάτε και εισαγόμενα κρασιά, δοκιμάστε και ποικιλίες όπως το Pinot Noir ή μια παρεξηγημένη γαλλική ποικιλία που ονομάζεται Gamay (γκαμέ) και παράγει, εκτός από τα Beaujolais Nouveau, εξαιρετικά φινετσάτα κρασιά από την ίδια περιοχή με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Μία ακόμα τέτοια ποικιλία είναι το Grenache, αλλά σίγουρα θα μπορούσατε να δοκιμάσετε και τις ιταλικές ποικιλίες Nebbiolo (Βόρεια Ιταλία) και Nerello Mascalese (Νότια Ιταλία).

Δοκιμάστε το Dona Silvina Fresh 2017, Malbec, Bodegas Krontiras, Αργεντινή. Ένα κρασί από την Αργεντινή με ελληνικό χαρακτήρα. Ο ιδιοκτήτης αλλά και ο οινολόγος του κτήματος είναι Έλληνες. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου κρασιού είναι πως πίνεται παγωμένο σε θερμοκρασία λευκού, γιατί έχει φτιαχτεί όπως τα λευκά κρασιά. Έχει έντονα φρέσκα αρώματα μαύρων φρούτων, αρώματα βοτάνων και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι ξηρό, με τραγανή οξύτητα, μέτριο σώμα και καλή επίγευση.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT