ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Ο σομελιέ προτείνει

Γράφει ο Άρης Σκλαβενίτης, οινολόγος και οινοχόος.

05.12.2017| Updated: 25.06.2021
Ο σομελιέ προτείνει

Για όσους από εσάς σας αρέσει η δοκιμή, η αναζήτηση νέων γεύσεων, εμπειριών και, φυσικά, το κρασί: Στην επόμενη έξοδό σας επιλέξτε να κάνετε ένα μικρό «wine flight» (δοκιμή διαφορετικών κρασιών σε μερίδες δοκιμής). Θα μπορούσατε, σε συνεννόηση με τον sommelier, ο οποίος θα επιλέξει για εσάς τρία ή τέσσερα διαφορετικά κρασιά, να δοκιμάσετε μέσα σε γρήγορο χρονικό διάστημα έναν μεγάλο αριθμό ετικετών, κάτι που θα σας έπαιρνε μεγάλο χρονικό διάστημα να το κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.

Σας αρέσει η ποικιλία Μαλαγουζιά; Αν ναι, τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε το Βιδιανό! Με καταγωγή από την Κρήτη, παράγει κρασιά διαφορετικών στυλ, με κυρίαρχα τα έντονα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως ροδάκινο και βερίκοκο, εσπεριδοειδών και βοτάνων. Η λιπαρή υφή, το σώμα που βγάζει σαν ποικιλία, ο φρουτώδης χαρακτήρας του, αλλά και τα διαφορετικά στυλ που παράγει, το βοηθούν να συνδυαστεί με μεγάλο εύρος φαγητών. Από δροσερές σαλάτες με φρούτα έως ωμά ή μαριναρισμένα ψάρια και σε κάποιες περιπτώσεις και με πιο γεμάτα πιάτα, όπως ριζότο θαλασσινών.

Γνωρίζετε τη Μαυροδάφνη; Παρεξηγημένη ερυθρή ελληνική ποικιλία, η Μαυροδάφνη, που σχεδόν όλοι μας την έχουμε συνδέσει με το καρναβάλι της Πάτρας, έχουμε την αίσθηση ότι δίνει μόνο γλυκά κρασιά. Η αλήθεια είναι ότι φτιάχνει εξαιρετικά επιδόρπια κρασιά, αλλά τα τελευταία χρόνια οι ξηρές εκδοχές ερυθρής Μαυροδάφνης έχουν δώσει μοναδικά αποτελέσματα, κρασιά με βαθύ χρώμα, αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών, βοτάνων. Όταν παλαιώνει, έχει γήινες νότες. Είναι μια ποικιλία με γεμάτο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και υψηλές τανίνες, κάτι που τη βοηθάει να συνοδεύσει, ανάλογα με το στυλ και την παλαίωσή της, από ψητά μοσχαρίσια κρεατικά έως μαγειρευτά. Καλό θα ήταν το πιάτο με το οποίο τη συνδυάζετε να έχει βοτανικά στοιχεία στη σάλτσα του ή στα συνοδευτικά του.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών