ΟΙΝΟΣ

Οινικό ντουέτο από το Οινοποιείο Σύρου

Εκτός από τα περίφημα τριανταφυλλένια λουκούμια της και το εξαίσιο τυρί Σαν Μιχάλη, η Σύρος έχει πλέον και το δικό της οινοποιείο.

26.03.2014| Updated: 25.06.2021
Οινικό ντουέτο από το Οινοποιείο Σύρου

Εκτός από τα περίφημα τριανταφυλλένια λουκούμια της και το εξαίσιο τυρί Σαν Μιχάλη, η Σύρος έχει πλέον και το δικό της οινοποιείο.

Το «Οινοποιείο Σύρου» είναι ένα μικρό, νεότατο οινοποιείο, που βρίσκεται στη περιοχή Λαγκάδα στα Τάλαντα, στο δρόμο που οδηγεί προς Γαλησσά και Ντελαγκράτσια. Ιδρύθηκε μόλις το 2011 από ένα νέο οινολόγο, το Νίκο Χατζάκη. Η πρώτη ετικέτα που κυκλοφόρησε, η «Φάμπρικα», είναι ένα κρασί δροσερό, φρουτώδες και φρέσκο. Πρόκειται για χαρμάνι των λευκών, νησιώτικων ποικιλιών Μονεμβασιά και Κουντούρα, φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να πίνεται εύκολα, βάζοντάς σε απευθείας στο νόημα της θαλασσινής του καταγωγής, και να ταιριάζει βεβαίως με γεύσεις αρμυρές, όπως πάσης φύσεως ψάρια, θαλασσινά, μεζεδάκια, πίτες τυριών και χορταρικών, φρέσκα λευκά τυριά αλλά και λευκά κρεατικά.

Πρόσφατα, από τον τρύγο του 2013, κυκλοφόρησε κι η δεύτερη, μονοποικιλιακή ετικέτα του Οινοποιείου Σύρου, ένα περιορισμένης παραγωγής Ασύρτικο, που ακούει στο όνομα «Σαν τα Μάραθα» – οι μοσχοβολιστές μαραθιές είναι αυτοφυείς και ως φαίνεται λατρεύουν τη Σύρο, αφού ξεφυτρώνουν παντού, από τα βουνά και τα λαγκάδια, ως την ακροθαλασσιά. Έτσι λοιπόν, εκμεταλλευόμενος τις σπάνιες ιδιαιτερότητες του κυκλαδίτικου αμπελώνα, ο οινοποιός παράγει ένα γεροδεμένο κρασί φαγητού, με αχνό κίτρινο, σχεδόν λευκό χρώμα και μύτη λεμονάτη. Οι γήινες αρωματικές αποχρώσεις, οι νότες εσπεριδοειδών και η υποψία από πορτοκαλανθούς συνεχίζεται και στο στόμα, το οποίο διακρίνεται από σοβαρότητα και φρεσκάδα, οξύτητα που του δίνει νεύρο, αλλά και μεταλλικότητα. Έχει καλής διάρκειας, τραγανή επίγευση με αίσθηση από αχλάδι και λεμόνι. Τούτο το κρασί θέλει δίπλα του πιάτα με ψάρια και θαλασσινά, λεμονάτες γεύσεις, λευκά αρμυρά τυριά, ριζότο και πιάτα με πουλερικά.

Διαβάστε περισσότερα www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών