ΟΙΝΟΣ

Οινοτουρισμός γι’ αυτό το καλοκαίρι

Aν το κρασί είναι αυτό που σας εκφράζει και αγαπάτε, έχετε σκεφτεί να κάνετε οινοτουρισμό;

06.08.2019| Updated: 25.06.2021
Οινοτουρισμός  γι’ αυτό το καλοκαίρι

Aν το κρασί είναι αυτό που σας εκφράζει και αγαπάτε, έχετε σκεφτεί να κάνετε οινοτουρισμό; Το κρασί είναι πολιτισμός, όπως και όλη η γαστρονομία μιας χώρας. O τουρίστας αλλά και ο ντόπιος, περπατώντας σε ένα αμπέλι, κουβεντιάζοντας με έναν παραγωγό, δοκιμάζοντας τα κρασιά του και συνδυάζοντάς τα με την τοπική κουζίνα, αποκτά μια ευρύτερη εικόνα για την κουλτούρα και την παράδοση μιας περιοχής.

Οι Έλληνες παραγωγοί τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει βήματα μπροστά, δημιουργώντας επισκέψιμα οινοποιεία και διευρύνοντας τους δρόμους του κρασιού που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος ταξιδιώτης. Το επόμενο βήμα, που είναι σε εξέλιξη, είναι η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων και σε πολλά από αυτά υπάρχει και πρόβλεψη για boutique ξενοδοχείο και εστιατόριο.

Σε όλη την Ελλάδα μπορείτε να απολαύσετε μια οινική εμπειρία στις διακοπές σας, πριν ή μετά τον δρόμο προς την παραλία. Στην Ήπειρο το Κατώγι Αβέρωφ, στην Κεφαλονιά το οινοποιείο Gentilini, στη Βόρεια Ελλάδα το Κτήμα Γεροβασιλείου, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, το Κτήμα Άλφα, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη και πολλά ακόμα, στη Θεσσαλία το Κτήμα Ζαφειράκη, το Κτήμα Ντούγκου και το Κτήμα Κατσαρού, στην Αττική το Κτήμα Παπαγιαννάκου, Μυλωνά και Μάρκου, στην Εύβοια τα οινοποιεία Αβαντίς, Βρυνιώτη και Λύκου. Στην Πελοπόννησο υπάρχει το Κτήμα Μερκούρη, στη Νεμέα το Κτήμα Σκούρα, ενώ και στα νησιά του Αιγαίου, με πρώτη τη Σαντορίνη, έχουμε μεγάλο αριθμό επισκέψιμων οινοποιείων, όπως τους Αμπελώνες Vassaltis, το Κτήμα Αργυρού, το Κτήμα Σιγάλα, τη Γαία Οινοποιητική, το Κτήμα Καραμολέγκου και το οινοποιείο Venetzanos. Στη Σάμο έχουμε τον συνεταιρισμό, στην Τήνο τα οινοποιεία T-Oinos, Κοσμόπουλος και Vaptistis, στην Πάρο το Κτήμα Μωραΐτη, στην Κρήτη τα οινοποιεία Μανουσάκη, Καραβιτάκη, Λυραράκη και Δουλουφάκη…

Εσείς σε ποιο θα απλώσετε την πετσέτα σας φέτος;

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Ιουλίου, τεύχος 159.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών