ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ + ΠΡΟΣΩΠΑ

Μεσενικόλας ΠΟΠ: το κρασί της λίμνης

Ο οινοποιός Γιώργος Καραμήτρος συνεχίζει μια παράδοση τεσσάρων γενεών στην παραγωγή και εξαίρετη οινοποίηση της σπάνιας ποικιλίας Μεσενικόλας ΠΟΠ, στη λίμνη Πλαστήρα και την ταξιδεύει στα πέρατα της γης.

23.09.2020| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Μεσενικόλας ΠΟΠ: το κρασί της λίμνης

Ο οινοποιός Γιώργος Καραμήτρος συνεχίζει μια παράδοση τεσσάρων γενεών στην παραγωγή και εξαίρετη οινοποίηση της σπάνιας ποικιλίας Μεσενικόλας ΠΟΠ, στη λίμνη Πλαστήρα και την ταξιδεύει στα πέρατα της γης.

Μεσενικόλας. Χωριό μικρό, μια κουκκίδα στο χάρτη της Θεσσαλίας, λίγο έξω από την Καρδίτσα. Είναι όμως πανάρχαιος αμπελότοπος -εδώ καλλιεργείται η ομώνυμη ΠΟΠ ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα που χρωστά το όνομά της σε μια παλιά ιστορία-θρύλο. Το 1455, επί Φραγκοκρατίας, ο Γάλλος ευγενής Monsieur Nicolas με καταγωγή από την κοιλάδα του Ροδανού, μετά τη διάλυση του Τάγματός του, στήνει τη νέα του ζωή στην περιοχή και διαπιστώνει ότι ο τόπος διαθέτει αμπελοοινική παράδοση, αν και μισοξεχασμένη. Γοητεύεται από την ντόπια ποικιλία σταφυλιού και οι γνώσεις του στον τομέα τον οδηγούν στην συστηματική ανάπτυξη της αμπελουργίας στη νέα του πατρίδα, βοηθώντας σημαντικά τους ντόπιους καλλιεργητές. Βελτιώνει την ποικιλία, συστηματοποιεί την παραγωγή και μια νέα εποχή ξεκινά για τον τόπο. Προς τιμή του, ο απλός κόσμος που ανασαίνει από τη φτώχεια, χαρίζει το όνομά του στο χωριό και στο αμπέλι: Monsieur Nicolas – Μεσενικόλας. Αιώνες αργότερα, η οικογένεια Καραμήτρου, από τις παλιότερες στην περιοχή που ασχολείται με την οινοποιία και η μόνη που αναπτύχθηκε στο έπακρο, αναβιώνει τις παλιές τοπικές ποικιλίες και φτιάχνει κρασιά με γνώση και μεράκι. Η ιστορία της ξεκινά πριν από 150 χρόνια όταν η οικογένεια φτάνει στην περιοχή από την Ευρυτανία, με τον γενάρχη Γιάννη Καραμήτρο να ξεκινά την ενασχόληση με τα αμπέλια της περιοχής. Οι επόμενες γενιές συνεχίζουν την παράδοση αυτή, με το Γιάννη Καραμήτρο και τη γυναίκα του Γιαννούλα να εκσυγχρονίζουν από τη δεκαετία του 60 τόσο τις τεχνικές καλλιέργειας όσο και αυτές της οινοποίησης. Αν και τα ηνία έχει αναλάβει από το 2000 ο γιος τους Γιώργος, το ζευγάρι παραμένει ενεργότατο στο πρώτο, μικρό οινοποιείο στο Μεσενικόλα, ενώ ο Γιώργος έχει αναλάβει τη νέα, υπερσύγχρονη μονάδα στην Καρδίτσα, δυνατότητας εμφιάλωσης άνω των 300.000 φιαλών το χρόνο.

Η Monsieur Nicolas Καραμήτρου οινοποιεί τόσο τα δικά της αμπέλια σε έκταση 100 στρεμμάτων, όσο και τα περίπου 15 εκτάρια από 150 συνεργαζόμενους αμπελοκαλλιεργητές -όλα αποκλειστικά στις περιοχές Μεσενικόλας, Μοσχάτο και Μορφοβούνι, σε υψόμετρο από 250-750 μ. και με μόνη άρδευση την πυκνή πάχνη της λίμνης. «Εκσυγχρονισμός με σεβασμό στην παράδοση του τόπου είναι το σύνθημα του Οινοποιείου μας», λέει η Λίτσα, σύζυγος του Γιώργου και υπεύθυνη της κομψής κάβας του οινοποιείου, στην Καρδίτσα. Ειδικότητα; Οι παλιές, ντόπιες ποικιλίες. Μία από αυτές, ο Λημνιώνας, αναβίωσε στο παρά πέντε από την οικογένεια Καραμήτρου -πριν εγκαταλειφθεί πλήρως και δίνει ένα βαθυκόκκινο κρασί με πλούσια μα κομψή γεύση μαύρων φρούτων και μπαχαρικών. Μία ακόμη τοπική ποικιλία είναι το Μπατίκι, πιθανότατα προερχόμενη από τη Μικρά Ασία, που οινοποιείται συνήθως μαζί με Ροδίτη και δίνει ένα χρυσοκίτρινο κρασί.

Όμως το διαμάντι της τοπικής καλλιέργειας είναι το ΠΟΠ Μαύρο Μεσενικόλα, που ευδοκιμεί αποκλειστικά στο ομώνυμο χωριό και στο αμέσως διπλανό του, το Μορφοβούνι, σε εδάφη αργιλώδη, υπό την ευεργετική υγρασία της λίμνης. Από τα ελάχιστα ΠΟΠ κρασιά στην Ελλάδα που οινοποιούνται σε χαρμάνι με ξένες ποικιλίες -συγκεκριμένα εδώ με Syrah και Carignan σε ποσοστό 30%, δίνοντας ένα κόκκινο, στρογγυλεμένο γευστικά κρασί με πλούσιο σώμα και αρώματα φρούτων του δάσους, που το οινοποιείο διαθέτει με την ετικέτα Messenicola. Με την ετικέτα «Από Δυο Χωριά», οινοποιείται η ποικιλία μόνη της, δίνοντας ένα κρασί ροζέ, γλυκόπιοτο αλλά με έντονα αρώματα φρούτων και ισορροπημένο στόμα. Συνολικά από το οινοποιείο Καραμήτρου κυκλοφορούν 15 ετικέτες ελληνικών και γαλλικών μονοποικιλιακών και blended οίνων, κάποια ιδιαίτερα, όπως το παλαιωμένο Chardonnay, το φρέσκο Ασύρτικο και το Μοσχάτο Αμβούργου ΠΓΕ Τύρναβος. Το 20% της παραγωγής εξάγεται μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστρία και τη Γερμανία, την Κύπρο και τη Βραζιλία. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στις ετικέτες και το γενικό σχεδιασμό των φιαλών, από τον ίδιο το Γιώργο Καραμήτρου, με χαρακτηριστικό ύφος και στιλ, από τη σειρά «Moi, Je M’ En Fous», και την «Le Petit Cirque» σε λευκά μπουκαλάκια των 187 ml, μέχρι το Messenicola, στο χαρακτηριστικό αδιαφανές, τετραγωνισμένο μπουκάλι που σχεδιάστηκε στην Ιταλία, αποκλειστικά για το οινοποιείο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Λίγες μόνο ημέρες έχουν περάσει από την κακοκαιρία Ιανός που, μεταξύ άλλων περιοχών, έπληξε και το νομό Καρδίτσας, με πρωτόγνωρης έντασης σφοδρότητα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Οικίες αλλά και επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές ανυπολόγιστες και όλοι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να ανασυγκροτηθούν, κοιτάζοντας μπροστά, παρά τα τρομακτικά προβλήματα. Μία από τις επιχειρήσεις αυτές είναι η κάβα του Οινοποιείου Monsieur Nicolas της οικογένειας Καραμήτρου. Οι εγκαταστάσεις στο χωριό του Μεσενικόλα γλίτωσαν, όχι όμως και η κάβα που βρίσκεται στην -ακόμη- πλημμυρισμένη πόλη της Καρδίτσας, που υπέστη ζημιές. Πεισματικά και με θάρρος η οικογένεια, όπως πολλοί ακόμη επιχειρηματίες και παραγωγοί, συνεχίζει τον αγώνα της για να ανακάμψει, εξακολουθώντας να διαθέτει στην αγορά τα εξαίρετα κρασιά της.

Monsieur Nicolas-Καραμήτρου Οινοποιείο: Μεσενικόλας Καρδίτσα Κάβα: Νικ. Πλαστήρα 58, Καρδίτσα, Τ/24410-70.871

Τα κρασιά του οινοποιείου βρίσκουμε σε επιλεγμένες κάβες -ενδεικτικά: Cava Greco, Cava Halari, Cava Agelidis -όλα τα σημεία διάθεσης: www.winerymonsieurnicolas.gr

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών