ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Pinot Noir

Η ποικιλία-σημαία της Βουργουνδίας χαρακτηρίζεται από το σχετικά αδύναμο ερυθρό χρώμα της, τα αρώματα κερασιού και μούρων που αναδίδει σε μύτη και στόμα, καθώς και …

08.08.2013
  • Η ποικιλία-σημαία της Βουργουνδίας χαρακτηρίζεται από το σχετικά αδύναμο ερυθρό χρώμα της, τα αρώματα κερασιού και μούρων που αναδίδει σε μύτη και στόμα, καθώς και από την κομψή αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο. 
  • Τα φαινόμενα ωστόσο απατούν, καθώς η ποικιλία αυτή, που θεωρείται ο ορισμός της φινέτσας και του ρομαντισμού στο κρασί, έχει δύναμη, βάθος και μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. 
  • Το Pinot Noir αγαπάει το δρύινο βαρέλι, αλλά σπάνια συμμετέχει σε πολυποικιλιακές ετικέτες (με εξαίρεση το χαρμάνι της Σαμπάνιας, στο οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο), καθώς το εύθραυστο προφίλ του είναι πολύ εύκολο να «καπελωθεί» από τα έντονα χαρακτηριστικά άλλων ποικιλιών. 
  • Εκτός Βουργουνδίας, αξίζει κανείς να δοκιμάσει την «απέναντι σχολή» του Νέου Κόσμου, ειδικά στη Νέα Ζηλανδία, την Τασμανία της Αυστραλίας, τη Νότια Αφρική και στο Όρεγκον των ΗΠΑ. 
  • Ιδανικός συνοδός του στο τραπέζι είναι η πάπια, καθώς και φίνα κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχαρίσιο φιλέτο και το ροστ μπιφ.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών