ΟΙΝΟΣ

Ποικιλίες για δυνατούς λύτες

Τα τελευταία χρόνια, πολλά ελληνικά οινοποιεία παράγουν κρασιά από ποικιλίες λιγότερο γνωστές, δύστροπες ή ξεχασμένες. Χρόνο με τον χρόνο, τα δείγματα κρασιών από αυτές τις …

12.10.2020| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστρατή + Εικονογράφηση: Βαγγέλης Καρατζάς
Ποικιλίες για δυνατούς λύτες

Τα τελευταία χρόνια, πολλά ελληνικά οινοποιεία παράγουν κρασιά από ποικιλίες λιγότερο γνωστές, δύστροπες ή ξεχασμένες. Χρόνο με τον χρόνο, τα δείγματα κρασιών από αυτές τις ποικιλίες αυξάνονται και παίρνουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην αγορά.

Sheriff Fatman 2019, Σεριφιώτικο, Οινοποιείο Χατζάκη, Σύρος
Ο Νίκος Χατζάκης, από το ομώνυμο οινοποιείο της Σύρου, δημιουργεί εδώ και χρόνια ποιοτικά κρασιά, με πιο γνωστό το Ασύρτικο Σαν τα Μάραθα. To Sheriff Fatman από την ποικιλία Σεριφιώτικο είναι ένα κρασί από μια κυκλαδίτικη ποικιλία που, αν και ερυθρωπή στον φλοιό της, τη βλέπουμε να παράγει και εξαιρετικά λευκά κρασιά. Ανθεκτική σε ασθένειες και δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, έχει αρώματα πράσινων φρούτων και εσπεριδοειδών, έντονο βοτανικό χαρακτήρα, μέτρια οξύτητα και μέτρια λιπαρό σώμα.

Τα δώρα του Διονύσου 2019, Σιδερίτης, Οινοποιείο Παρπαρούση, Πάτρα
Το οινοποιείο Παρπαρούση είναι γνωστό για τα εξαιρετικά κόκκινα από την ποικιλία Μαυροδάφνη, αλλά και για την αναβίωση της ποικιλίας Σιδερίτης. Μιας ποικιλίας με ερυθρωπή φλούδα, που παράγει ποιοτικά ροζέ, αλλά και λευκά, όπως τα Δώρα του Διονύσου. Μέτριας έντασης, με έντονο mineral χαρακτήρα, αρώματα μήλου, αχλαδιού και εσπεριδοειδών, όπως επίσης και έναν φυτικό χαρακτήρα. Έχει μέτρια οξύτητα και σώμα.

Νεγκόσκα Carbonic 2019, Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα
Μετά από πολλά ταξίδια σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η Χλόη Χατζηβαρύτη επέστρεψε στο οικογενειακό οινοποιείο και δημιούργησε κρασιά με το δικό της στιλ. Η Νεγκόσκα Carbonic είναι μια φινετσάτη εκδοχή της ποικιλίας, με αυτόχθονες ζύμες και με προσθήκη ελάχιστου θειώδους. Όπως λέει και το όνομα του κρασιού (Carbonic), ακολουθείται οινοποίηση με ολόκληρα τσαμπιά, σε περιβάλλον πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα, μια τεχνική που χρησιμοποιούν και στα κρασιά της περιοχής του Beaujolais. Μέτριας έντασης χρώματος, έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και βοτάνων με ελαφρύ αφρισμό, μέτριο σώμα και τραγανή οξύτητα.

Ζακυνθινό 2018, Οινοποιείο Σκλάβος, Κεφαλονιά
Ο Ευριβιάδης Σκλάβος παράγει κρασιά με χαρακτήρα. Καταλαβαίνεις το χέρι του και αναγνωρίζεις το στιλ του από την πρώτη γουλιά. Οινοποιεί μια ποικιλία με καταγωγή από τη Ζάκυνθο, που στην Κεφαλονιά εκφράζεται μοναδικά. Το Ζακυνθινό έχει οξειδωτικό στιλ με χρυσαφί χρώμα, αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, γλυκό του κουταλιού σταφύλι και αποξηραμένων βοτάνων. Γεμάτο σώμα, τονισμένη οξύτητα.

Σανταμεριάνα Orange 2019, Οινοποιείο Sant’ Or, Αχαΐα
Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος έχει δημιουργήσει ένα μικρό οινοποιείο στο χωριό Σαντομέρι Αχαΐας, το Sant’ Or, το πρώτο πιστοποιημένο βιοδυναμικό οινοποιείο στην Ελλάδα και το δεύτερο με πιστοποίηση vegan κρασιών. Η Σανταμεριάνα είναι η τοπική ποικιλία (Ασπρούδα Πάτρας). Το κρασί έχει ζυμωθεί με τις φλούδες του, όπως στην ερυθρή οινοποίηση (orange wine), έχει χρυσαφί θολό χρώμα λόγω του μη φιλτραρίσματος και έντονα αρώματα ώριμων φρούτων, όπως κυδώνι, νεκταρίνι, mango. Έχει αισθητές τανίνες, γεμάτο σώμα και τονισμένη οξύτητα.

Rossiu di Munte Βλάχικο 2017, Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο
Από τα πιο ιστορικά ελληνικά οινοποιεία και αυτό που φύτευσε τα πρώτα αμπέλια Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα, στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Ο Αλέξανδρος Ιωάννου συνεχίζει την παράδοση και δημιουργεί μοναδικά κρασιά στην περιοχή του Μετσόβου. Το Βλάχικο είναι γηγενής ποικιλία. Η βλάχικη φράση «Rossiu di Munte» σημαίνει «κόκκινο του βουνού» και είναι ένα κρασί περιορισμένης παραγωγής που κάθε χρόνο εξαντλείται. Μέτριας χρωματικής έντασης, με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και βοτάνων, στιβαρές τανίνες, σώμα μέτριο, οξύτητα υψηλή.

Kompsos 2019, Λιάτικο, Αμπελώνες Καραβιτάκη, Κρήτη
Ο Νίκος Καραβιτάκης είναι η νέα γενιά του χανιώτικου οινοποιείου. Παράγει κρασιά από διεθνείς, αλλά και τοπικές ποικιλίες, όπως το Βιδιανό, το Μοσχάτο Σπίνας, αλλά και το ιταλικό Negroamaro. Η νέα ετικέτα του Κομψός είναι όνομα και πράγμα, μια κομψή εκδοχή της ποικιλίας Λιάτικο, με ελαφρύ χρώμα, ζωικά αρώματα, μπαχαρένιο και φρουτώδη χαρακτήρα με μέτριες τανίνες και τονισμένη οξύτητα.

Πάρος Reserve 2017, Μανδηλαριά-Μονεμβασιά, Κτήμα Μωραΐτη, Πάρος
Το Πάρος Reserve της οικογένειας Μωραΐτη στη Νάουσα της Πάρου είναι ένα χαρμάνι της ερυθρής αιγαιοπελαγίτικης ποικιλίας Μανδηλαριά, που είναι πολύ δύσκολη στην οινοποίηση και σπάνια θα τη δεις μόνη της, και της λευκής Μονεμβασιά, που δίνει έναν χαρακτήρα φρούτου και ισορροπεί το blend. Κρασί ΠΟΠ, το μοναδικό ΠΟΠ ερυθρό στην Ελλάδα που παράγεται από το χαρμάνι ερυθρής και λευκής ποικιλίας. Μέτριας χρωματικής έντασης, με αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων, δέρματος, μπαχαρικών και καφέ, στο στόμα είναι μετρίου προς γεμάτου σώματος, με υψηλή οξύτητα και έντονες τανίνες.

Μούχταρο 2018, Κτήμα Μουσών, Βοιωτία
Το Κτήμα Μουσών βρίσκεται στην κοιλάδα των Μουσών, στην Άσκρη Βοιωτίας. Η οικογένεια Ζαχαρία έχει αναβιώσει την ποικιλία Μούχταρο, μια ποικιλία πολύ δύσκολη στην αμπελοκαλλιέργεια. Εκτός από την ερυθρή εκδοχή του, έχουν δημιουργήσει και τη ροζέ με την προσθήκη Sauvignon Blanc. Το χρώμα της είναι βαθύ, με αρώματα μαύρων φρούτων, καφέ, μπαχαρικών, βοτάνων. Στόμα γεμάτο, με υψηλή οξύτητα και σφιχτές τανίνες.

Τιτάνας 2013, Μαυρόστυφο, Κτήμα Σκούρα, Άργος
Το γνωστό σε όλους μας Κτήμα Σκούρα αυτή τη φορά μάς εντυπωσίασε με τη νέα του ετικέτα Τιτάνας. Ο Γιώργος Σκούρας εδώ και χρόνια πειραματιζόταν με την ποικιλία Μαυρόστυφο και δημιούργησε μια γλυκιά εκδοχή του. Ποικιλία με μέλλον, βαθύ χρώμα, αρώματα μαύρων ώριμων και αποξηραμένων φρούτων, καπνού, καφέ, μπαχαρικών. Γεμάτο σώμα, υψηλές τανίνες και τονισμένη οξύτητα. Ανυπομονώ να δω και ξηρές εκδοχές της τα επόμενα χρόνια από το Κτήμα Σκούρα, καθώς και από άλλα οινοποιεία.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών