ΟΙΝΟΣ

Πώς διατηρούμε τα ανοιγμένα κρασιά;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ανοίξεις μια φιάλη κρασιού και να τη διατηρήσεις σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

26.06.2019| Updated: 12.07.2021
Φωτογραφία: Shutterstock
Πώς διατηρούμε τα ανοιγμένα κρασιά;

Σίγουρα κάπου έχετε ακούσει ή δει ότι τα κρασιά πρέπει να αποθηκεύονται και να συντηρούνται σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως είναι η σταθερή θερμοκρασία, ιδανικά 13-16°C, το σκοτάδι, η απουσία άσχημων οσμών και οι κραδασμοί.

Καλά έως εδώ, αποθηκεύσαμε το κρασί μας στις τέλειες συνθήκες, το ανοίξαμε, το απολαύσαμε στο σωστό ποτήρι και στη σωστή θερμοκρασία, το συνδυάσαμε αρμονικά με το φαγητό μας, αλλά μας περίσσεψε αρκετό και πρέπει να το συντηρήσουμε. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος όμως;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ανοίξεις μια φιάλη κρασιού και να τη διατηρήσεις σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σίγουρα το κουτάλι, η χαρτοπετσέτα ή απλώς ο φελλός του δεν είναι μέσα σε αυτούς. Ένας εύκολος και σχετικά οικονομικός τρόπος είναι η λεγόμενη τρόμπα, η οποία εφαρμόζει στον λαιμό της φιάλης, αφαιρεί τον αέρα από το εσωτερικό της και βοηθάει στη διατήρηση του κρασιού για ένα διάστημα τριών έως πέντε ημερών, ανάλογα με το στιλ του κρασιού.

Ένας νέος τρόπος να απολαμβάνεις το κρασί χωρίς να ανοίξεις τη φιάλη είναι ένα μηχάνημα που τρυπάει τον φυσικό φελλό χωρίς να ανοιχτεί ποτέ, προσθέτοντας αδρανές αέριο, το οποίο προστατεύει το κρασί από το οξυγόνο. Λέγεται Coravin, είναι πατέντα της ομώνυμης εταιρείας και διατίθεται και στην Ελλάδα. Όπως τα περισσότερα σε αυτή τη ζωή, δημιουργήθηκε από ανάγκη, και συγκεκριμένα την ανάγκη ενός συζύγου που δεν μπορούσε λόγω της εγκυμοσύνης της γυναίκας του να μοιραστεί μαζί της το κρασί. Έτσι λοιπόν μπορούσε να απολαύσει το κρασί του χωρίς τον φόβο να πετάξει τη φιάλη.

Και μία πρόταση για ροζέ: Τομή ροζέ 2018, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Τρουπή, Μαντινεία
Το Μοσχοφίλερο, αν και οι περισσότεροι το ξέρουν από τα φρουτώδη λευκά κρασιά που παράγει, είναι μια ερυθρωπή ποικιλία που παράγει εξαιρετικά ροζέ κρασιά. Το Κτήμα Τρουπή στη Μαντινεία είναι από τα καλύτερα οινοποιεία της περιοχής. Έντονος χαρακτήρας τριαντάφυλλου και κόκκινων φρούτων, με τραγανή οξύτητα.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT