ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Σαν τα μάραθα

Ένα Ασύρτικο με διαβατήριο Σύρου.

14.05.2018

Το μικρότερο οινοποιείο της Ελλάδας λένε κάποιοι ότι είναι αυτό του Νίκου Χατζάκη στη Σύρο. Δεν ξέρω αν αληθεύει, πάντως είναι σίγουρα ένα από τα νεότερα, ιδρυθέν μόλις το 2011, και από τα πλέον αξιοσημείωτα, δεδομένου ότι βάζει στον οινικό χάρτη ένα νησί που δεν είχε να επιδείξει σπουδαία πράγματα στον τομέα του κρασιού. Οινολόγος ο ίδιος, με προϋπηρεσία και στη ζυθοποίηση, αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πράξη και να φτιάξει το δικό του κρασί στο νησί της γυναίκας του, η οποία δεν είναι άλλη από τη «δική» μας Νικολέτα Μακρυωνίτου, ρεπόρτερ του «Γαστρονόμου» και του «Οινοχόου». Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν δούλεψε το μέσο γι’ αυτή τη δημοσίευση. Παρά το ότι η ίδια εργάζεται μεταξύ άλλων συστηματικά για τη στήλη «Προθήκη» του περιοδικού, ανακαλύπτοντας και δοκιμάζοντας νέα προϊόντα, ποτέ δεν καταδέχτηκε να γράψει για τα του οίκου της, μια παράλειψη που έπρεπε κάποτε να διορθώσουμε. Αφορμή είναι το Σαν τα Μάραθα, ένα εξαιρετικό Ασύρτικο -από τα καλύτερα εκτός Σαντορίνης- με ωραία οξύτητα, λαμπερό αχνοκίτρινο, σχεδόν λευκό, χρώμα και έντονα λεμονάτη μύτη, με νότες από κίτρο και γκρέιπφρουτ. Φινετσάτο, ζωηρό, με έντονη φρεσκάδα και λιγότερο αλκοόλ φέτος, θα κυκλοφορήσει σε 6.500 φιάλες. Τα σταφύλια τα προμηθεύονται από τη Σύρο και την Πάρο, εν αναμονή των δικών τους που φυτεύτηκαν πρόσφατα. Σημείο καμπής λοιπόν για το Οινοποιείο Σύρου, που οδεύει σε καθετοποίηση της παραγωγής του. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις επόμενες χρονιές…


Tο βρίσκουμε στα: Greece and Grapes, Botilia, Vinoteca, E-wineshop.gr, Ampulla Θεσσαλονίκη, Cava Halari Cordis, Μιράν

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών