ΟΙΝΟΣ

Στον αφρό των ποτηριών

Δέκα ξεχωριστές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα για αφρώδη.

07.09.2020| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστρατή - Εικονογράφηση: Ακριβή Κάκαβα
Στον αφρό των ποτηριών

Δέκα ξεχωριστές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα για αφρώδη.

Sparkling Wine Traditional Method Brut, Βιδιανό Οινοποιείο Δουλουφάκη, Κρήτη

Ο Νίκος Δουλουφάκης, σπουδαγμένος στην Alba της Ιταλίας, μετέφερε την εμπειρία του από τα αφρώδη της γείτονος στην Κρήτη κι έφτιαξε ένα αφρώδες από Βιδιανό, δίνοντας άλλη διάσταση στην ποικιλία. Παραδοσιακή μέθοδο φυσικά (με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη, όπως στη σαμπάνια), με παλαίωση 24 μήνες με τις λάσπες. Στη μύτη είναι ένα κρασί πολύπλοκο με ώριμα αρώματα πυρηνόκαρπων, ξηρών καρπών, ζυμών και βουτύρου. Στο στόμα είναι ένα κρασί με λιπαρή υφή, κρεμώδη αφρισμό και μακρά επίγευση.

PetNat, Σαββατιανό Vassaltis Vineyards, Σαντορίνη

Το οινοποιείο Vassaltis, από τη στιγμή που ξεκίνησε, το 2014, έδειξε πως ήρθε όχι απλά για να μείνει στο νησί, αλλά για να πρωταγωνιστήσει. Ο Γιάννης Βαλαμπούς με τους νέους και ταλαντούχους οινολόγους Ηλία Ρουσσάκη και Γιάννη Παπαοικονόμου δημιούργησαν ένα αφρώδες με τη μέθοδο Petnat (Petillant Naturel) με χαρακτήρα. Αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών, ξηρών καρπών, ανθέων και δροσερή οξύτητα.

Αφρός, Ροδίτης Οινοποιείο Κεχρής, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης

Η πρώτη Petnat ρετσίνα! Μετά το Δάκρυ του Πεύκου και το μεγάλο χρυσό στον Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, το Κτήμα Κεχρή αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ακόμα προϊόν, μια ρετσίνα εμφιαλωμένη με καπάκι μπίρας. Ο αφρισμός κάνει τη μυρωδιά της ρητίνης να είναι πιο έντονη. Αρώματα πεύκου, δεντρολίβανου και βοτάνων, στόμα ξηρό με υψηλή οξύτητα και μέτριος αφρισμός. Ένα ιδανικό συνοδευτικό για το καλοκαιρινό τραπέζι με μικρά ψαράκια τηγανητά ή παστά.

D’ Ifestia Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Κτήμα Χατζηγεωργίου, Λήμνος

Το Κτήμα Χατζηγεωργίου είναι γνωστό για το Μοσχάτο D’ Ifestia, ένα αφρώδες ημίγλυκο τύπου d’ Asti, από το νησί της Λήμνου. Η ποικιλία είναι το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, ένας κλώνος με μεγαλύτερες ρώγες αλλά εξίσου αρωματικό χαρακτήρα. Αρώματα κεριού, μελιού και κερήθρας, ώριμων ανθέων και μαρμελάδας πυρηνόκαρπων φρούτων. Στο στόμα είναι ημίγλυκο με μέτριο αφρισμό, λόγω της μεθόδου παραγωγής του.

Santo Brut, Ασύρτικο Santo Wines, Σαντορίνη

Η ποικιλία Ασύρτικο δίνει εκπληκτικά ξηρά κρασιά ζυμωμένα σε δεξαμενή ή βαρέλι, κρασιά «late harvest», όπως το Νυχτέρι, ή γλυκά κρασιά, όπως τα μοναδικά Vinsanto. Να όμως που μπορεί να δώσει και ποιοτικά αφρώδη κρασιά, όπως απέδειξε ο συνεταιρισμός της Σαντορίνης (Santo Wines), ο οποίος, πριν από αρκετά χρόνια, μας ξάφνιασε όλους, παράγοντας το πρώτο αφρώδες από την ποικιλία Ασύρτικο στο νησί. Αρωματικά είναι σεμνό, όπως όλα τα Ασύρτικα, αλλά με έντονο mineral χαρακτήρα και νεύρο. Αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων και ξηρών καρπών στη μύτη, ενώ δοκιμάζοντάς το έχει κρεμώδη υφή και υψηλή οξύτητα.

Deus Λευκό, Μοσχάτο Ρίου Οινοποιία Cavino, Αχαΐα

Το Deus είναι ένα αφρώδες με μεγάλη ιστορία, best seller σε κάβες και μαγαζιά για πολλά χρόνια. Έχει γίνει με τη μέθοδο του Asti, όπως δηλαδή και τα ομώνυμα κρασιά της περιοχής. Ένα έντονα αρωματικό κρασί, που αναδεικνύει τα αρώματα του Μοσχάτου Ρίου, με ανθικά στοιχεία, αρώματα κομπόστας πυρηνόκαρπων φρούτων, σοταρισμένου αχλαδιού, με ήπιο αφρισμό και ημίγλυκο στο στόμα.

Migma Petnat 2019, Μαλαγουζιά-Μοσχάτο Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα

Το Migma είναι μια συνεργασία της Χλόης Χατζηβαρύτη (της νέας γενιάς του οινοποιείου) με τον οινοποιό Tobias Tullberg. Παράγεται από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά και Μοσχάτο με τη μέθοδο Petnat. Το χρώμα του είναι λίγο θολό, γιατί δεν έχει γίνει φιλτράρισμα, έχει ελάχιστα έως μηδενικά θειώδη και η φιλοσοφία του είναι όσο το δυνατόν λιγότερες επεμβάσεις. Είναι αρωματικό, με το Μοσχάτο και τη Μαλαγουζιά να δίνουν ένα ανθικό, βοτανικό, φρουτώδη και φυτικό χαρακτήρα. Μαζί με τα λίγα υπολειμματικά σάκχαρα του κρασιού, του δίνουν μια ευχάριστη αίσθηση και μακρά διάρκεια.

Amalia Vintage 2015, Μοσχοφίλερο Κτήμα Τσέλεπου, Μαντινεία

Το Κτήμα Τσέλεπου είναι από τα πρώτα που ασχολήθηκαν με την παραγωγή αφρώδους με την παραδοσιακή μέθοδο. Μετά την εμπορική επιτυχία του Amalia Brut, ήρθε η σειρά του Amalia Vintage, μιας εκδοχής του Μοσχοφίλερου με μεγαλύτερη παλαίωση με τις οινολάσπες και από μια συγκεκριμένη χρονιά. Έντονα ανθικά στοιχεία στη μύτη, με αρώματα πράσινων φρούτων, εσπεριδοειδών και ζύμης. Στόμα κρεμώδες και λιπαρό.

Ακακίες Sparkling ’18, Ξινόμαυρο Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αμύνταιο

Από τους αμπελώνες στο Αμύνταιο, μια ψυχρή περιοχή που είναι ιδανική για αφρώδη κρασιά, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη παράγει τις Ακακίες Sparkling. Η παραγωγή του γίνεται με τη μέθοδο Charmat (είναι η μέθοδος που γίνονται και τα γνωστά σε όλους Prosecco), μια πολύ ποιοτική μέθοδο, που δίνει τη δυνατότητα στο κρασί να εκφράσει πιο έντονα τον αρωματικό του χαρακτήρα, παρά τα αρώματα της οινοποίησης. Ελαφρύ σε χρώμα, με εξαιρετικά έντονα αρώματα ώριμης φράουλας, κερασιού και βοτανικών στοιχείων. Στο στόμα ο αφρισμός είναι μέτρια κρεμώδης και η οξύτητα είναι τονισμένη.

Cuvée Spéciale Extra Brut 2018, Ξινόμαυρο-Ασύρτικο Κτήμα Καρανίκα, Αμύνταιο

Ο Laurens Hartman-Καρανίκας και η γυναίκα του Annette δημιούργησαν ένα οινοποιείο στο Αμύνταιο, σύμφωνα με τον νόμο της βαρύτητας και πάντα με γνώμονα τη βιοδυναμική καλλιέργεια και οινοποίηση, όπου παράγουν εξαιρετικά αφρώδη με την παραδοσιακή μέθοδο. Το Cuvêe Spéciale είναι πράσινο στη μύτη με αρώματα ζύμης, εσπεριδοειδών και πολύ ποιοτικό αφρισμό, και εξαιρετικά κρεμώδη υφή στο στόμα, υψηλή οξύτητα και μεγάλη επίγευση.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών