ΟΙΝΟΣ

Τα ελληνικά ροζέ της άνοιξης

Εχουν σημειώσει ποιοτικά άλματα και δίνουν άλλο άρωμα στο τραπέζι.

25.04.2014| Updated: 25.06.2021
Τα ελληνικά ροζέ της άνοιξης

Εχουν σημειώσει ποιοτικά άλματα και δίνουν άλλο άρωμα στο τραπέζι.

Κι έτσι ξαφνικά, καθώς θα μπαίνει η άνοιξη (που λέει και το τραγούδι), θα γεμίσουν ροζέ κρασιά τα ποτήρια μας! Τα φρουτώδη αρώματά τους, η δροσιστική γεύση τους, οι θερμοκρασίες σερβιρίσματός τους τα κάνουν ιδανικά για τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. «Το ροζέ είναι το κόκκινο του ελληνικού καλοκαιριού», μου έλεγε πριν απο κάμποσα χρόνια ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, όταν ο ροζέ Ερωδιός του είχε ταράξει τα λιμνάζοντα… ερυθρωπά ύδατα των ελληνικών κρασιών. Γιατί, λέγοντας πάντα την αλήθεια, πρέπει να επισημάνουμε ότι πριν από μερικά χρόνια οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία στα ροζέ κρασιά τους, αφήνοντας το προβάδισμα στα λευκά και τα ερυθρά – σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της γαλλικής Προβηγκίας, που κατέκτησαν τους ουρανίσκους και τις καρδιές των απανταχού οινοφίλων, προβάλλοντας με κάθε τρόπο τα εξαιρετικά ροζέ τους.

Ευτυχώς, όμως, κάποια στιγμή τα πράγματα πήραν το δρόμο τους και μπήκε το ροζέ στ’ αυλάκι! Τα θεαματικά ποιοτικά άλματα των λευκών και κόκκινων κρασιών συνεχίστηκαν και στα ροζέ. Είναι καιρός, λοιπόν, να αρθούν οι επιφυλάξεις γι’ αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κατηγορία οίνων. Ξέρω ότι πολλοί πιστεύουν πως πρόκειται για ανάμειξη λευκών και κόκκινων κρασιών, που έχουν περισσέψει στα οινοποιεία. Σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά απαγορεύεται διά νόμου. Η ροζέ οινοποίηση ακολουθεί τα βήματα της ερυθρής, μόνο που τα στέμφυλα (που δίνουν το χρώμα) παραμένουν λιγότερη ώρα με τον μούστο τόση ώστε να αποκτήσει ανοιχτότερο ή πιο σκούρο -ανάλογα με την επιθυμία κάθε παραγωγού- ροζέ χρώμα. Βάλτε, λοιπόν, ροζέ στα ποτήρια σας και αφήστε τα να σας δείξουν τις χάρες τους διπλά σε όλα σχεδόν τα πιάτα. Ταιριάζουν με ψητά κρέατα στη σχάρα -ειδικά, χοιρινά και κοτόπουλα-, μακαρονάδες και ριζότο, λαδερά και τηγανητά. Ροζέ ημίξηρα κρασιά είναι ιδανικοί συνοδοί για τις δύσκολες οινικά αγκινάρες αλλά και για κίτρινα ώριμα τυριά.

Τα δημοφιλέστερα ελληνικά ροζέ παράγονται από την ερυθρή ποικιλία Αγιωργίτικο (φρουτώδη και αρωματικά), από Μοσχοφίλερο (με ιδιαίτερη φινέτσα), από Ξινόμαυρο και Cabernet Sauvignon (στιβαρά), από Grenache Rouge (ευχάριστα και ευκολόπιοτα) και Syrah. Αναζητήστε τα στα ράφια του σούπερ μάρκετ και της κάβας και ανακαλύψτε τις χάρες τους!

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών