ΟΙΝΟΣ

Τα επιδόρπια κρασιά της Σαντορίνης

SantoWines / Vinsanto 4 ετών / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 11%Μελί χρώμα με κεραμιδιές ανταύγειες. Πολύπλοκα αρώματα αποξηραμένων φρούτων, με κυρίαρχα αυτά του λιασμένου σύκου και …

24.10.2013| Updated: 25.06.2021
Τα επιδόρπια κρασιά της Σαντορίνης

SantoWines / Vinsanto 4 ετών / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 11%
Μελί χρώμα με κεραμιδιές ανταύγειες. Πολύπλοκα αρώματα αποξηραμένων φρούτων, με κυρίαρχα αυτά του λιασμένου σύκου και της σταφίδας. Εξαιρετική δομή στο στόμα, με οξύτητα και φινέτσα. Κυριαρχεί η καμένη καραμέλα, τόσο στη γεύση όσο και στη μακρά επίγευσή του. Σερβίρεται ως απεριτίφ με ορεκτικά, αλλά και ως επιδόρπιο με πιάτα φρούτων, τάρτες, παγωτά και δυνατά τυριά, όπως ροκφόρ και τσένταρ.

SantoWines / Vinsanto Gold 2004 / Ασύρτικο, Αηδάνι / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 11%
Πορτοκαλοκόκκινο χρώμα με καστανές ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχούν τα αρώματα μπαχαρικών (γαρίφαλο και κανέλα) και διάφορα ξηρά φρούτα με πρωταγωνιστή το ροδάκινο. Στρογγυλό, βελούδινο, πλούσιο στόμα, που ακροβατεί μεταξύ μελιού και λεμονιού. Πίνεται μόνο του ως επιδόρπιο, αλλά συνοδεύει και φρούτα και δροσερά γλυκίσματα.


SantoWines / Vinsanto 8 ετών / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 11%
Έντονο καφέ, σχεδόν μπρούντζινο χρώμα. Φινετσάτα και πολύπλοκα αρώματα σοκολάτας, καβουρδισμένου καφέ, μελιού, ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και λικέρ βύσσινο. Στόμα πλούσιο και παχύ, λιπαρό, άψογα ισορροπημένο, με τη γλυκύτητα και την οξύτητα σε πλήρη αρμονία και με κομψή, μακρά, σχεδόν ανεξίτηλη επίγευση. Συνδυάζεται με επιδόρπια καφέ, μόκας, σοκολάτας, ξηρών καρπών κ.ά.

Κτήμα Σιγάλα / Απηλιώτης / Μανδηλαριά / Επιτραπέζιος Οίνος /Αλκοόλ: 9%
Βαθύ κόκκινο χρώμα. Αρώματα γλυκών του κουταλιού, καραμέλας, με νύξεις κακάου, μπαχαρικών και καπνού. Επιτυχημένη ισορροπία μεταξύ σακχάρων, τανινών και οξύτητας. Έντονη και σύνθετη επίγευση. Το σερβίρουμε μαζί με τυριά, αποξηραμένα φρούτα και γλυκά με σοκολάτα.


Μπουτάρη Οινοποιητική / Αμπελιαστός / Μανδηλαριά / Οίνος Επιτραπέζιος Γλυκός / Αλκοόλ: 11%
Κεραμιδί χρώμα με έντονες καφετιές ανταύγειες, που μαρτυρούν τη μακροχρόνια παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Στη μύτη κυριαρχούν γλυκά αρώματα αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών, κανέλας, σοκολάτας. Γευστικά πλούσιο και παχύ, με εξαιρετική ισορροπία οξύτητας και γλυκύτητας. Ένα κρασί με χαρακτήρα, που ταιριάζει πολύ με τυριά όπως το ροκφόρ, αλλά και με ημίγλυκα επιδόρπια και γλυκά με σοκολάτα. ΤΙΜΗ: 17,30 € (Διατίθεται μόνο στην αγορά της Σαντορίνης)

Μπουτάρη Οινοποιητική / Vinsanto / Ασύρτικο και 10% άλλες τοπικές ποικιλίες, κυρίως Αηδάνι / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 14%
Χαρακτηριστικό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα από το λιάσιμο των σταφυλιών και την πολύχρονη παραμονή στο βαρέλι. Έντονα, πολύπλοκα αρώματα με κυρίαρχο το χαρακτήρα της παλαίωσης: μέλι, φρούτα γλασέ, σταφίδες και μπαχαρικά. Πλούσια γεύση και εξαιρετική ισορροπία, ιδιαίτερα μακρά αρωματική επίγευση. Πίνεται ως απεριτίφ, αλλά συνοδεύει και πιάτα φρούτων, τάρτες, παγωτά και έντονα τυριά, όπως ροκφόρ και τσένταρ.


Κτήμα Σιγάλα / Vinsanto / Ασύρτικο, Αηδάνι / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 9%
Χρώμα πορτοκαλοχρυσαφί με λαμπερές ανταύγειες. Πλούσια και πολύπλοκη μύτη με κυρίαρχα τα αρώματα ξηρών και καραμελωμένων φρούτων. Εξαιρετική δομή και οξύτητα, φινέτσα και έντονη επίγευση. Συνδυάζεται με δυνατά τυριά, αποξηραμένα φρούτα και γλυκά με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς. ΤΙΜΗ: 23,80 €

Κτήμα Αργυρού / Vinsanto 4 ετών / Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 13,5%
Χρώμα μελί και με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, βερίκοκου, φλούδας πορτοκαλιού και βοτάνων. Ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Μπορούμε να το σερβίρουμε με φουά γκρα, πίτες με ψημένα φρούτα, αλλά και επιδόρπια με κρεμώδη υφή, όπως κρεμ μπριλέ και τσίζκεϊκ.


Κτήμα Αργυρού / Vinsanto 12 ετών / Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 13,5%
Χρώμα κεχριμπαρένιο και αρώματα σταφίδας, σύκου και καραμέλας βουτύρου, με ζωηρές πινελιές σοκολάτας, καπνού, σε φόντο μελιού και ξηρών καρπών. Ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Ταιριάζει άψογα με λιπαρά λευκά τυριά, επιδόρπια με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, φρούτα και παγωτό.

Κτήμα Αργυρού / Vinsanto 20 ετών / Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 13,5%
Σκούρο χάλκινο χρώμα και αρώματα καραμέλας, καβουρδισμένου καφέ, ξηρών καρπών, σταφίδας και σοκολάτας. Πολύ πυκνό σώμα, εξαιρετική οξύτητα που ισορροπεί αρμονικά με τη γλυκύτητα και επίγευση που διαρκεί πολύ. Συνδυάζεται ιδανικά με σοκολάτα, επιδόρπια σοκολάτας, κρεμώδη τυριά, όπως ροκφόρ και στίλτον. Ένας υπέροχος επίλογος για ένα γεύμα.

Γαία Οινοποιητική / Vinsanto / Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 14%
Σύνθετα και έντονα αρώματα που παραπέμπουν σε φρούτα που έχουν καραμελοποιηθεί, με κυρίαρχα τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα σύκα. Γλυκιά και ιδιαίτερα πολύπλοκη γεύση με εντυπωσιακή διάρκεια. Νότες καφέ, περγαμόντου και ξερού σύκου είναι οι πλέον διακριτές. Ένα πολύ γλυκό κρασί που καταφέρνει να ισορροπήσει με μια καλή οξύτητα. Συνοδεύει πλούσια επιδόρπια με μαύρη σοκολάτα ή ξερά σύκα.

Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλος / Vinsanto / Ασύρτικο, Αηδάνι / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 10,5%
Παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια στην κάβα του οινοποιείου τουλάχιστον για 2 έτη πριν από την εμφιάλωσή του. Δοκιμάστε το μετά από 5, 10 ή και 15 χρόνια, αφού η εξέλιξή του παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πλούσια μύτη, με αρώματα καφέ, καραμέλας, ξηρών φρούτων και καρπών, μαρμελάδας και σταφίδας. Ταιριάζει με επιδόρπια με ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς και πικρή σοκολάτα.

Santorini Winery / Vinsanto 2005 / Αηδάνι, Ασύρτικο / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 13%
Πορτοκαλοκόκκινο χρώμα με καφετιές ανταύγειες και πολύπλοκα αρώματα εσπεριδοειδών, κανέλας, μελιού και βανίλιας. Πληθωρική και ισορροπημένη γεύση με ευχάριστη λιπαρότητα και οξύτητα, και μακρά αρωματική επίγευση. Θα το σερβίρουμε μαζί με επιδόρπια, όπως κρεμ μπριλέ, μπράουνι ή καρυδόπιτα με παγωτό. Επιδέχεται παλαίωση έως 10 χρόνια στη φιάλη.

Οινοποιία Γαβαλά / Vinsanto / Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 10%
Η φυσική του ζύμωση συνεχίζεται σε ρωσικά δρύινα βαρέλια, όπου και ωριμάζει για τουλάχιστον 6 χρόνια. Είναι φρουτώδες, με έντονη γεύση σταφίδας, ξηρών σύκων, δαμάσκηνων και μελιού. Στόμα γεμάτο, βελούδινο, με ισορροπημένη γλυκύτητα και φρεσκάδα οξύτητας. Συνοδεύει γλυκίσματα, επιδόρπια, μαύρη σοκολάτα και δυνατών γεύσεων τυριά.


Κάναβα Ρούσσος / Μαυράθηρο / Μανδηλαριά, Ασύρτικο, Μαυράθηρο / Επιτραπέζιος Γλυκός Οίνος / Αλκοόλ: 12%
Κρασί από υπερώριμα σταφύλια, με σύνθετη μύτη: αρώματα μαρμελάδας βύσσινο, βατόμουρου, κανέλας και γαρίφαλου. Γεμάτη, μεστή γεύση με νότες μπαχαρικών. Αφήνει ευχάριστα γλυκιά εντύπωση. Επιδέχεται πολύχρονη παλαίωση. Συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς, τάρτες αποξηραμένων φρούτων, γλυκές σάλτσες και σοκολατένια επιδόρπια. Πίνεται και μόνο του ως απεριτίφ ή σε κοκτέιλ.

Κάναβα Ρούσσος / Vinsanto / Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 11%
Το χρώμα του, βαθύ μελί με πορτοκαλιές ανταύγειες, προδίδει το παρελθόν του. Τα αρώματα των ξηρών καρπών, της μαρμελάδας δαμάσκηνο και των λιασμένων σύκων εντυπωσιάζουν με την έντασή τους. Στο στόμα κυριαρχούν η καμένη καραμέλα και η βανίλια, ενώ η επίγευσή του διαρκεί σε τόνους πορτοκαλόφλουδας. Θα το σερβίρουμε με ξηρούς καρπούς, επιδόρπια αποξηραμένων φρούτων και σοκολάτας.

Κάναβα Ρούσσος / Nama / Μανδηλαριά, Αηδάνι, Ασύρτικο, Αθήρι, Μαυράθηρο / Επιτραπέζιος Γλυκός Οίνος / Αλκοόλ: 10,5%
Έχει λαμπερό βαθυκόκκινο χρώμα και πλούσιο άρωμα, που θυμίζει αποξηραμένα δαμάσκηνα, σταφίδες και σοκολάτα, με πικάντικες πινελιές μπαχαρικών. Έχει γλυκιά γεύση, με ήπιες τανίνες. Επίγευση σιροπιού, που προκύπτει από το λιάσιμο των σταφυλιών. Μπορούμε να το απολαύσουμε παγωμένο ως απεριτίφ μαζί με ξηρούς καρπούς και μαύρη σοκολάτα.

Art Space / Vinsanto / Ασύρτικο, Αηδάνι, Γαϊδουριά, Αθήρι / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 12,5%
Καραμελένιο χρώμα, σε ένα κρασί που ευωδιάζει καφέ, μέλι, καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και σταφίδα, αλλά και μαρμελάδα νεράντζι. Στόμα γενναιόδωρο και πληθωρικό, με οξύτητα που το ισορροπεί. Θα το συνδυάσουμε με επιδόρπια με βάση τον καφέ ή τη μαύρη σοκολάτα ή θα το προσφέρουμε ως απεριτίφ μαζί με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα.


Οινοποιείο Χατζηδάκη / Vinsanto / Ασύρτικο, Αηδάνι / ΠΟΠ / Αλκοόλ: 13%
Χρώμα κιτρινοκαφέ, με έντονες κεραμιδιές ανταύγειες. Αρώματα μελιού, μπαχαρικών, σταφίδας και καφέ. Στόμα γεμάτο, βελούδινο, με ισορροπημένη γλυκύτητα και φρεσκάδα οξύτητας. Μακρά επίγευση, με νότες καβουρδισμένων ξηρών καρπών και γλυκόξινο φινίρισμα. Συνοδεύει επιδόρπια και γλυκίσματα με βάση τα μπλε τυριά.

Οινοποιείο Χατζηδάκη / Βουδόματο / Επιτραπέζιος Οίνος / Αλκοόλ: 11%
Χρώμα σχεδόν γκρενά. Μύτη έντονη και ώριμη, με αρώματα σταφίδας, καφέ, σοκολάτας, δαμάσκηνου και γλυκού κουταλιού σύκο. Γλυκό στο στόμα, αλλά με υψηλή οξύτητα που εξισορροπεί με το νεύρο της τη λιπαρότητα της υφής. Επίγευση μοναδικής διάρκειας. Ταιριάζει με πλούσια γλυκά που εναρμονίζονται με τα αρώματά του, όπως επιδόρπια σοκολάτας και γλυκά με αποξηραμένα φρούτα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών