ΟΙΝΟΣ

Τα κρασιά του Οινοποιείου Ταμιωλάκη

Δοκιμάζουμε 6 κρασιά από το οινοποιείο και προτείνουμε τους κατάλληλους συνδυασμούς για να τα απολαύσουμε.

02.09.2013| Updated: 15.02.2024
Τα κρασιά του Οινοποιείου Ταμιωλάκη

Δοκιμάζουμε 6 κρασιά από το οινοποιείο και προτείνουμε τους κατάλληλους συνδυασμούς για να τα απολαύσουμε.

Αχινός / Sauvignon blanc / ΠΓΕ Κρήτη / Aλκοόλ: 13%
Λαμπερό αχυροκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Τυπική έκφραση του Sauvignon Blanc στη μύτη: φυτικές νότες αρχικά και, όσο το κρασί αναπνέει στο ποτήρι, αναδίδονται αρώματα μάνγκο και γκρέιπφρουτ. Στο στόμα «τσιμπάει» το πικάντικο νεύρο, το οποίο και προσδίδει στο κρασί μακρά επίγευση και αρωματική επιστροφή. Ταιριάζει με φρούτα (μάνγκο), πράσινες σαλάτες με ρόδι ή αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες), ζυμαρικά με λευκές σάλτσες (κοτόπουλου ή θαλασσινών), ψητά μανιτάρια, λιπαρά ψάρια στο φούρνο ή στη σχάρα, μύδια αχνιστά, οστρακοειδή σούσι.

Βιδιανό Πλυτό / Βιδιανό Πλυτό / ΠΓΕ Κρήτη / Αλκοόλ: 13,1%
Λαμπερό κίτρινο χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα κιτρινόσαρκων φρούτων όπως το ροδάκινο, σε διακριτικό φόντο βανίλιας. Μετά την τριετή παραμονή του στη φιάλη, το μπουκέτο έχει εξελιχθεί σε ένα συνδυασμό βοτανικών χαρακτήρων, ξηρών καρπών και μελιού. Το στόμα διακρίνεται για την έντονη λιπαρή συνοχή του και τη μεταλλική οξύτητά του. Mακρά επίγευση. Συνοδεύει ζυμαρικά με σολομό, μανιτάρια, πιάτα φρικασέ, καπνιστό χοιρινό, λιπαρά ψάρια στη σχάρα, καρπάτσιο ψαριών, μύδια αχνιστά, μαλακά κίτρινα παλαιωμένα τυριά.

Έκτη Έκδοση / Cabernet Sauvignon, Merlot, Κοτσιφάλι / ΠΓΕ Κρήτη / Αλκοόλ: 14,6%
Βαθύ, σχεδόν μαύρο χρώμα, με πορφυρές αποχρώσεις. Το μπουκέτο χαρακτηρίζεται από νότες μαρμελάδας βατόμουρου, δαμάσκηνου, σε φόντο ξανθού καπνού, σοκολάτας και καραμέλας βουτύρου. Το στόμα διαθέτει έναν παχύ, λιπαρό όγκο από σμιλευμένες τανίνες, με μεγάλη διάρκεια στο τελείωμα της γεύσης. Ταιριάζει με παλαιωμένα πικάντικα και καπνιστά τυριά, ψαρονέφρι, μοσχαρίσια φιλέτα, κρέατα με σάλτσες πιπεριού ή αποξηραμένων φρούτων, ριζότο μανιταριών, γιουβέτσι γαρίδας.


Πρόφαση Ερυθρός / Syrah, Κοτσιφάλι / ΠΓΕ Κρήτη / Αλκοόλ: 14,1%
Βαθύ κόκκινο χρώμα. Το μπουκέτο αναδεικνύει τα τυπικά αρώματα και των δύο ποικιλιών. Νότες ελιάς και πιπεριού δένουν με χαρακτήρες φρούτων όπως το κεράσι και το κασίς. Η παρουσία του βαρελιού εκδηλώνεται με νότες βανίλιας και τοσταρισμένου ψωμιού. Στο στόμα, οι τανίνες ισορροπούν γευστικά με την αλκοόλη και την οξύτητα και το αποτέλεσμα είναι ένα στρόγγυλα δομημένο κρασί. Φρουτώδης επίγευση. Ιδανικό δίπλα σε παλαιωμένα σκληρά τυριά, κρέατα με κοκκινιστές σάλτσες ή ακόμη και με σάλτσες σβησμένες με κρασί, κυνήγια.

Πρόφαση Λευκός / Μοσχάτο Σπίνας, Βιδιανό / ΠΓΕ Κρήτη / Αλκοόλ: 12,6%
Χρώμα υποκίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Μύτη εκρηκτική, τυπική ενός Μοσχάτου. Στην αρχή κυριαρχούν τα αρώματα τριαντάφυλλου, ενώ, όσο το κρασί «αναπνέει» στο ποτήρι, τόσο έρχονται στην επιφάνεια αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών. Στο στόμα υπάρχει ισορροπία μεταξύ αλκοόλης και οξύτητας και στην επίγευση γίνεται έντονα αντιληπτή η φρεσκάδα των αρωμάτων. Συνοδεύει πράσινες σαλάτες, φρούτα, λευκά κρέατα.

Πρόφαση Ροζέ / Syrah, Κοτσιφάλι / ΠΓΕ Κρήτη / Αλκοόλ: 14,1%
Βαθύ κερασί χρώμα με μοβ ανταύγειες. Γλυκά, ώριμα κόκκινα φρούτα -όπως το κεράσι, η φράουλα και τα κράνα- στη μύτη. Στόμα «στρόγγυλο», λιπαρό. Ο πλούτος του συνοδεύεται από μια έντονα φρουτώδη αρωματική επίγευση. Ταιριάζει με σαλάτες, φρούτα, μαγειρευτά φαγητά (φασολάκια, μελιτζάνες με κρέας), πιάτα της κινέζικης κουζίνας, ψάρια τηγανητά ή στο φούρνο με ντομάτα.

Κτήμα Ταμιωλάκη, τηλ. 2810 742 083, www.tamiolakiswines.gr
Βρίσκεται στο Χουδέτσι, 25 χλμ. νότια της πόλης του Ηρακλείου. Είναι ενταγμένο στους Δρόμους του Κρασιού του Νομού Ηρακλείου και παραμένει ανοιχτό στο κοινό όλο το χρόνο.


Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών