ΟΙΝΟΣ

Ταπεινό noir

Τι μπορεί να κάνει ο βασιλιάς της κρύας Βουργουνδίας στην καυτή Ελλάδα; Η ομάδα του «Οινοχόου» δοκιμάζει 7 Pinot Noir για να βρει την απάντηση.

01.09.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Ταπεινό noir

Τι μπορεί να κάνει ο βασιλιάς της κρύας Βουργουνδίας στην καυτή Ελλάδα; Η ομάδα του «Οινοχόου» δοκιμάζει 7 Pinot Noir για να βρει την απάντηση.

Το Pinot Noir δεν γοητεύει μόνο πολλούς οινόφιλους, αλλά και πολλούς παραγωγούς. Αλλοι σαγηνεύονται από την αριστοκρατική του αίσθηση, άλλοι θαμπώνονται από το γεγονός ότι παράγει τα ακριβότερα κρασιά του κόσμου, ενώ κάποιοι το βλέπουν σαν μια αμπελουργική και οινολογική πρόκληση.

Στην περίπτωση των Ελλήνων παραγωγών, μάλιστα, η πρόκληση είναι διπλή, αφού, εκτός από τον έτσι κι αλλιώς δύστροπο και επιλεκτικό του χαρακτήρα, αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο εχθρό του, τη ζέστη.

Ωστόσο, περισσότεροι από μισή ντουζίνα οινοποιοί έχουν αποφασίσει να δοκιμαστούν, φυτεύοντας την ευγενή ποικιλία σε ψυχρούς αμπελώνες ή, τουλάχιστον, σε όσο πιο κρύους μπορεί να προσφέρει η χώρα. Η σημασία του τελευταίου φάνηκε περίτρανα, με τα κρασιά που ήλθαν από τη Βόρεια Ελλάδα να υπερτερούν κατά κράτος, τουλάχιστον σε αυτήν τη δοκιμή.

Τα 7 Pinot Noir που βρέθηκαν στα ποτήρια απέδειξαν ότι η οινοποίηση ενός Pinot Noir είναι μια πραγματική δοκιμασία, κάποιες πτυχές της οποίας ξεπεράστηκαν περισσότερο επιτυχώς από κάποιες άλλες. Οπως, για παράδειγμα, η τυπική ελαφράδα στο στόμα, την οποία τα περισσότερα δείγματα κατάφεραν να διατηρήσουν ακόμη και σε συνθήκες πολύ υψηλού αλκοόλ.

Αντίθετα, τα σημεία που αποδείχθηκαν η αχίλλειος πτέρνα των περισσοτέρων ήταν η γευστική διάρκεια, η αίσθηση της φρεσκάδας και η διαχείριση των τανινών. Εντάξει, η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να γίνει Βουργουνδία -όπως και η Βουργουνδία δεν μπορεί να γίνει Ελλάδα-, συνεπώς τα κρασιά της λογικό είναι να έχουν τη δική τους ωριμότερη φυσιογνωμία. Ομως ένα Pinot δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θυμίζει Ξινόμαυρο και δυστυχώς στο θέμα των τανινών αυτός ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Ισως η ενηλικίωση των αμπελώνων -πολλοί από τους οποίους δεν ξεπερνούν καν τη δεκαετία- να βοηθήσει σε όλους τους παραπάνω τομείς και να χαρίσει ακόμα περισσότερες αξιόλογες προτάσεις. Οι καλύτερες, πάντως, εξ αυτών έδειξαν ότι ακόμη και στα ριζικά διαφορετικά terroir της χώρας το Pinot καταφέρνει να συγκινήσει και να προκαλέσει οινοφιλικά συναισθήματα έτσι όπως μόνο αυτό μπορεί!


* * * *
2 Φίλοι, Pinot noir 2012

Και πάλι υπέροχη η πρόταση του οινοποιείου της Σιάτιστας, παραδίδει μαθήματα συμπύκνωσης με άνηθο, δέρμα και ξύλο στη μύτη. Η εξαιρετική οξύτητα ισορροπεί τη γλύκα των 15 βαθμών, ενώ το στόμα συνδυάζει δύναμη και ελαφράδα. Μοναδικό του μειονέκτημα, πάντως, οι άγριες τανίνες. Ισως σε λίγα χρόνια μαλακώσουν…
Τιμή: 16 €

* * * ½
Κτήμα Βιβλία Χώρα, Sole Pinot Noir 2013

Το Sole απαιτεί ώρα στο ποτήρι για να περάσει από τα αρώματα του καουτσούκ σε αυτά του βατόμουρου, των βοτάνων και της βύνης. Η δύναμή του, όμως, βρίσκεται στο στόμα, που διαθέτει τον θηλυκό χαρακτήρα, τη ζουμερή ελαφράδα και τη βελούδινη αίσθηση που έχει κάνει διάσημη την ποικιλία.
Τιμή: 17,50 €

* * * ½
Κατώγι Αβέρωφ, Rossiu di Munte Pinot Noir 2011

950 «Μετσοβίτικα» μέτρα κάνουν το Pinot να νιώθει σαν στο σπίτι του και να αποκτά ορυκτά, κερασένια και αποξηραμένα ανθικά αρώματα. Αρκετά τυπικό, όμως, και το στόμα με ελαφράδα, εξαιρετική οξύτητα και σχετικά καλό μάκρος. Οι τανίνες πάντως θυμίζουν Ξινόμαυρο, απαιτώντας παλαίωση 2-4 ετών.
Τιμή: 22,50 €

* * ½
Κτήμα Αλφα, Pinot Noir 2013

Το Αμύνταιο διαθέτει -τουλάχιστον θεωρητικά- το ψυχρό κλίμα που αγαπά το Pinot και εδώ το μπολιάζει με εκρηκτικά αρώματα βατόμουρου, βοτάνων και πιπεριού a la Νέα Ζηλανδία. Το φρούτο στο στόμα είναι ζωντανό, όμως η κοντή διάρκεια και η ξυλώδης επίγευση το καθιστούν επιθετικό.
Τιμή: 15 €


* * ½
Κιντώνη, Pinot Noir 2015

Από τα ψηλά της Αιγιαλείας έρχεται αυτό το Pinot με τα αρώματα κόκκινων φρούτων, χόρτου και γαρίφαλου, αλλά και έντονα παρούσα την αλκοόλη. Το μέσου βάρους στόμα διαθέτει φρεσκάδα, όμως οι στεγνές τανίνες και η σύντομη επίγευση προδίδουν τη νεαρή ηλικία των αμπελιών. + 2 χρόνια.
Τιμή: 7,50 €

* *
Κτήμα Rira, Solist 2014

Πρώτη κυκλοφορία για άλλο ένα Pinot από την ορεινή Αιγιάλεια. Το Solist δεν διαθέτει καθαρή μύτη, με τα αρώματα του βερνικιού να βρίσκονται πίσω από αυτά ώριμων, βαριών φρούτων. Το στόμα είναι όσο πρέπει ελαφρύ και ξηρό, αλλά οι σκληρές τανίνες και η διάρκεια δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.
Τιμή: 11,50 €

* *
Αμπελώνες Παπαϊωάννου, Pinot Noir 2014

Ο πρωτεργάτης της ποικιλίας στη χώρα μάς δίνει ένα δείγμα με έντονα αλλά συγκεχυμένα αρώματα ακεταλδεΰδης και γρασιδιού σε φόντο μπαχαρικών. Το στόμα είναι ελαφρύ, σύντομο και ιδιαίτερα τανικό, ενώ η συμπύκνωσή του δεν συνάδει καθόλου με το τρομακτικό αλκοόλ των 14,5 βαθμών.
Τιμή: 10,50 €


Τα κρασιά δοκίμασαν οι Σίμος Γεωργόπουλος, οινογράφος, η Χρύσα Γιατρά, οινοχόος-οινολόγος, ο Δημήτρης Κούμανης, οινογράφος-ιδιοκτήτης wine bar, ο Θόδωρος Λέλεκας, οινογράφος, ο Στέλιος Λογοθέτης, οινολόγος, η Δέσποινα Μοσχάκη, οινολόγος.

Αξιολόγηση: ***** Εξαιρετικό / **** Ξεχωριστό / *** Πολύ καλό / ** Καλό / * Ικανοποιητικό

Οι τιμές είναι ενδεικτικές, από τις ηλεκτρονικές κάβες: www.kylix.gr, www.houseofwine.gr, www.greeceandgrapes.gr

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών