ΟΙΝΟΣ

Τι κρασί θα πιούμε με τα πιο διάσημα τηγανητά πιάτα του καλοκαιριού;

Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς τηγανητούς μεζέδες δεν νοείται. Κι επειδή το ταίριασμά τους με κρασί είναι σπαζοκεφαλιά, σας δίνουμε δέκα προτάσεις που ταιριάζουν γάντι.

09.08.2022
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης
Τι κρασί θα πιούμε με τα πιο διάσημα τηγανητά πιάτα του καλοκαιριού;

Τηγανητά καλαμαράκια με Ασύρτικο Σαντορίνης

Δαχτυλίδια από τραγανά καλαμαράκια μαζί με τα καψαλισμένα πλοκάμια τους προσγειώνονται στο τραπέζι και στο ποτήρι μας λαμπυρίζει ένα δροσιστικό, τραγανό ποτήρι από τις Γηγενείς Ζύμες του σαντορινιού Οινοποιείου Γαβαλά. Δεν μπορούμε να φανταστούμε καλύτερο ταίρι. Τη θέλει την οξύτητα του Ασύρτικου το τηγάνι. Σε συνδυασμό μάλιστα με τον μίνεραλ χαρακτήρα του κρασιού, εξισορροπούνται τέλεια η λιπαρότητα και η αλμύρα του πιάτου.

Για τα κολοκυθάκια ανοίγουμε ένα Sauvignon Blanc

Τα κολοκυθάκια είναι από τα λαχανικά που ο περισσότερος κόσμος τα έχει συνδυάσει αποκλειστικά με το τηγάνι. Λεπτοκομμένα, σε ροδέλες, φέτες ή μπα- στουνάκια, είναι τα πιο εθιστικά «τσιπς» του καλοκαιριού. Τραγανά, λιπαρά, με έντονη βοτανική και φυτική αίσθηση, θα ταιριάξουν δίπλα στο Sauvignon Blanc Epops από το Κτήμα Χατζηγεωργίου από την Καβάλα, ένα κρασί έντονα αρωματικό, με υψηλή οξύτητα και βοτανικά στοιχεία.

Τι κρασί θα πιούμε με τα πιο διάσημα τηγανητά πιάτα του καλοκαιριού; Τι κρασί θα πιούμε με τα πιο διάσημα τηγανητά πιάτα του καλοκαιριού;

Μελιτζάνες στο τηγάνι, Chardonnay στο ποτήρι

Αν το καλοκαίρι ήταν ένα λαχανικό μόνο, θα ήταν η μελιτζάνα. Ένα λαχανικό με γεμάτο σώμα, το οποίο μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, αλλά στο τηγάνι μοιάζει να πολλαπλασιάζεται η ένταση και ο όγκος της. Στην τραγανή λοιπόν εκδοχή της, θέλει δίπλα της κρασιά εξίσου πλούσια και γεμάτα, με όγκο και έντονη οξύτητα, όπως είναι η Αρμύρα από το Κτήμα Σκούρα, ένα σχεδόν μονοποικιλιακό Chardonnay με μόλις 5% Μαλαγουζιά.

Οι κολοκυθοκεφτέδες που αγάπησαν τους Ψαράδες

Πολύ αρωματικό πιάτο, με τα αρώματα από τον δυόσμο, τον άνηθο και τον μαϊντανό να δίνουν έναν έντονο βοτανικό χαρακτήρα. Εξίσου έντονα αρωματικός και βοτανικός είναι και ο χαρακτήρας του κρασιού Ψαράδες του Οινοποιείου Λυραράκη από την Κρήτη, που παράγεται από τη γηγενή ποικιλία Δαφνί. Είναι λες και φτιάχτηκε για να συνδυαστεί με κολοκυθοκεφτέδες και άλλα πιάτα σαν αυτό.

Τι κρασί θα πιούμε με τα πιο διάσημα τηγανητά πιάτα του καλοκαιριού; Τι κρασί θα πιούμε με τα πιο διάσημα τηγανητά πιάτα του καλοκαιριού;

Οι ντοματοκεφτέδες ζητούν ένα δυναμικό ροζέ

Οι ντοματοκεφτέδες είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο με έντονο φρούτο και ένταση. Τι θα βάζαμε δίπλα τους; Ένα πιο γαστρονομικό και έντονο σε χρώμα ροζέ κρασί, όπως το νέο ροζέ της Ιωάννας Τσιλιλή από το Οινοποιείο Tsilili Terres, ένα χαρμάνι από τις ποικιλίες Syrah, Λημνιώνα και Ξινόμαυρο με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων και βοτάνων.

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά τη θέλει τη ρετσίνα του

Ένα πιάτο με φανατικούς οπαδούς. Παρά το ότι το τρώμε παραδοσιακά στις 25 Μαρτίου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το απολαύσουμε και τον υπόλοιπο χρόνο, και πολλές είναι οι ταβέρνες που το έχουν μόνιμα στον κατάλογο. Η τραγανή υφή της κρούστας του, ο όγκος του μπακαλιάρου και η ένταση της σκορδαλιάς πηγαίνουν εξαιρετικά με μια Ρετσίνα από Σαββατιανό από τον μετρ του είδους Βασίλη Παπαγιαννάκο.

Τι κρασί θα πιούμε με τα πιο διάσημα τηγανητά πιάτα του καλοκαιριού; Τι κρασί θα πιούμε με τα πιο διάσημα τηγανητά πιάτα του καλοκαιριού;

Τηγανητά ψαράκια και τραγανές Ρομπόλες

Μικρά τηγανητά ψαράκια, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα, θέλουν δίπλα τους κρασιά με τραγανή οξύτητα και μίνεραλ χαρακτήρα, όπως μια Ρομπόλα από την Κεφαλονιά. Δοκιμάστε τη Ρομπόλα Wild Paths από το Οινοποιείο Gentilini, ένα κρασί με υψηλή δροσιστική οξύτητα, που θα εξισορροπήσει το τραγανό στοιχείο των ψαριών, και έντονο ανθικό και εσπεριδοειδή χαρακτήρα.

Τα μπαρμπούνια αγαπούν το ροζ

Ο ροζ χρυσός της θάλασσας. Τα μπαρμπουνάκια, εκτός από αρωματικά και ιδιαίτερα νόστιμα, όταν τηγανίζονται γίνονται και υπέροχα τραγανά. Θέλουν δίπλα τους ένα εκφραστικό ροζέ κρασί, όπως η Φραγκοσυκιά, το νέο ροζέ του Οινοποιείου Ρούβαλη, ένα χαρμάνι από την τοπική ποικιλία Ροδίτη και το κοσμοπολίτικο Cabernet Franc, με τραγανή οξύτητα και έντονο βοτανικό και ανθικό χαρακτήρα.

Τι κρασί θα πιούμε με τα πιο διάσημα τηγανητά πιάτα του καλοκαιριού; Τι κρασί θα πιούμε με τα πιο διάσημα τηγανητά πιάτα του καλοκαιριού;

Με τα κεφτεδάκια ανοίξτε ένα Λημνιό

Τραγανά απέξω, αφράτα και ζουμερά μέσα, με έντονο αρωματικό χαρακτήρα και κρεάτινη αίσθηση… Αυτό δεν είναι ένα απλό φαγητό, είναι η παιδική ανάμνηση όλων μας. Μεγαλώνοντας τα απολαμβάνουμε εξίσου, ίσως και περισσότερο, παρέα με το κρασί που τους ταιριάζει, το Λημνιό του Οινοποιείου Κίκονες, ένα καλοκαιρινό κρασί με αρώματα κόκκινων φρούτων, γήινων στοιχείων, βοτάνων και μπαχαρικών. Σερβίρετέ το σε δροσερή θερμοκρασία.

Το λιπαρό σαγανάκι θέλει ένα λιπαρό και όξινο κρασί

Το σαγανάκι είναι τραγανό, λιπαρό, με πλούσιο σώμα και αρκετά όξινο, ιδίως αν συνηθίζουμε να στύβουμε και λεμόνι από πάνω του. Θέλει δίπλα του ένα κρασί πιο γεμάτο σε όγκο, με λιπαρότητα και τονισμένη οξύτητα, που θα εξισορροπήσει το όξινο στοιχείο του πιάτου. Προτείνουμε τη Fine Μαλαγουζιά από το Οινοποιείο Ανατολικός Αμπελώνας από τα Άβδηρα της Θράκης.

Τι κρασί θα πιούμε με τα πιο διάσημα τηγανητά πιάτα του καλοκαιριού; Τι κρασί θα πιούμε με τα πιο διάσημα τηγανητά πιάτα του καλοκαιριού;

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών