Μια έξοδος στην πόλη, μια χούφτα νέα κρασιά, μια οινική ιστορία, ένα κοκτέιλ για λίγους στη βεράντα… η δική μας θερινή πολυτέλεια.
Για ένα λίτρο κρασί…
Grenache, Mourvedre, Carignan, Alicante-Bouschet, ποικιλίες με παράξενες ονομασίες και ιστορίες που εκφράζονται μόνο όταν πέσουν στα κατάλληλα χέρια, και βέβαια στα κατάλληλα εδάφη, και ανατραφούν έτσι ώστε να διηγηθούν τον μύθο τους στα ποτήρια. Στη Marema, στις τοσκανέζικες ακτές, η συντροφιά της Ampeleia, η Elisabetta, ο Tomas και ο Giovanni, έφτιαξαν από τις ιστορίες αυτών των ποικιλιών το Un litro. Δηλαδή ένα λίτρο καλοφτιαγμένο κόκκινο κρασί, παιχνιδιάρικο, αρωματικό και σκαμπρόζικα εμφιαλωμένο σε ένα αυθάδες μπουκάλι του ενός λίτρου, όπως λέει και το όνομά του. Είναι η νέα μόδα που κάνει θραύση στα λονδρέζικα wine bars, μου λέει ο Δημήτρης Κούμανης του μπαρ Heteroclito, ενώ μου το σερβίρει δροσερό, όπως πρέπει, στο ποτήρι μου.
Μμμμ, un litro νοστιμιά!
Μια σούπα, μα τι σούπα
La soupe angevine είναι για τους οινόφιλους ό,τι η κοτόσουπα για τους συναχωμένους! Μια συνταγή από την περιοχή του Λίγηρα, που φημίζεται για τα Cremant κρασιά του, τα αφρώδη δηλαδή. Θα χρειαστείτε ένα μπουκάλι καλό αφρώδες ξηρό κρασί, κι αν όχι από τον Λίγηρα, ας είναι και ελληνικό, και από μία κουτάλα της σούπας – σερβιρίσματος, όχι φαγητού– χυμό λεμονιού, σιρόπι ζάχαρης και λικέρ πορτοκάλι Cointreau, Grand Marnier… Ανακατέψτε χυμό, σιρόπι και λικέρ σε μια μεγάλη γυάλινη γαβάθα, προσθέστε το κρασί και σερβίρετε αμέσως σε ποτήρια τουλίπες. Θα σας ενθουσιάσει.
Μια κεφαλονίτικη αρέκια
Όταν ο Νίκος Πετρακόπουλος αποφάσισε να ξαναδώσει ζωή στους πατρογονικούς αμπελώνες στην Κεφαλονιά, έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη, γιατί δεν είχε κανένα νόημα γι’ αυτόν να φτιάξει μέτρια, αδιάφορα κρασιά. Και φυσικά το κατάφερε. Ξέρετε τι πείσμα έχουν αυτοί οι Κεφαλονίτες! Απολαύσαμε λοιπόν σπιρτόζες Ρομπόλες, Gold Ζακυνθινό, Μαυροδάφνες. Κι ύστερα ήρθαν τα χρώματα. Πρώτο το αγαπημένο μου Roz, μια τρυφερή ροζέ Μαυροδάφνη που κλέβει καρδιές. Όμως το μεγάλο μυστικό κρυβόταν τελικά στο Mov και στο Orange. Αμφότερα από προφυλλοξηρικούς αμπελώνες 60-70 ετών. Εμφιαλώσεις για συλλέκτες οινικών εμπειριών και κυνηγούς γεύσεων. Χωρίς θειώδη, το Orange 100% Ζακυνθινό εμφιαλώθηκε σε μόλις 200 μποτίλιες, ενώ το αφιλτράριστο Mov σε 600. Όσοι πιστοί ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε στο email: [email protected] ή στο τηλέφωνο: 26710-29.716.
Ορειβασίες του θέρους
Πριν απλωθείτε στις παραλίες, σας προτείνω να πάρετε τα βουνά, μόνο και μόνο για να βρείτε τους Ορειβάτες που θα συντροφεύσουν το καλοκαίρι σας. Ορειβάτης ροζέ, ένα αρωματικό και λουλουδάτο απεριτίφ, Ορειβάτης λευκός, ένα Σαββατιανό που ταιριάζει με όλα τα καλοκαιρινά πιάτα και τα ψαράκια μας. Ορειβάτης κόκκινος, Pinot noir δεξαμενής – πρώτευσε στις τυφλές δοκιμές του «Οινοχόου» για τα κόκκινα κρασιά του καλοκαιριού που πίνονται κρύα. Θα τα βρείτε στις κάβες Οak, Vinifera και στις ηλεκτρονικές botiglia.gr και vinoteca.gr. Κρασιά με εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής.
Το καλύτερο ροζέ
Δεν είναι και λίγο να αναδειχθεί το κρασί σου το καλύτερο ροζέ στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου της Θεσσαλονίκης 2018 από όλους τους κριτές, Έλληνες και ξένους. Φαντάζομαι ότι στη Semeli θα χορεύουν ακόμα από τη χαρά τους. Μια και μπορώ να μιλήσω από προσωπική εμπειρία, εφ’ όσον συμμετείχα ως κριτής στον διαγωνισμό, σας διαβεβαιώνω ότι το Aetheria Rosé μάς έκανε όλους να μισοκλείσουμε τα μάτια και να καταπιούμε τη γουλιά μας με έναν μικρό αναστεναγμό ευχαρίστησης. Ποιο κρασί είναι αυτό; αναρωτηθήκαμε αμέσως. Και ήταν την επόμενη μέρα, όταν μάθαμε τα αποτελέσματα, που μιλήσαμε για τα νέα κρασιά της Semeli. Δύο γαλλικές ποικιλίες, το Syrah και το Grenache Rouge, από δύο διαφορετικές περιοχές, την Ορεινή Κορινθία και τις Πλαγιές του Κιθαιρώνα, συγκλίνουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του Aetheria Rosé, ενός ροζέ κρασιού που σε ξεμυαλίζει με τα διακριτικά του αρώματα και την κομψή του οξύτητα. Δοκιμάστε το με τα «ορφανά» γεμιστά σας.
Τip!
Να με πείτε εμμονική, μονότονη, κουραστική… το δέχομαι. Όμως δεν υπάρχει περίπτωση να πάψω να λέω ότι το καλοκαίρι – και τον χειμώνα, βέβαια, πολλές φορές– τα κόκκινα κρασιά πρέπει να κρυώνουν πριν σερβιριστούν. Γιατί, αν δεν έχετε ειδικό συντηρητή, πείτε μου πώς θα φτάσετε το κρασί στη θερμοκρασία των 16°-14° όταν έξω έχει 35°; Απαιτήστε σαμπανιέρα στο εστιατόριο, αν πιάσετε την μπουκάλα και είναι ζεστή. Αν δυστροπήσουν, πιείτε μόνο νερό!