ΟΙΝΟΣ

Το outsider της Σαντορίνης

Συγύρισε και αναφύτεψε τον οικογενειακό αμπελώνα, καλλιέργησε νέα κλήματα και τα κρασιά του θεωρούνται τώρα οι Σαντορίνες της νέας εποχής.

11.11.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Το outsider της Σαντορίνης

Συγύρισε και αναφύτεψε τον οικογενειακό αμπελώνα, καλλιέργησε νέα κλήματα, δημιούργησε θεμελιώδεις συνεργασίες, έχτισε οινοποιείο και τα κρασιά του θεωρούνται τώρα οι Σαντορίνες της νέας εποχής.

«Δεν είχαμε καμία πρόθεση να κάνουμε αρπαχτή. Ξεκινήσαμε με όραμα να κάνουμε κάτι για τον επόμενο αιώνα της Σαντορίνης. Μελετήσαμε προς τα πού μπορεί να πάει εμπορικά και ποιοτικά ο τόπος και κάθε μας κίνηση έγινε με απέραντο σεβασμό», λέει ο οινοποιός Γιάννης Βαλαμπούς, που ουδεμία σχέση είχε με το κρασί έως το 2011, οπότε του καρφώθηκε η ιδέα. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι τον θεώρησαν outsider.

 

Επένδυσε όμως στο νησί, χτίζοντας το οινοποιείο Vassaltis Vineyards το 2015, πλάι στους αμπελώνες που είχε κάποτε αγοράσει ο πατέρας του. «Να διαβάσεις τον τόπο όσο πιο καλά μπορείς», είπε, και το έκανε, δεσμευόμενος ουσιαστικά με το σαντορινιό terroir. Παράλληλα επένδυσε στις ικανότητες και στην εμπειρία δύο καλών νεαρών οινολόγων, του Γιάννη Παπαοικονόμου και του Ηλία Ρουσσάκη, που στέκονται στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή. Μαζί παράγουν αναγνωρίσιμα, ορυκτά κρασιά, με την οξύτητα της χρονιάς τους (χωρίς καμία παρέμβαση), αφήνοντας να εκφραστεί πιστά το terroir.

Παραδέχονται ότι ο τουρισμός είναι ταυτόχρονα σύμμαχος, αλλά και τρανός ανταγωνιστής τους. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να καταφέρουν να είναι δικό τους τουλάχιστον το 50% της πρώτης ύλης, κυρίως Ασύρτικα σταφύλια, αλλά και Αηδάνια και Μαυροτράγανα, σε μια πανάκριβη γη, που αποτελεί πρόκληση για τους επενδυτές του real estate. Η σπουδαία Gramina, ένα single vineyard Ασύρτικο από δικό τους αμπέλι στον Βουρβούλο, συμπυκνώνει τη φιλοσοφία τους.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT