ΟΙΝΟΣ

Το σπίτι του θαλασσίτη

Σε ένα πρώην «τοματάδικο», έξοχο δείγμα μιας βιομηχανικής δραστηριότητας που κάποτε ανθούσε, παράγεται ένα από το πιο εμβληματικά κρασιά του νησιού.

14.11.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
Το σπίτι του θαλασσίτη

Σε ένα πρώην «τοματάδικο», έξοχο δείγμα μιας βιομηχανικής δραστηριότητας που κάποτε ανθούσε, παράγεται ένα από το πιο εμβληματικά κρασιά του νησιού.

Πάνε σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε που ο οινοποιός και καθηγητής Οινολογίας Γιάννης Παρασκευόπουλος και ο γεωπόνος Λέων Καράτσαλος αγόρασαν ένα παλιό πετρόκτιστο εργοστάσιο τομάτας – έξοχο δείγμα μιας βιομηχανικής δραστηριότητας που κάποτε ανθούσε στη Σαντορίνη. Λειτουργούσε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Επειτα, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα 13 «τοματάδικα» της Σαντορίνης, υποχώρησε στις απαιτήσεις μιας επιθετικής οικονομίας και οι μηχανές του σίγησαν για πάντα. Οι δύο συνεταίροι τού ξανάδωσαν ζωή, μετατρέποντάς το σε ένα σύγχρονο οινοποιείο της εταιρείας τους, της «Γαία Οινοποιητική».


Εκεί παράγεται από το 1998 ο Θαλασσίτης, ένα κρασί εμβληματικό. Φρουτώδες, με ορυκτότητα, φινετσάτο, ήταν από τις πρώτες ρηξικέλευθες Σαντορίνες που μπήκαν στο βαρέλι – όπως και η Καλλίστη του Μπουτάρη. «Ηταν ένα απίστευτο στοίχημα», λέει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Είχε πολύ έντονη οξύτητα, η οποία πήγαινε “κόντρα” με όσα ζητούσε ο μέσος καταναλωτής εκείνη την εποχή». Το στοίχημα, όμως, κερδήθηκε. «Σήμερα ζητούν Θαλασσίτη και συχνά αγνοούν ότι πρόκειται για Σαντορίνη. Εχουμε δηλαδή το θρίαμβο ενός brand, σε βάρος της ποικιλίας και της περιοχής από την οποία προέρχεται».


Κουβεντιάζουμε για τις μεγάλες διακρίσεις του Ασύρτικου εκτός συνόρων. «Η Σαντορίνη είναι το πιο ισχυρό αμπελοτόπι μας στο εξωτερικό», επιβεβαιώνει ο κ. Παρασκευόπουλος. «Κι έχει ακόμα πολλά να κερδίσει. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ασύρτικο είναι η πρώτη ελληνική ποικιλία που φυτεύτηκε σε άλλη χώρα, στην Αυστραλία συγκεριμένα. Ευτυχώς, οι οινοποιοί της Σαντορίνης έχουν συνειδητοποιήσει τη δυναμική του και έχουν συντονιστεί σε μια κοινή προσπάθεια, αλλά και -κυρίως- σε μια συναφή ποιότητα».


Η «Γαία Οινοποιητική» συνεργάζεται με 22 Σαντορινιούς παραγωγούς, από τους οποίους προμηθεύεται με 150 τόνους σταφυλιού, και παράγει 140.000 φιάλες ετησίως: 4 οίνους και ένα εξαιρετικό ξίδι από Ασύρτικο, που παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Κι επειδή οι δημιουργοί του ποτέ δεν εφησυχάζουν, το 2009 άρχισαν να… βυθίζουν μερικές φιάλες Θαλασσίτη στη θάλασσα, έξω από το Καμάρι. Τρεις σοδειές βρίσκονται ήδη στο βυθό και από το 2014 θα αρχίσουν να ανασύρονται. Το ζητούμενο; «Να δούμε πώς παλαιώνει το κρασί σε ένα περιβάλλον με απουσία οξυγόνου – τουλάχιστον σε ποσότητα ικανή να διαπεράσει το φελλό».

Σε αριθμούς
Η «Γαία Οινοποιητική» παράγει στη Σαντορίνη 140.000 φιάλες ετησίως: 4 οίνους και ένα εξαιρετικό ξίδι από Ασύρτικο, που παράγεται με μια ιδιαίτερη μέθοδο οξοποίησης, η οποία συνδυάζει την παραδοσιακή γαλλική συνταγή της Ορλεάνης με αυτήν του Aceto Balsamico της Ιταλίας. Επειτα, παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

info
Εξω Γωνιά, Σαντορίνη, τηλ. 22860 34 186, www.gaia-wines.gr
Το οινοποιείο της Γαίας βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, στη θέση Βραχειές, μεταξύ του Καμαρίου και του Μονόλιθου, πάνω στη θάλασσα και κοντά στο αεροδρόμιο. Είναι επισκέψιμο από Μάιο έως Οκτώβριο, κάθε μέρα, 11.00 – 18.00. Οι γευσιγνωσίες κοστίζουν 5€ και 10€, για τέσσερα και οκτώ κρασιά αντίστοιχα, μαζί με εκλεκτά μεζεδάκια. 


Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών